PoliTalk
NejnovějšíEpizoda 155Dnes

Poslechněte si podcast: Jurečka: Do voleb půjdeme v koalici SPOLU. Nechceme připustit trajektorii Slovenska

Na tři stovky delegátů KDU-ČSL se sjely do Olomouce, kde v pátek a sobotu probíhá sjezd strany. Volit si tam budou i nové vedení. O křeslo předsedy se uchází jak stávající Marian Jurečka, tak i čtyři další straníci - ministr zemědělství Marek Výborný, senátor Jiří Čunek a na poslední chvíli se rozhodli kandidovat i jihočeský poslanec Šimon Heller nebo šéf pražské organizace Tomáš Kaplan. V podcastu PoliTalk Marian Jurečka okomentoval i aktuálně slabé preference lidovců nebo důvody, proč by měla i pro nadcházející volby zůstat jeho strana v koalici SPOLU.

Celý rozhovor si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz

30:36

PoliTalk

Vydává: Novinky.cz

Rozhovory s politiky o aktuálních tématech. Provázet jimi vás budou naši političtí redaktoři.

Web

Epizoda 154Před 2 týdny 01:03:14

Martin Stropnický: V hnutí ANO už nejsem. Z dvou set poslanců jsem byl nejhorší herec

„Já jsem nechtěl nějak práskat dveřmi, mně to přišlo laciné,“ říká ke svému tichému odchodu z hnutí ANO bývalý ministr obrany, zahraničí i kultury a donedávna i velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický. Potvrdil ale, že stranickou knížku už odevzdal. Co dnes dělá? Jak vidí situaci v ČR a na Blízkém východě? A jak je to s jeho politickou i hereckou dráhou? Na to přišla řeč v podcastu PoliTalk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 153Před 3 týdny 26:42

Nejsme strana, ale sekta. Bartoš by měl najít odvahu vyházet komanče, říká řadový člen Pirátů

„Tahle strana je tak strašně nemocná, že už jí nikdo nikdy nevyléčí, protože se nechce nechat vyléčit. Odmítá totiž koncept politické odpovědnosti.“ napsal na Facebooku po nedávném volebním debaklu Pirátské strany její řadový člen Petr Kapounek. A to ještě nevěděl, co všechno bude následovat. Ve straně je téměř od jejího vzniku a spoluzakládal i její místní buňku v Prostějově. V podcastu PoliTalk řekl i to, že Ivan Bartoš udělal velkou chybu, když se snažil vyjít s levicovým křídlem strany.

S videem vychází na Novinkách. Moderuje Eva Mikulecká. 

Epizoda 152Před 3 týdny 39:46

Volební paradox. Z vládního tábora uspěli lídři, kteří se od něj distancovali

Zatímco hnutí ANO dokázalo z krajských voleb udělat referendum o vládě a podařilo se mu nabalit na sebe i nerozhodné voliče, vládní koalici se dařilo zejména tam, kde kandidovali výrazné osobnosti, jako je Martin Kuba či Jan Grolich, kteří se v kampani od koaličních značek distancovali. Ve volebním studiu Novinek to v průběhu sčítání hlasů zhodnotili politologové Lukáš Jelínek a Josef Mlejnek. 

Epizoda 151Před 3 týdny 01:08:00

Politolog Kubáček: ANO v mnoha krajích nepůjde obejít

Po výrazném vítězství Jiřího Čunka v senátních a Jan Grolicha v krajských volbách se u lidovců může očekávat duel mezi konzervativním a liberálnějším křídlem strany, myslí si politolog Jan Kubáček, který byl hostem sobotního volebního studia Novinek. Po masivním debaklu očekává velké vnitrostranické spory o budoucím směřování také u Pirátů. Naopak hnutí ANO se podle politologa podařilo získat takovou podporu voličů, aby je v mnoha krajích nešlo obejít při sestavování koalic. 

Epizoda 15021. srpen 2024 54:15

Petr Pavel: Spravedlivý mír na Ukrajině je spíš iluze

Spojené státy s Čínou, Evropskou unií a všemi demokratickými zeměmi celého světa by měly tlačit Ukrajinu a Rusko k jednání o míru. Ten však zřejmě nebude zcela spravedlivý, to znamená k porážce Ruska, návratu okupovaných území Ukrajině a náhradě škod zřejmě nedojde, řekl v rozhovoru v podcastu PoliTalk prezident Petr Pavel. Rusko podle něj dokáže vést válku ve stávající intenzitě dlouhé roky.

Celý rozhovor si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 1497. srpen 2024 36:46

Provedli to lajdácky. Šéf komory architektů Kasl kritizuje nové stavební řízení

Kdyby se takto zaváděly jiné systémy, stát zkolabuje. V podcastu Politalk to prohlásil předseda České komory architektů a bývalý pražský primátor Jan Kasl. Právě jím vedená komora adresovala v minulých dnech ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) kvůli problémům ve stavebním řízení ostrý dopis a nyní se snaží přispět k nápravě potíží.

Celý díl si můžete přehrát na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 1485. srpen 2024 44:54

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se chce příští rok vrátit se svou stranou do Sněmovny. Jejím cílem je ukončit současnou vládu „neumětelů“ a hodlá se kvůli tomu spojit s kýmkoliv. Propojení se SOCDEM by podle ní dávalo smysl, ale vlamovat se do dveří prý nebude. 
V podcastu PoliTalk hovořila například o případné nové frakci v Evropském parlamentu, ale také o tom, jak by postupovala, kdyby byla v kůži ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jak by si představovala jednání o míru mezi agresivním Ruskem a bránící se Ukrajinou. 

Epizoda 1476. červenec 2024 22:36

Do umělecké sféry vyhrocené věci patří, míní ministr Baxa

Vede resort, kde pravidelně vibrují emoce. „V umění to bývá odjakživa,“ říká ministr kultury Martin Baxa (ODS). Novinky.cz s ním na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech tři aktuální kauzy probraly. Mluvily s ním o statusu umělce, o zvýšení koncesionářských poplatků, ale také o tom, zda jako muž středního věku rozumí tomu, co se nyní děje na uměleckých školách.

Epizoda 14619. červen 2024 23:17

Zahradilův recept pro ODS: Zrušit Spolu, neštítit se ANO a mluvit s Turkem

Z koalice Spolu benefituje KDU-ČSL a TOP 09, ODS za ně platí náklady a zachraňuje strany na vlastní úkor, říká v PoliTalku končící evropský poslanec za ODS Jan Zahradil. Do sněmovních voleb by podle něj měla ODS kandidovat samostatně a otevřít si cestu pro vládní spolupráci s hnutím ANO.

S videem vychází také na serveru Novinky.cz