Zbytečná Válka
Epizoda 1813. duben 2022

Poslechněte si podcast: Podnikatel v zemědělství na Ukrajině Petr Krogman: Rusové nám obsazují farmy a kradou stroje, ale větší část našich polí osejeme

Petr Krogman je majitelem zemědělské společnosti Agromina působící na střední Ukrajině a v oblasti Charkova. Před válkou obhospodařoval 42 tisíc hektarů půdy, teď je část pozemků v rukou okupantů. Přesto se na “svobodných” farmách pracuje a majitel firmy doufá, že se i sklidí. Varuje ale před slabými sankcemi vůči Rusku a tím i prodlužování konfliktu, což podle něj přinese vlnu hladomoru na Středním východě i Africe a s tím i vlnu migrace.

39:04

Zbytečná Válka

Vydává: Novinky.cz

Dne 24. února 2022 započal útokem ruských vojsk na Ukrajinu nejnovější válečný konflikt v Evropě. Podcast Zbytečná válka přináší nejen čerstvá fakta, ale i úvahy o příčinách války a tom, jak se může celá situace dále vyvíjet.

Web

Epizoda 115Včera 43:53

Za útokem u Moskvy stojí na 95 procent Islámský stát. Pochybnosti ale zůstávají

Sál Crocus City Hall v Krasnogorsku u Moskvy se v pátek stal terčem teroristického útoku, který si vyžádal na 140 obětí. Přihlásila se k němu afghánská odnož Islámského státu. Představuje tato teroristická organizace deset let po ovládnutí severozápadu Iráku a vyhlášení chalífátu opět nebezpečí? O boji s Islámským státem i počínání ruské tajné služby FSB ve speciálu pořadu Zbytečná válka hovořil Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 114Před týdnem 48:26

Co znamená Putinovo znovuzvolení pro Rusko a pro svět? Jeho slova jsou zlověstná

Vladimir Putin byl popáté zvolen ruským prezidentem, když dostal rekordní počet 87 procent hlasů při rekordní 77procentní účasti. Co výsledek znamená a proč vůbec Putin potřebuje tak moc uspět ve volbách, probrali Marek Příhoda z Ústavu východoevropských studií Univerzity Karlovy s redaktorem Alexem Švamberkem ve speciálu podcastu Zbytečná válka. Zaměřili se i na Putinovy povolební výroky a další možný vývoj Ruska nebo otázku následnictví.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 113Před 2 týdny 40:17

Válka na Ukrajině bude trvat roky. Mají-li se osvobodit všechna území včetně Krymu, tak i desítky let, řekl analytik

Ruské jednotky přešly na Ukrajině do ofenzivy, což přiznal v půlce února i velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj. Ruský postup u Avdijivky je docela rychlý. Jak se může vyvíjet konflikt na Ukrajině, probíral s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým redaktor Alex Švamberk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 112Před 2 týdny 22:07

Rusko dělá všechno, aby destabilizovalo situaci v Moldavsku, řekl velvyslanec

V Moldavsku zesílily aktivity podněsterských separatistů, kteří požádali Rusko o ochranu. Vladimira Putina minulý týden o pomoc požádala také başkanka, tedy guvernérka Gagauzské autonomní republiky Evhgenie Guțulová, která jednala i s dalšími vysokými ruskými představiteli. Český velvyslanec v Kišiněvě Stanislav Kázecký dění v Gagauzii považuje ze největší hrozbu pro Moldavsko a zřejmě větší politický problém než situaci v Podněstří.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 11129. únor 2024 27:46

Červený kříž ohledně rukojmí v Gaze své možnosti vyčerpal. Není to mytí si rukou, říká šéf české pobočky

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) opakovaně apeluje na politiky, aby zasáhli v případě rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy Palestinci. Své možnosti už vyčerpal, přiznal prezident Českého červeného kříže (ČČK) Marek Jukl v podcastu Zbytečná válka. Odmítl, že by se o osud rukojmí začal starat pozdě.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 11027. únor 2024 25:32

Zpravodaj Martin Dorazín: Z odhodlání bránit se je nenávist k Rusům

Ukrajinci Západu vyčítají váhání ohledně dodávek zbraní, protože každý odklad znamená další oběti. O to víc bude mrtvých a zraněných i rozbořených měst a vesnic, řekl v podcastu Zbytečná válka stálý zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín. Průběh války sleduje na místě nepřetržitě už více než dva roky.

Rozhovor s Martinem Dorazínem vyšel na serveru Novinky.cz

Epizoda 10923. únor 2024 01:04:17

DVA ROKY VÁLKY: Západ má zdroje, Rusové vůli

Od rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu uplynou v sobotu dva roky. Letos je to navíc deset let od anexe Krymu a propuknutí bojů na Donbasu. Výroční speciál podcastu Zbytečná válka se věnuje nejen zhodnocení vývoje na frontě, ale i tomu, kdy vlastně konflikt začal, jak může skončit a co by měl dělat Západ. Debatu pětice hostů moderuje Michael Rozsypal.

Celý díl si můžete pustit také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 1082. únor 2024 33:24

Platby UNRWA jsou výpalné teroristům, kteří nenávidí ty, co jim posílají peníze

Riziko rozšíření bojů na Blízkém východě se po zabití tří amerických vojáků na základně v Jordánsku opět zvětšilo. Ukazuje to snahy Íránu zvyšovat napětí, shodli se v podcastu Zbytečná válka redaktor Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým. Velkou pozornost v posledních dnech vyvolává skandál úřadu OSN pro palestinské uprchlíky, který dlouhodobě zaměstnával teroristy. Své platby pozastavily nejen USA, ale i neutrální Rakousko a Švýcarsko.

Tento díl si můžete přehrát také na serveru Novinky.cz

Epizoda 10722. leden 2024 49:04

Matěj Stropnický horuje po mír, i když o něm Rusko jednat nechce

Podcast Zbytečná válka se věnoval iniciativě Mír a spravedlnost, která letos přišla s novou výzvou k ukončení války na Ukrajině. Ta by se podle iniciativy dál neměla podporovat. Rozhovor přinesl názorový střet mezi předsedou iniciativy Matějem Stropnickým a redaktorem zahraniční sekce Novinek Alexem Švamberkem.

Epizoda 10612. leden 2024 31:45

SPECIÁL: Americko-britský úder proti povstalcům v Jemenu

Američané a Britové zaútočili ve čtvrtek večer na postavení jemenských Húsíů, kteří ignorovali středeční rezoluci Rady bezpečnosti zakazující útoky na lodě v Rudém moři a ve čtvrtek podnikli další už 27. Redaktor Novinek Alex Švamberk a bezpečnostní expert Milan Mikulecký ve zvláštním dílu podcastu Zbytečná válka probírali pozadí a dopady konfliktu.