Toulky po Brdech
26. květen 2021

Poslechněte si podcast: Postřelený manžel a zastřelený syn. Okamžiky hrůzy v hájovně Na Dědku

Lokalita zvaná Na Dědku nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem byla v minulosti svědkem hrůzných okamžiků. Během druhé světové války zde bylo sídlo partyzánského odboje, jehož členům nebyl osud zrovna nakloněn.

03:43

Toulky po Brdech

Vydává: Český rozhlas

Brdy, to byla po dlouhou dobu zapovězená krajina. V době, kdy sloužila jako vojenský prostor, se do jejích končin podíval opravdu málokdo. V roce 2016 se Brdy staly Chráněnou krajinnou oblastí a otevřely se tak turistům a široké veřejnosti. S tím přicházejí obrovské možnosti, ale také zodpovědnost. Ten, kdo se chce k přírodě chovat uctivě a nenarušovat její ráz, toho Fabián, brdský lesní duch, přivítá jistě s otevřenou náručí.

Web

8. únor 2024 03:37

Místo plné zázraků, to je Svatá Dobrotivá

Klášter Svatá Dobrotivá se nachází v obci Zaječov nedaleko města Hořovice na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy. Místo je opředeno legendami a zázraky, některé z nich by se tu dle místních měly dít dodnes.

31. leden 2024 03:31

Vítejte na Třemšíně, nejvyšším bodě jižních Brd

Vrch Třemšín je se svými 827 m n. m. nejvyšším bodem jižních Brd. Vznik jeho názvu je stejně, jako vrch samotný, podle pracovníka Podbrdského muzea opředen tajemstvím.

24. leden 2024 03:27

Olymp Brd, tedy Plešivec: místo pro ďábla, čarodějnice či Hadí královnu

Vrch Plešivec nedaleko městyse Jince, který najdeme v brdském údolí řeky Litavky, je pozoruhodným místem. Mnoho turistů se sem vydává jak kvůli nezaměnitelným výhledům, tak také pro mystičnost vrchu.

4. květen 2022 03:48

Pešík si uřízl nohu, aby zachránil svého pána

Na náměstí Otty z Losu v Komárově nedaleko Hořovic stojí v současné době budova, kde najdeme muzeum umělecké litiny a také poštu, kam si lidé dnes a denně chodí vyzvedávat a posílat nejrůznější zásilky. Možná ale ne všichni vědí, co se tady v minulosti nacházelo a jak moc je tato stavba spjata s dějinami Komárova.

14. duben 2022 03:38

Než si obyvatelé Padrtě postavili školu, chodily děti do školy jen ve středu

Zaniklá obec Padrť dala kdysi název v současnosti turisticky velmi oblíbeným Padrťským rybníkům. Dnes už bychom tady ale její pozůstatky hledali jen stěží.

7. duben 2022 02:22

Zde stávala Jinecká baština neboli Zámeček

Po někdejší hájovně, někdy též označované jako Zámeček, zůstaly dnes už jen pozůstatky v podobě základů. Přesto však místo zvané Jinecká baština slouží i v současnosti jako poměrně dobrý orientační bod.

2. duben 2022 03:26

Honosná přestavba zámku přivedla mirošovské panství na buben

Zámek v Mirošově není prvním panským sídlem v této oblasti. Jeho předchůdcem byla tvrz rytířského rodu Ronšperků nedaleko zámku, z níž se však do dnešních dnů dochoval jen pahorek s příkopem a valem, kde najdeme také kapličku a památnou lípu. Mirošovský zámek, respektive jeho základy v podobě renesanční tvrze, vznikl později, a to kolem roku 1588.

31. březen 2022 02:55

Nebohá Lída: Tak dlouho se o ni přetahovali, až ji roztrhli v půli

V Brdech najdeme mnoho míst se zajímavým příběhem. Za jedno z nich můžeme jistě označit studánku a kříž, kde se říká U Panny Lídy, případně U Paní Lídy.

25. březen 2022 02:55

Pec Barbora je památkou celoevropského významu

Městys Jince v údolí řeky Litavky nenabízí jen dobré výchozí místo pro výstup na Olymp Brd, tedy na vrch Plešivec, ale nachází se zde také unikátní technická památka celoevropského významu. Řeč je o jedné z posledních dřevouhelných pecí v Čechách.

12. březen 2022 03:52

Tajemní fextové i pracovní tábor. To byla brdská obec Kolvín

Jednou z nejstarších obcí, která se nacházela v centrální části středních Brd byla obec Kolvín. Rozkládala se v nadmořské výšce více jak 650 m nedaleko Padrťských rybníků a hory Palcíř. K místu se váže celá řada zajímavých pověstí.