Ponte reports
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Jitka Hašková – ředitelka VOŠ, OA, SZŠ a SPŠ v Mostě – Chtěli bychom vybudovat ve škole wellness

Střední škola zdravotnická, pedagogická, Obchodní akademie a Vyšší odborná škola v Mostě je největší regionální střední školou. Vzdělání nabízí více než tisícovce studentů. Loni prošel rekonstrukcí školní bazén, vznikl i nový společenský sál a ředitelka Jitka Hašková by ráda přilákala studenty i veřejnost na služby wellness. Jak náročné je, velet stovkám pedagogů a jaké jsou další plány vedení školy? A jaký je zájem o zdravotnické obory? V rozhovoru s Jitkou Haškovou se dozvíte i to, do jakých zemí škola pravidelně vysílá stovky studentů na studijní pobyty.   

26:25

Ponte reports

Vydává: Ponte Records

V pořadu Ponte reports uslyšíte zajímavé rozhovory s ještě zajímavějšími lidmi nejen z Mostecka.

Web

Dnes 40:36

Alexandra Košťálová – Státní zdravotní ústav: Největším strašákem ve stravě je sůl

Jíst, když už jsme hladoví, je pozdě. Při výběru potravin v obchodě bychom měli číst etikety, a když si skládáme jídelníček, doporučuje se přihlédnout k pyramidě výživy. Složení na talíři je taky jednoduché, stačí zapojit zdravý selský rozum, poslouchat své tělo a máme vyhráno. Můj dnešní host je odbornicí na výživu člověka, autorkou celé řady publikací a mnoha úžasných projektů. Jeden takový projekt vám představíme v dnešním rozhovoru, dozvíte se spoustu zajímavostí ze světa výživy a pozveme vás na krásnou akci, která se koná 20. – 21. 9. 2024 v Teplicích, na Jarmark chutí.

Před pěti dny 18:51

David Surý – cestovatel, kameraman: Cestujeme na hardcore verzi Popelky

Navštívil 30 zemí světa, zatím. Cestuje ve dvou a jeho cestovatelskou láskou je Nikaragua a Írán. Na cestách ho doprovází nejen kamarád Mart, ale taky velké množství techniky, které mu nejednou zkomplikovalo odbavení na letišti. Ovšem i na to vyzrál, stejně jako na mnohé další nástrahy jako jsou např. obyvatelé columbijského slamu. Vydal úžasnou knihu s názvem „Obyčejné cesty do neobyčejného světa“ a pořádá přednášky, workshopy či výstavy. Tentokrát vám v Ponte reports nabízíme poutavý cestovatelský rozhovor s Davidem Surým.

Před pěti dny 26:01

Jiří Maria Sieber – herec, sběratel, cestovatel: Miluji divadlo

Od dětství miloval divadlo, chtěl být hercem, vystudoval Lidovou konzervatoř a šel si za svým snem. Objevil se na prknech divadla v Mostě, ale také v Národním divadle. Pak si ho všimli filmaři. Natočil nespočet reklam, malých i větších rolí ve známých filmech. Hrál s několika slavnými osobnostmi. K tomu je vášnivým sběratelem a také cestovatelem. Má největší sbírku klystýrů. S kým se mu hrálo nejlépe? Kde klystýry kupuje? A kam nejraději jezdí se svým obytňákem? To vše se dozvíte v Ponte reports od našeho hosta Jiřího Maria Siebera.     

Před týdnem 25:38

Petr Lissek – archeolog: Výzkum v Libkovicích doložil sedm tisíc let nepřetržitého osídlení

Téměř deset let probíhá v zaniklých Libkovicích velký archeologický průzkum. Díky němu dnes můžeme vyprávět příběh života tohoto sídla od pravěku do 20. století. Jaké výsledky přinesla spolupráce českých archeologů a polských antropologů? Co odhalují hroby našich předků? V čem je výzkum unikátní? A našli archeologové něco překvapivého? Do Ponte Reports přišel odpovídat archeolog a ředitel Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě Petr Lissek.

Před týdnem 26:44

Kateřina Melenová – ředitelka Galerie Benedikta Rejta Louny: Fillova pamětní síň je teď plná světla

Před několika dny se v Peruci po dlouhých osmi letech znovu otevřela Pamětní síň Emila Filly, významného českého malíře 20. století. Filla strávil na zámku v Peruci poslední léta svého života a zatížen dvěma po sobě jdoucími totalitami hledal mír a krásu v kopcích Českého středohoří. I proto měla jeho díla navždy zůstat na tomto místě. Jakými peripetiemi síň prošla, proč byla tak dlouho zavřená a jak se podařilo nové ředitelce smířit se s majiteli zámku? Ponte Reports se ptá Kateřiny Melenové, ředitelky Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která Fillova díla spravuje. Řeč přijde i na nový výstavní koncept lounské galerie a cesty, kterými přiblížit moderní umění divákům.

Před 2 týdny 22:10

Štěpán Bílek – ostrostřelec: Míříme na vyřezávaného ptáka z překližky

Ostrostřelec byl především v historii dobrovolník či voják, který precizně ovládal střelbu. Dobrovolně i s dobrou muškou můj dnešní host založil v roce 2006 Chomutovskou ostrostřeleckou společnost, ve které působí dodnes a kde její členové navazují na tradice střeleckých společností. Ty byly součástí českých měst již od počátku 16. století. Musí mít členové ostrostřeleckého spolku zbrojní průkaz? Čím, jakými zbraněmi střílí? Jsou ve spolku také ženy, a co najdeme ve výstrojním řádu? Nejen to se dozvíte v dnešním Ponte reports.

Před 3 týdny 25:31

Jiří Svoboda – spisovatel: České středohoří má stále co nabídnout

Můj dnešní host je velkým milovníkem Českého středohoří i Krušných hor. Je nadšeným fotografem a mezi jeho velké záliby patří též malba a přírodní obory. Od roku 2009 působí ve vydavatelství Imagine Media, pod jehož hlavičkou vyšlo již šest knižních titulů s tématikou České středohoří. Náš dnešní rozhovor se točil především okolo dvou posledních vydaných knih, Krásné acháty z Krásného lesa a Chutě a vůně Českého středohoří. Jak řekl můj dnešní host: „V Českém středohoří je stále co objevovat“. Tak objevujte, bádejte a k tomu si poslechněte dnešní rozhovor v Ponte reports.

24. červenec 2024 33:54

Tomáš Nepomucký - Pohádkový les Bílina: Zatím jsme se s velkým vandalismem nesetkali

Můj dnešní host chodil jako puberťák do Pohádkového lesa kouřit s kamarády, byť on sám nikdy nekouřil a zažíval tam první lásky a prováděl s partou kámošů typické klučičiny. Pohádkový les v Bílině založil už v roce 1974 Jan Sekyra a k oslavě půlstoletí bude v sobotu 27.7. v rámci Řezbářského plenéru v Pohádkovém lese slavnostně odhalena socha jeho zakladatele. V jaké kondici je aktuálně Pohádkový les Bílina? Co vše nabídne již 7. ročník Řezbářského plenéru a proč se dospělí chlapi ve svém volném čase věnují právě Pohádkovému lesu? Nejen to se dozvíte v dnešním Ponte reports.

24. červenec 2024 18:56

Naďa Černá - Olympijský festival Most: