Poklady minulosti
30. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Diamantové klenby uvidíte na Tachovsku jen na zámku Bor a v protější kapli

Unikátní sklípkové či takzvané diamantové klenby jsou v celých Čechách sice sem tam k vidění, ale na Tachovsku je spatříte jen a pouze na zámku Bor a v protější kapli sv. Jana Křtitele.

02:30

Poklady minulosti

Vydává: Český rozhlas

Exponáty nebo chcete-li sbírkové předměty a další historicky významné cennosti…  v muzeích, galeriích, ale i na hradech či zámcích kolem některých z nich často projdeme bez povšimnutí či většího zájmu. Jaký je ale příběh těchto předmětů a čím jsou tak unikátní, že stojí za vystavení? Ty nejzajímavější podrobnosti se při běžné prohlídce dozvíme jen málokdy.

Web

5. květen 2023 03:07

Tahle tarasnice z 16. století kdysi možná ohlašovala poledne

V hlavní budově Západočeského muzea v Plzni se nachází městská zbrojnice, kde si návštěvníci prohlédnou nejrůznější exponáty. Jedním z nich je i menší dělo zvané tarasnice.

1. květen 2023 02:33

Socha připomíná lidské pozadí. Má nás však přivést k zamyšlení

Pískovcová socha s názvem Garino je k vidění v sochařském parku Galerie Klatovy/Klenová. Jedná se o dílo umělce Maria Kotrby z roku 2002. Jde o klečící postavu člověka, kde lze na první dobrou spatřit lidské pozadí. Význam sochy je ale mnohem hlubší.

12. duben 2023 03:54

Řehtání, hrkání, klepání, chřístání. Ať tak či onak, blovická řehtačka je jen na dívání

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích jsou k vidění exponáty nejrůznějšího druhu. K těm, které si zde návštěvníci mohou vlastnoručně vyzkoušet, patří například řehtačky. Ale pozor, jen menší novodobé kopie! Původní rozměrná řehtačka, která je zde vystavena, by se při častějším užívání mohla rozpadnout – aby také ne, je stará přibližně 100 let.

24. březen 2023 02:53

V této kolébce lehával jako desáté dítě svých rodičů československý prezident

  1. československý prezident Edvard Beneš je úzce spjat s městem Kožlany na severním Plzeňsku. Nejen, že se tady narodil, ale navštěvoval zde i školu, která v minulosti sídlila v budově dnešního městského muzea. Právě v tomto muzeu je k vidění hned několik exponátů, které s prezidentem souvisejí.
15. březen 2023 01:55

Muzeum žehlení a praní v Bečově ukrývá přes tisíc exponátů. Najdete mezi nimi i mýdlo dcery Masaryka

S naším seriálem Poklady minulosti jsme se vydali do muzea žehlení a praní. Najdete ho v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Vystaveno je v něm více než 1000 exponátů.

10. březen 2023 02:48

Ebenový strop zámku byl skryt nad dvěma falešnými stropy

Na zámku ve Spáleném Poříčí si můžete během prohlídky s pracovnicí tamního infocentra všimnout mnoha zajímavých věcí. Jednou z nich bude zřejmě i půvabný dřevěný strop ve velkém sále.

25. únor 2023 02:59

Rtuť zkracovala výrobcům zrcadel život a způsobovala jim psychické problémy

Zrcadlo dnes není nijak zvlášť vzácným artiklem. Každý má zrcadlo, nebo spíše zrcadla, doma a bere je jako běžnou součást domácnosti. Na jedné z poboček Muzea Šumavy v Železné Rudě mají ale přeci jen jedno speciální.

11. únor 2023 02:58

Odvážíte se pohlédnout na mnicha bez tváře? Dle pověsti má chránit Kladruby

Regionální muzeum Kladrubska stojí na náměstí Republiky hned vedle kostela sv. Jakuba v Kladrubech. Exponátů tady najdete jistě dost. V poslední době přibyl i jeden, řekněme, tak trochu strašidelný.

6. únor 2023 02:29

Kostel svaté Anny v Božím Daru se pyšní nejen unikátním stropem

Další díl seriálu Poklady minulosti nám představil barokní klenbu neboli českou placku v kostele svaté Anny v Božím Daru na Karlovarsku.

20. leden 2023 03:24

Vzkaz vyhodila z vlaku během transportu. Moták přeživší holocaustu je k vidění v rokycanském muzeu

V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, které spadá pod Západočeské muzeum v Plzni, mají mnoho zajímavých exponátů. Jeden z nich do seriálu Poklady minulosti vybral pracovník Západočeského muzea Petr Brož.