Universum
6. červen 2018

Poslechněte si podcast: Pohřbení zaživa, malování jiskrami nebo práce s nahodilým textem. Jak vypadaly klauzury na AVU?

Na zahradě za Akademií výtvarných umění poblíž pražské Stromovky visí velká koule hlíny. Je omotaná provazem a zavěšená pod čtyřmi smrkovými kmeny. Pod koulí je vykopaná jáma. „Pro mě je projekt hodně spojený s otázkou bydlení a bytí,“ popisuje svou práci Anna Hálová z Ateliéru intermediální tvorby pod vedením Dušana Zahoranského a Pavly Scerankové. „Součástí mé práce bylo zakopat se v té jámě asi na půl hodiny,“ vysvětluje s nadšením studentka druhého ročníku.

14:30

Universum

Vydává: Český rozhlas

To nejaktuálnější nejen z akademické půdy a studentského života.

Web

30. duben 2019 22:15

„Chceme majálesy od studentů pro studenty. Ne další hudební festival,“ říkají jejich organizátorky

Pražský majáles se v průběhu let stal spíš obřím hudebním festivalem než autentickou studentskou oslavou. Studenti UK i dalších univerzit proto už před několika lety...

21. únor 2019 26:50

Existuje málo tak rozmanitých jevů jako výuka dějepisu ve školách, říká v reakci na BIS historik

Poznámka pod čarou ve výroční zprávě BIS o tom, že česká výuka moderních dějin je ovlivněna sovětskou interpretací, spustila před pár týdny vlnu diskuzí nad tím, jestli...

12. únor 2019 21:37

Ekologická univerzita – mokřad v kampusu, zelená střecha nebo osvětová činnost

Jak se v době globálního oteplování a klimatické změny snaží vysoké školy a univerzity přispět k trvale udržitelnému rozvoji?

25. leden 2019 21:08

Akademici jsou schopni o univerzitách mluvit kriticky, tím se liší od korporací, říká dokumentarista

Jde natočit zajímavě dokument o univerzitě? „Já jsem si říkal, že možná zajímavý způsob bude, když ti lidé budou dostávat co možná nejnepříjemnější otázky,“ říká dokumentarista Ivo Bystřičan, který pro Českou televizi natočil dokument Otevřená pevnost ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity. Asi nejsilnějším motivem filmu je všeprostupující komodifikace vědy a vzdělávání. „To, že o tom akademici byli schopni mluvit, ukázalo, že univerzita stále ještě není korporací.“

8. leden 2019 22:22

Nedostatek učitelů. Není možné udržovat prestiž povolání, když z výdělku nedokážete uživit ani vlast

České školy si dlouhodobě stěžují na nedostatek učitelů. Čeká naše školství kvůli tomu kolaps? Proč nejsou pedagogické fakulty pro maturanty volbou číslo jedna nebo proč mladí absolventi těchto fakult ve školství nevydrží? „Řada mladých lidí kvůli platovým podmínkám záhy ze školství odchází,“ říká Bohumil Kartous z Organizace EDUin.

19. prosinec 2018 22:07

„V 18 letech jsem rebelovala tím, že jsem šla na Yale.“ Jak se studuje na Harvardu nebo Oxfordu?

Školy jako Harvard, Oxford nebo Cambridge budí často uznání i respekt. Jak studium na těchto školách ale reálně vypadá, jaké jsou jejich výhody a naopak slabiny?

4. prosinec 2018 23:16

„Za akademické svobody budeme muset ještě bojovat,“ říká úspěšný kandidát do akademického senátu

„Ukazuje se, že silný senát může omezit centralizační snahy managementu univerzity a zachovávat pluralitu akademického fungování,“ říká profesor Černý. Na třetině fakult Univerzity Karlovy se minulý týden volilo do Akademického senátu. Ten na univerzitě schvaluje rozpočet, nákup nemovitostí nebo volbu rektora. Jaká je historie, význam a budoucnost senátu? O tom mluvili v Universu úspěšní kandidáti, profesor Jan Černý z Přírodovědecké fakulty a Magdaléna Voldřichová z FHS.

25. říjen 2018 22:18

Bojíte se svého hlasu? „Zpívejte si nazí ve sprše,“ radí hlasová performerka

„Za šest let zpívání jsem ztratila sebevědomí, zdravý hlas i chuť zpívat,“ říká herečka s ukrajinskými kořeny Maryana Kozak. Lidský hlas je asi nejintuitivnějším médiem, kterým se vyjadřujeme. Jak ho ale studovat, rozvíjet a poznávat? Z hodin zpěvu si často místo schopností přinášejí studenti traumata. S jakými strachy a obavami se studenti při objevování svého hlasu setkávají a jaká je cesta k jeho emancipaci, se dozvíte v pořadu Universum.

16. říjen 2018 16:32

„Původně jsem studovala farmacii. Chtěla jsem se o pivu dozvědět víc,” říká studentka biotechnologie

„Jsem z Plzně a mám rád pivo, zajímalo mě, co za tím stojí.” říká student biotechnologie na Vysoké škole chemicko technologické. Co se skrývá za dveřmi laboratoří? Může to být třeba i studentský pivovar. Výroba piva v dnešní době předpokládá celou řadu výzkumů, těmi se mohou zabývat právě i studenti biotechnologie. Co můžou po škole dělat absolventi Vysoké školy chemicko technologické a jaká výzkumná práce stojí za výrobou piva?

27. září 2018 18:28

Koleje jsou životní styl. Bydlení v Praze přestává být pro studenty dostupné a zájem o koleje roste

Ve městě, kde stále rostou nájmy, se studentské koleje mohou stát útočištěm pro mladé lidi. Ačkoliv si nájemníci stěžují na vybavení a starý nábytek, za ubytování jsou většinou rádi. Podle vedoucí koleje Hvězda Jitky Jánošové a Perty Solimanové vedoucí ubytování na ČVUT v Praze navíc koleje přináší studentům vyžití, které v soukromém ubytování nenajdou. Jak dnes vypadají koleji a co může studentům přinést?