Portréty
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Valtr Komárek neměl osobní ambice. Nechtěl jsem být prezidentem ani premiérem, říkal

Zpěv Marty Kubišové, Václav Havel a jeho výmluvné gesto s prsty do V – a také prognózy ekonoma Valtra Komárka. To jsou „poznávací značky“ politických změn z listopadu 1989. Právě Valtr Komárek patřil k oblíbeným řečníkům na mítincích v posledních dnech listopadu a prvních dnech prosince 1989.

23:49

Portréty

Vydává: Český rozhlas

Portréty osobností známých i méně známých. Kronika dvacátého století viděná skrz osobní příběhy politiků střední Evropy, ale i lidí politikou zasažených.

Web

Před čtyřmi dny 48:51

Konstantin Černěnko aneb Muž mezi Brežněvem a Gorbačovem

Říkali mu „kočí“. Zkratka, vytvořená z písmen (K)onstantin (U)stinovič (Čer)něnko totiž tvoří ruské slovo „кучер“, kočí. A nebyla to jen zkratka jeho jména – byla to i narážka na jeho venkovský původ a do jisté míry i na způsob jeho jednání.

Před týdnem 23:57

Politické vraždy: Benito Mussolini. Oportunista, kterého k moci vynesl chaos

Koncem dubna uplynulo 75 let od smrti italského fašistického vůdce Benita Mussoliniho. Dobrý důvod, proč si připomenout jeho osobnost i to, jak se dostal k moci.

Před týdnem 25:14

Miroslav Štěpán: Republiku si rozvracet nenecháme!

„Nechceme dialog s lidmi, kteří nám říkají, abychom odešli.“ Slova, která pronesl vysoký komunistický funkcionář Miroslav Štěpán jen měsíc před 17. listopadem 1989. Dnešním pohledem je můžeme považovat za jakési jeho „vyznání víry“.

Před 2 týdny 23:17

Alois Petr daroval v únoru 1948 lidovou stranu komunistům

Hladké převzetí moci komunisty v únoru 1948 bylo umožněno i tím, že s nimi spolupracovali příslušníci jiných politických stran. Mezi lidovci to byl například Alois Petr (1889–1951). Podřídil svoji stranu komunistům a pomáhal jim, jak jen mohl. Proč? Na to se v Portrétech pokusí odpovědět historik Michal Pehr.

Před 3 týdny 24:03

Bob Beamon & Wilma Rudolphová: Ještě dál, ještě rychleji

Bob Beamon a Wilma Rudolphová. Jména, která dnes něco řeknou jen několika zasvěceným, nebo pamětníkům dvou olympiád – římské v roce 1960 a mexické v roce 1968. Příběhy dvou sportovců spojují nejen skvělé výkony, které podali, a to, že oba byli Afroameričané, ale také chudé poměry, ze kterých vzešli. V Portrétech je připomene historik Jan Adamec.

19. září 2024 23:55

George Best byl první fotbalová celebrita

Letos tomu bylo padesát let, co Manchester United vyhodil ze svého týmu legendárního fotbalistu George Besta. Patřil k nejtalentovanějším fotbalistům všech dob. Vedle kopané měl ale ještě další lásky, které měly na jeho kariéru zničující vliv – ženy a alkohol. Na tréninky chodil opilý, nebo vůbec. Nejen to připomene pro Český rozhlas Plus v pořadu Portréty historik Jan Adamec.

12. září 2024 23:59

Legendární boxer Vilda Jakš měl bojovné srdce, rychlé nohy – a strach z létání

Jméno Vildy Jakše, který od roku 1929 slavil první úspěchy zpočátku v amatérském boxu, bylo za první republiky pojmem. Talentovaný boxer s bojovným srdcem a rychlýma nohama patřil mezi největší československé sportovní hvězdy.

5. září 2024 23:28

Legendárního závodníka Fangia unesli revolucináři z Kuby

Argentinský automobilový závodník Juan Manuel Fangio patří k největším postavám motoristického sportu. V dobách, kdy se pilotům mohlo o současné bezpečnosti a ovladatelnosti monopostů jen zdát, získal pět titulů mistra světa formule 1. Poslední z nich v roce 1957, tedy v neuvěřitelných 46 letech.

2. září 2024 49:48

Josef Skupa a Spejbl a Hurvínek? Loutky byly zrcadlem lidí, kteří se ztrácí v chaosu světa

Josef Skupa si kdysi – jako voják v první světové válce – opařil v polní kuchyni nohu horkým čajem, a možná si tím zachránil život. Zřejmě v polní nemocnici si ho povšiml maďarský důstojník, kterému se nadějného loutkáře, bavícího vojáky svými výstupy s maňásky, zželelo – zařídil jeho přeložení k vojenské cenzuře v Plzni.