Pochoutkový rok
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 5. 2023

Soutěžní recept: Záhorácký závitek s chlupatými knedlíky od Jany Černé. Marmelády z Českého ráje dobyly svět. Proč se nemá do horkého jídla foukat? Poradí Ladislav Špaček.

26:47

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept. Poslouchejte každou neděli po 10. hodině nebo v repríze po 21. hodině. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč. Přihlaste se do letošního ročníku ❯❯

Web

Před týdnem 08:41

Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky od Jany Černé

Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky připravila Jana Černá z Ústí nad Orlicí. Měkoučké maso ovoněné špekem a chuť cibulky se zelím pohladí nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši. Kombinace sladkosti a tučnosti masa je hotové blaho v ústech.

Před týdnem 01:16

Mlčeti zlato u jídla neplatí. Pokud je pokrm horký, zásadně konverzujeme, radí Ladislav Špaček

Známe to všichni. Dostaneme na stůl horké jídlo, které se nedá hned jíst. Když do něj ale začneme foukat, abychom ho ochladili, chováme se velmi nespolečensky. Ladislav Špaček ví, jak na to.

Před 2 týdny 08:02

Restovaná játra s cibulovým čatní od Jana Svobody

Vepřová játra obalená v hladké mouce a sladké paprice orestoval Jan Svoboda z Číhalína na Třebíčsku. K tomu podával cibulové čatní připravené na červeném víně. Krásně se to snoubilo. Můžeme doporučit všem, kteří milují jemné maso a sladkokyselé chutě.

Před 2 týdny 26:42

Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 5. 2023

Soutěžní recept: Restovaná játra s cibulovým čatní od Jana Svobody. O sojové omáčce. Jak jíst pizzu, poradí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 01:08

Pizzu můžete jíst dvěma způsoby, říká Ladislav Špaček. Který je vám bližší?

Je zvláštní, že některá jídla můžeme jíst dvěma možnými způsoby, což u třeba vepřo knedlo zela nejde. Nicméně pizzu můžeme jíst dvěma způsoby.

Před 3 týdny 07:19

Bramborové placičky plněné houbami od Heleny Shejbalové

V Kamenné Horce v Ústeckém kraji jsme smažili bramborové placičky plněné houbami smaženými na cibulce. Kdo má rád houby a bramborové těsto, nemá co řešit. Je to šup, šup. Jsou měkoučké a chuťově výrazné.

Před 3 týdny 01:24

Číst si u stolu ve společnosti je vrchol pohrdání, říká Ladislav Špaček. Sami ale někdy můžeme

Čtení při jídle se obecně považuje za nešvar. Podle fyziologů je prospěšnější, když se soustředíme na jídlo. Nicméně ze společenského hlediska je možné si u stolu číst. Ale má to svoje pravidla.

Před 3 týdny 26:57

Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 5. 2023

Soutěžní recept: Bramborové placičky plněné houbami od Heleny Shejbalové. Hanácký svatební koláč je tradice, váží 35 kg. Kdy si můžeme u jídla číst poradí Ladislav Špaček.

Před 3 týdny 03:14

Tradice hanáckého svatebního koláče. Váží 35 kilogramů a dílo zkušeným kuchařkám trvá až 80 hodin

Svatba patřila v životě člověka minulosti mezi nejdůležitější životní události. Nebyla jen záležitostí ženicha a nevěsty, jejich rodičů a nejbližší rodiny, týkala se naopak širokého příbuzenstva i celého společenství obce či města. Svatební rituál měl svá pravidla, která bylo nutné dodržovat. Na Hané taková svatba trvala celý týden.