POTMĚ
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Ladislav Hampl a Tomáš Kloc: S nemocí se musí bojovat. Buď se nemoc pose*e ze mě, nebo já z ní, nic mezi tím

V posledním díle světluščího podcastu POTMĚ s podtitulem Do toho! si doslova notovali herec a sportovec Ladislav Hampl spolu s bývalým judistou a atletem Tomášem Klocem. Tomáš zavzpomínal mimo jiné i na své hokejové začátky, srovnávání se se ztrátou zraku v dětském věku a zážitky z francouzské Grand Prix. Láďu nalákal na masáže, kterým se teď věnuje profesionálně, a pozval ho i na společný „rasovinkový“ trénink.

45:57

POTMĚ

Vydává: Český rozhlas

Podcast POTMĚ vrhá světlo na každodennosti ze života nevidomých. Otázky, na které byste se možná ostýchali zeptat, za vás narovinu kladou známé osobnosti. Vychutnejte si kávu či běh s Podcastem POTMĚ v uších každé dva týdny na MujRozhlas.cz. Posvítit Světlušce můžete na https://www.darujme.cz/projekt/1203071.

Krásný poslech a děkujeme!

Líbí se vám Podcasty POTMĚ? Máte nějaké téma ze života zrakově postižených, které by vás zajímalo? Napište nám na podcasty@svetluska.net

Web

Před 2 týdny 22:55

Barbora Černošková a Markéta Trnčáková: Showdown pro nevidomé je jako ping pong. Akorát že vůbec

Barbora Černošková, která propůjčila svůj hlas úvodnímu teaseru čtvrté série Podcastu POTMĚ, usedla v nejnovějším díle také do křesla moderátorky. Zpovídala přitom teprve sedmnáctiletou Markétu Trnčákovou, která je i přes svůj nízký věk aktuálně nejlepší českou hráčkou showdownu – aplikovaného stolního tenisu pro nevidomé. Showdown probraly Markéta a Bára od A do Z.

22. srpen 2024 31:14

Petr Vabroušek a Ondřej Zmeškal: Člověk by měl být pro svůj sen ochotný udělat cokoli

Maraton na Velké čínské zdi, Tour de France nebo Ironman v Rakousku. To jsou jedny z mnoha extrémních sportovních výzev, které zvládl překonat multitalentovaný nevidomý sportovec Ondřej Zmeškal. Jak intenzivně probíhají jeho tréninky, co vše cítil během cyklozávodu ve Francii a jak vypadá souhra mezi ním a trasérem, popisoval Ondra přednímu světovému triatlonistovi Petru Vabrouškovi v dalším díle Podcastu POTMĚ.

8. srpen 2024 24:16

Kateřina Neumannová a Simona Bubeníčková: Překážky ve sportu pro mě neexistují, klíčová je ale podpora okolí

Druhý díl nové řady Podcastu POTMĚ patří dvojici světových lyžařek. Moderace se ujala ta nejpovolanější – bývalá běžkyně na lyžích, olympijská vítězka a mistryně světa Kateřina Neumannová, která zpovídala zrakově handicapovanou lyžařku Simonu Bubeníčkovou. Ta soutěží jak po boku handicapovaných, tak po boku zdravých sportovců, a na kontě má medaile z tuzemských i světových klání.

25. červenec 2024 32:03

Jiří Ježek a Tadeáš Kříž: Paralympijské hry v Pchjongčchangu jsem si užil bez stresu

První díl další série věnované sportu s podtitulem „Do toho!“ otevírá dvojice Jiří Ježek, hendikepovaný profesionální cyklista, a Tadeáš Kříž, paralympijský lyžař a závodník biketrialu. V rozhovoru se dotknou Tadeášových zkušeností z Paralympijských her v Pchjongčchangu, náročnosti „akrobatické cyklistiky“, ale i toho, jaké je vyrovnávat se se ztrátou zraku v průběhu puberty a dospívání.

18. červenec 2024 00:55

POTMĚ – Do toho! Přichází 4. řada podcastu POTMĚ na téma sport

Zatímco předchozí tři řady odkrývaly témata napříč společenským, pracovním i osobním životem, v navazující minisérii Do toho! si posvítíme ze všech úhlů na téma sport. Sport nás v životě posiluje, je zdrojem velké radosti, inspirativních zážitků i přátelství na celý život. Jak ale sportují lidé se zrakovým postižením, pro které je cesta k pravidelnému a spontánnímu pohybu o mnoho náročnější? Zaposlouchejte se do naší uzavřené pětidílné série a budete překvapeni, co vše se dá dokázat díky lásce k pohybu i se zrakovým hendikepem. Poslouchejte na MujRozhlas.cz. Pojďte do toho s námi a staňte se parťákem pro nevidomé a slabozraké sportovce. Více na www.svetluska.net/vpohybuKrásný poslech a děkujeme.

11. prosinec 2022 15:37

Díky naší léčbě jsme schopni pomoci dříve a více lidem

Ve speciálním dílu věnovanému zrakovým vadám u starších pacientů se vůbec poprvé otočily role. Za moderátorský mikrofon usedla zrakově postižená Marie Zemanová a do křesla hosta docent očního lékařství Libor Hejsek. Společně si povídali o aktuálních trendech v oblasti léčby očních onemocnění i o důležitosti nepodceňovat pravidelné prohlídky u očního lékaře.

23. červen 2022 21:09

Mirek splňuje úplně všechno, co jsem si kdy představovala

Herečka a spisovatelka Vlastina Svátková si povídá s Martinou Půtovou a jejím manželem Mirkem. O tom, jak se i díky Světlušce dali dohromady poté, co Martinu její expřítel polil kyselinou, která ji připravila o zrak a málem i o život. O tom, proč se navzájem milují, ale také o tom, jakou důležitou roli sehrál jejich pejsek během svatebního obřadu.

9. červen 2022 40:59

Miminko jsme vážili v pekáči na mluvící kuchyňské váze

Mají rodiče s odlišnostmi pocit, že musí být vždy o něco lepší, aby jim nedostatek nebyl ve výchově dětí vyčítán? To zjišťují Dva tátové Michal a David Vaníčkovi, kteří spolu vychovávají dvojčátka, od nevidomého páru Katky a Ondry. Ti se starají o devítiletou dceru Elišku, která se zrakem potíže nemá. Vypráví o předsudcích, o náročném batolecím věku i vychytávkách, které jim některá období usnadnily. Jak přebalovali miminko, jak řešili první příkrmy, jak vybírají Elišce oblečení nebo jak ji zvládli naučit psát v době pandemie?

27. květen 2022 24:06

Brácha mi občas schválně posouval misku s chipsy jinam

Youtubeři Katka Kvapilíková a Jirka Král si povídají s bratry Matějem a Markem Žaloudkovými o tom, jak prožívali období, kdy Matěj postupně přišel o zrak. Kluci prozradí, jaká byla léta strávená na stejném gymnáziu, jaké to je natáčet videa bez zraku, jestli si navzájem pomáhali s výběrem slečen i to, jestli se Matěj někdy vymlouval na svůj zrakový handicap během uklízení.