- Podcasty
- Pochoutkový rok
Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Jablkové šátečky od Jitky Loudové. Jak vyšlehat šlehačku záleží na tom, kam ji chcete použít – radí Josef Maršálek. Tvarůžkové speciality.
Pochoutkový rok
Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. Letošní ročník Pochoutkového roku odstartoval vaši oblíbenou soutěž tentokrát na sladko. Pochlubte se osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihláška >>
Pochoutkový rok: Nadýchané kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí vám způsobí letní rozkoš v ústech
Kynuté koláče s ovocem dělá Jana Krejčí z Kostelního Vydří nedaleko Dačic v jižních Čechách podle receptu své babičky. Nejraději je má s tvarohem a rebarborou. Není ale potřeba mít rebarboru, můžeme použít jiné sezónní ovoce, třeba rybíz. Jsou nadýchané a samou vláčností se prohýbají.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 8. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí. Zelenina, kterou byste nečekali, že Josef Maršálek přidá do sladkého těsta kvůli vláčnosti. Zdražování zasahuje i do fenoménu grilování. Jaké maso nebo uzeniny zvolit?
Zelenina, kterou byste nečekali, že Josef Maršálek přidá do sladkého těsta kvůli vláčnosti
Letní období je časem, kdy sklízíme na polích a hlavně na zahrádkách nejrůznější zeleninu a taky ovoce. Pokud chceme v kuchyni experimentovat a jedná se nám nejenom o chuť, ale i o konzistenci, o texturu a chceme korpusy extra vláčné a šťavnaté, tak se fantazii meze nekladou.
Zdražování zasahuje i do fenoménu grilování. Jaké maso nebo uzeniny zvolit?
Grilovat, nebo ne? To je kardinální otázka. Chuťové buňky nás přesvědčují, že rozhodně ano, ale lékaři varovně zvedají prst – při grilování vznikají karcinogenní látky a o ty nikdo nestojí. Jak tedy zdravotní riziko eliminovat nebo alespoň snížit?
Ultrajednoduchý švédský koláč Adély Štefankové je jako pečené máslové sušenky s tvarohem
Další místo setkání Pochoutkového roku na sladko proběhlo v Chomutově. Paní Adéla Štefanková přihlásila do soutěže švédský koláč. Není potřeba míchat předem žádné těsto. Vše se spojí až pečením v troubě a vznikne náramně dobrý koláč. Je to chuťový návrat k pochoutkám našich babiček a tetiček.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 8. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Švédský koláč od Adély Štefankové. Jak udělat dobré kynuté ovocné knedlíky poradí Josef Maršálek. Nápojové plechovky na pivo.
Jak udělat skvělé ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka
Ovocné kynuté knedlíky milujeme všichni, proto je tu postup, jak je udělat bez chyby a ty nejlepší.
Nápojové plechovky před sebou mají velkou budoucnost
Dějiny nápojových plechovek nejsou nijak dlouhé, dala jim vzniknout prohibice v USA. Od té doby plechovky urazily dlouhou cestu až k nejrecyklovanějšímu nápojovému obalu na světě.
Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta
Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 7. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Borůvková bublanina z palačinkového těsta. Jak si osmažit zmrzlinu poradí Josef Maršálek. Rané brambory se musí rychle spotřebovat.