Ponte reports
21. červen 2024

Poslechněte si podcast: Jana Burešová – farmářka: Podporujte lokální farmáře a nakupujte české produkty

Dnes strávíme příjemné chvíle na farmě. Navštívíme farmu Ebony na litoměřicku. Na této farmě se daří skvěle zvířatům. Farmářka Jana se věnuje chovu morčat a také koní. K tomu má krávu a další zvěř. Vstávat musí o půl šesté ráno a do postele se dostane v deset večer. Jak se žije na farmě? V čem má výhodu morče jako domácí mazlíček? Kolik koní najdete na farmě Ebony? To vše a mnohem víc se dozvíte v rozhovoru s farmářkou Janou Burešovou v Ponte reports.

15:27

Ponte reports

Vydává: Ponte Records

V pořadu Ponte reports uslyšíte zajímavé rozhovory s ještě zajímavějšími lidmi nejen z Mostecka.

Web

Včera 27:02

Filip Nuckolls – ředitel MDM: Musíme si vychovávat vlastní diváky

Novým jednatelem a uměleckým ředitelem Městského divadla v Mostě je od 1. července režisér Filip Nuckolls, který je nejen pro mosteckého diváka synonymem vtipu, originality a moderního pojetí inscenací. Pro mostecké divadlo režíroval např. Teror, Světáky, Společenstvo vlastníků, Brouka v hlavě, Kdo se bojí Virginie Woolfové? či Gulliverovy cesty pro Divadlo rozmanitostí. Post ředitele MDM vnímá jako velkou zodpovědnost, ale zároveň se nebojí nových věcí. Co má v plánu s mosteckým divadlem? Kde MDM tzv. nejvíce tlačí bota, a jak vnímá mostecký divadelní soubor? Nejen to se dozvíte v dnešním Ponte reports.

Včera 14:17

Jarda Průša – zpěvák Elán Revival: 5. 10. slavíme v Litvínově 20 let

Elán známe všichni a litvínovskou kapelu Elán revival určitě máte taky rádi. Jarda Průša, zpěvák kapely, zavzpomíná na své začátky, na skupinu Sortiment, skupinu Žízeň a hlavně Elán Revival. V sobotu 5. 10. v Litvínově v Atticu totiž oslavíme dvacet let od vzniku kapely. Přijede jako host Milan Pitkin, Heidi Janků, zahrají 3D a my Attic určitě zaplníme. Vstupné je dobrovolné a výtěžek půjde na dětský domov v Hoře Svaté Kateřiny. Jakou písničku od Elánu hrají nejraději? Jak vzpomínají na Vašo Patejdla? To vše se dozvíte v rozhovoru s Jardou Průšou z Elán Revival.

Před pěti dny 20:47

Jiří Trégr - obuvník: Obecně platí, že čím dražší obuv, tím kvalitnější

Boty jsou jeho denním chlebem již více než čtvrt století. Přes 25 let opravuje obuv společně s maminkou, ale ševcovskému řemeslu se nevyučil. Vše se postupně učil za chodu, absolvoval obuvnické kurzy a dnes patří mezi nejoblíbenější podnikatele v Mostě. Svědčí o tom také čerstvé ocenění Srdcař roku 2024. Stále platí Baťa za synonymum kvality? Je lepší si v dnešní době boty nechat opravit nebo si koupit nové? Podle čeho poznám kvalitní obuv a jaké boty si kupuje můj dnešní host? Nejen to se dozvíte v dnešním Ponte reports.

Před týdnem 23:32

Jan Beneš – moderátor, redaktor: David Vávra házel v Citadele po divácích buchty

„Chodit k volbám je občanská povinnost a navíc, kdybych nešel, nemohl bych v hospodě v klidu nadávat“, prozradil hned na úvod můj dnešní host a kolega Honza Beneš. Dlouhé roky můžeme slýchat jeho hlas ze zpravodajství Českého rozhlasu, a aby se z té politiky a všeho, co se děje kolem nezbláznil, relaxuje rád u dobrého vína s přáteli, pro které a nejen pro ně vymýšlí různé aktivity. Ať je to Pub kvíz, který moderuje, stejně jako Retro party či Klubová setkání. K tomu všemu navíc nově pořádá ve Studiu3 pořad Z očí do očí a brzy se můžeme těšit i na Seznamku. O svých projektech a nápadech Honza vypráví v dnešním Ponte reports.

Před týdnem 40:36

Alexandra Košťálová – Státní zdravotní ústav: Největším strašákem ve stravě je sůl

Jíst, když už jsme hladoví, je pozdě. Při výběru potravin v obchodě bychom měli číst etikety, a když si skládáme jídelníček, doporučuje se přihlédnout k pyramidě výživy. Složení na talíři je taky jednoduché, stačí zapojit zdravý selský rozum, poslouchat své tělo a máme vyhráno. Můj dnešní host je odbornicí na výživu člověka, autorkou celé řady publikací a mnoha úžasných projektů. Jeden takový projekt vám představíme v dnešním rozhovoru, dozvíte se spoustu zajímavostí ze světa výživy a pozveme vás na krásnou akci, která se koná 20. – 21. 9. 2024 v Teplicích, na Jarmark chutí.

Před týdnem 26:25

Jitka Hašková – ředitelka VOŠ, OA, SZŠ a SPŠ v Mostě – Chtěli bychom vybudovat ve škole wellness

Střední škola zdravotnická, pedagogická, Obchodní akademie a Vyšší odborná škola v Mostě je největší regionální střední školou. Vzdělání nabízí více než tisícovce studentů. Loni prošel rekonstrukcí školní bazén, vznikl i nový společenský sál a ředitelka Jitka Hašková by ráda přilákala studenty i veřejnost na služby wellness. Jak náročné je, velet stovkám pedagogů a jaké jsou další plány vedení školy? A jaký je zájem o zdravotnické obory? V rozhovoru s Jitkou Haškovou se dozvíte i to, do jakých zemí škola pravidelně vysílá stovky studentů na studijní pobyty.   

Před 2 týdny 18:51

David Surý – cestovatel, kameraman: Cestujeme na hardcore verzi Popelky

Navštívil 30 zemí světa, zatím. Cestuje ve dvou a jeho cestovatelskou láskou je Nikaragua a Írán. Na cestách ho doprovází nejen kamarád Mart, ale taky velké množství techniky, které mu nejednou zkomplikovalo odbavení na letišti. Ovšem i na to vyzrál, stejně jako na mnohé další nástrahy jako jsou např. obyvatelé columbijského slamu. Vydal úžasnou knihu s názvem „Obyčejné cesty do neobyčejného světa“ a pořádá přednášky, workshopy či výstavy. Tentokrát vám v Ponte reports nabízíme poutavý cestovatelský rozhovor s Davidem Surým.

Před 2 týdny 26:01

Jiří Maria Sieber – herec, sběratel, cestovatel: Miluji divadlo

Od dětství miloval divadlo, chtěl být hercem, vystudoval Lidovou konzervatoř a šel si za svým snem. Objevil se na prknech divadla v Mostě, ale také v Národním divadle. Pak si ho všimli filmaři. Natočil nespočet reklam, malých i větších rolí ve známých filmech. Hrál s několika slavnými osobnostmi. K tomu je vášnivým sběratelem a také cestovatelem. Má největší sbírku klystýrů. S kým se mu hrálo nejlépe? Kde klystýry kupuje? A kam nejraději jezdí se svým obytňákem? To vše se dozvíte v Ponte reports od našeho hosta Jiřího Maria Siebera.     

Před 2 týdny 25:38

Petr Lissek – archeolog: Výzkum v Libkovicích doložil sedm tisíc let nepřetržitého osídlení

Téměř deset let probíhá v zaniklých Libkovicích velký archeologický průzkum. Díky němu dnes můžeme vyprávět příběh života tohoto sídla od pravěku do 20. století. Jaké výsledky přinesla spolupráce českých archeologů a polských antropologů? Co odhalují hroby našich předků? V čem je výzkum unikátní? A našli archeologové něco překvapivého? Do Ponte Reports přišel odpovídat archeolog a ředitel Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě Petr Lissek.

Před 3 týdny 26:44

Kateřina Melenová – ředitelka Galerie Benedikta Rejta Louny: Fillova pamětní síň je teď plná světla

Před několika dny se v Peruci po dlouhých osmi letech znovu otevřela Pamětní síň Emila Filly, významného českého malíře 20. století. Filla strávil na zámku v Peruci poslední léta svého života a zatížen dvěma po sobě jdoucími totalitami hledal mír a krásu v kopcích Českého středohoří. I proto měla jeho díla navždy zůstat na tomto místě. Jakými peripetiemi síň prošla, proč byla tak dlouho zavřená a jak se podařilo nové ředitelce smířit se s majiteli zámku? Ponte Reports se ptá Kateřiny Melenové, ředitelky Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která Fillova díla spravuje. Řeč přijde i na nový výstavní koncept lounské galerie a cesty, kterými přiblížit moderní umění divákům.