PoliTalk
Epizoda 9322. červen 2023

Poslechněte si podcast: Zaorálek: Vládní koalice není demokratická, ohrožuje zemi

Vládní koalice Spolu, STAN a Pirátů není demokratická, ohrožuje zemi. Novinkám to v rozhovoru řekl místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Tvrdí také, že premiér i ministři jsou slabí a nechají si „diktovat jinými“, tedy zájmovými osobami. V podcastu Politalk vysvětloval svoje slova ze své kandidátské řeči na předsedu SOCDEM, kterou pronesl na nedávném sjezdu. Mluvil například o telefonátu, ve kterém měl padnou návrh milionu korun za hlas pro šéfa Rady ČT. 

44:05

PoliTalk

Vydává: Novinky.cz

Rozhovory s politiky o aktuálních tématech. Provázet jimi vás budou naši političtí redaktoři.

Web

Epizoda 15021. srpen 2024 54:11

Petr Pavel: Spravedlivý mír na Ukrajině je spíš iluze

Spojené státy s Čínou, Evropskou unií a všemi demokratickými zeměmi celého světa by měly tlačit Ukrajinu a Rusko k jednání o míru. Ten však zřejmě nebude zcela spravedlivý, to znamená k porážce Ruska, návratu okupovaných území Ukrajině a náhradě škod zřejmě nedojde, řekl v rozhovoru v podcastu PoliTalk prezident Petr Pavel. Rusko podle něj dokáže vést válku ve stávající intenzitě dlouhé roky.

Celý rozhovor si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 1497. srpen 2024 36:42

Provedli to lajdácky. Šéf komory architektů Kasl kritizuje nové stavební řízení

Kdyby se takto zaváděly jiné systémy, stát zkolabuje. V podcastu Politalk to prohlásil předseda České komory architektů a bývalý pražský primátor Jan Kasl. Právě jím vedená komora adresovala v minulých dnech ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) kvůli problémům ve stavebním řízení ostrý dopis a nyní se snaží přispět k nápravě potíží.

Celý díl si můžete přehrát na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 1485. srpen 2024 44:50

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se chce příští rok vrátit se svou stranou do Sněmovny. Jejím cílem je ukončit současnou vládu „neumětelů“ a hodlá se kvůli tomu spojit s kýmkoliv. Propojení se SOCDEM by podle ní dávalo smysl, ale vlamovat se do dveří prý nebude. 
V podcastu PoliTalk hovořila například o případné nové frakci v Evropském parlamentu, ale také o tom, jak by postupovala, kdyby byla v kůži ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jak by si představovala jednání o míru mezi agresivním Ruskem a bránící se Ukrajinou. 

Epizoda 1476. červenec 2024 22:32

Do umělecké sféry vyhrocené věci patří, míní ministr Baxa

Vede resort, kde pravidelně vibrují emoce. „V umění to bývá odjakživa,“ říká ministr kultury Martin Baxa (ODS). Novinky.cz s ním na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech tři aktuální kauzy probraly. Mluvily s ním o statusu umělce, o zvýšení koncesionářských poplatků, ale také o tom, zda jako muž středního věku rozumí tomu, co se nyní děje na uměleckých školách.

Epizoda 14619. červen 2024 23:13

Zahradilův recept pro ODS: Zrušit Spolu, neštítit se ANO a mluvit s Turkem

Z koalice Spolu benefituje KDU-ČSL a TOP 09, ODS za ně platí náklady a zachraňuje strany na vlastní úkor, říká v PoliTalku končící evropský poslanec za ODS Jan Zahradil. Do sněmovních voleb by podle něj měla ODS kandidovat samostatně a otevřít si cestu pro vládní spolupráci s hnutím ANO.

S videem vychází také na serveru Novinky.cz

Epizoda 14512. červen 2024 36:04

Šéf Motoristů Macinka: Konečná je můj nejoblíbenější levičák

Petr Macinka, předseda strany Motoristé sobě, která v koalici s Přísahou získala v evropských volbách 10,3 procenta a dva mandáty, vnímá hnutí ANO jako případného partnera v Česku. Nevyloučil, že do sněmovních voleb povede stranu lídr eurokandidátky Filip Turek. Hovořil také o předsedkyni KSČM a lídryni koalice Stačilo! Kateřině Konečné, kterou označil za svého nejoblíbenějšího levičáka.

Celý díl si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 14429. květen 2024 59:47

Fiala: Bez důchodové reformy narazíme do zdi

Bez zvyšování věku odchodu do důchodu reformu penzí provést nelze, říká v podcastu PoliTalk premiér Petr Fiala (ODS). Opozici a odbory nicméně dál zve k debatě, návrh, o kterém začala jednat Sněmovna, lze podle něj ještě vylepšit.

Rozhovor, který vede redaktorka Karolina Brodničková, najdete také na Novinkách. 

Epizoda 14320. květen 2024 36:03

Viceprezident ČLK Přáda: Plnění prosincové dohody kulhá. Spokojeni jsme zčásti

Před půl rokem skončila protestní akce šesti tisíc nemocničních lékařů, kteří nesouhlasili s přetěžováním a nelegálními přesčasy. Od podpisu dohody s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) zefektivnila řada nemocnic práci, k vyčerpání přesčasů v dohledné době ale u některých pracovníků i tak dojde. V podcastu Politalk to řekl viceprezident České lékařské komory a hlavní tvář protestu Jan Přáda.

Celý rozhovor si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 14216. květen 2024 36:20

Krejčí: S digitalizací přijímaček jsem spokojen na 100 %. V principu zůstanou stejné i příští rok

To nejhorší má nový systém elektronických přihlášek na střední školy DiPSy.cz podle ředitele CERMATu Miroslava Krejčího za sebou. Ve středu v něm rodiče žáků našli výsledky přijímaček a podle dat se téměř 94 procent dětí dostalo na jednu z přihlášených škol. Tři čtvrtiny z nich dokonce hned na tu první zvolenou. Horší situace ale očekávaně nastala v Praze, Středních Čechách nebo Brně. Tam je úspěšnost nižší, zhruba 84 procent. Co teď čeká nepřijaté děti, proč se i letos testy neobešly bez chyb a je celý systém nastaven správně? I na to odpovídal Miroslav Krejčí v PoliTalku.

Celý díl si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 1417. květen 2024 52:39

Čína i Rusko chtějí změnit světový řád, žijeme v přelomové době, míní politolog Pšeja

Rusko a Čína se v posledních letech snaží přenastavit světový řád, aby víc vyhovoval jejich vidění světa. Je dost možné, že časem zjistíme, že jsme žili v době, kdy se měnily epochy – říká k současnému světovému dění odborník na mezinárodní vztahy z Metropolitní univerzity Pavel Pšeja. Jak by měl Západ aktuálně s Čínou jednat a je možné spoléhat stále na USA jako na ochránce Evropy? Jaká mocenská centra ve světě vznikají? To byla témata podcastu PoliTalk.

Celý díl si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz