Vinohradská 12
10. květen 2022

Poslechněte si podcast: Putinova pavučina lží a jaderný hazard

Bylo to chaboučké, hodnotí dlouho očekávaný projev Vladimira Putina ke Dni vítězství komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Zaznělo vůbec něco důležitého? Jak letos vypadaly jindy zuřivé oslavy 9. května v Moskvě? A rozhodne se Rusko použít taktické jaderné zbraně?

21:12

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Včera 23:50

Pobaltí se chystá na válku

Hloubí zákopy, staví bunkry. Pobaltské státy. Chtějí se bránit, připravují se na válku. Litva, Lotyšsko, Estonsko čelí výhrůžkám z Kremlu. Jak reálná je ruská agrese v Pobaltí? Téma pro Andrease Papadopulose, zpravodaje České televize. Ptá se Matěj Skalický.

Před dvěma dny 21:38

ANO už zase střídá hejtmana

Rebel, úplatkář a údajný „postrach opozice“. Hned tři muži během jednoho roku: Vondrák, Krkoška, Bělica. Hnutí ANO na severu Moravy opět mění hejtmana. Vydrží ten nový až do podzimních voleb? Téma pro Silvii Mikulcovou z ostravské redakce Českého rozhlasu. Ptá se Matěj Skalický.

Před třemi dny 22:28

Teroristický útok v Moskvě

Teroristický útok na okraji Moskvy. Čtyři údajní pachatelé, vypálená koncertní hala, bílý renault, tádžické pasy a spousta nezodpovězených otázek. Aspoň na některé z nich se pokusíme najít odpověď. Ve Vinohradské 12 je Libor Dvořák, rozhlasový komentátor a odborník na Rusko. Ptá se Matěj Skalický.

Před čtyřmi dny 23:51

Slováci hrají o „návrat do náruče matičky Rusi”

Korčok versus Pellegrini. Jeden z nich bude příští slovenskou hlavou státu. Kdo má do prezidentského paláce blíž? A který z nich získá hlasy neúspěšného proruského kandidáta Štefana Harabina? Velká povolební analýza s Arpádem Soltészem, novinárem, komentátorem, spisovatelem a zakladatelem Investigativního centra Jána Kuciaka. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:43

Sněmovní divadlo: „Nedůstojné, fraška.“

Dlouhých 19 hodin jednala Sněmovna o bezpečnostních hrozbách pro Česko. Na čem se nakonec shodla? Byla mimořádná schůze nutná? A mají na sebe politici skutečně složky plné kompra? Téma pro Aleše Michala, politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:30

Ministerské rady v Bruselu. Kdo na ně nejezdí?

Ministr Blažek už nejezdí do Bruselu. Proč? A jak jsou na tom další ministři Fialovy vlády, posílají za sebe náměstky, nebo na takzvané ministeriády jezdí sami? A co se na nich vlastně řeší? Matěj Skalický se ptá Anny Urbanové a Jakuba Grima z webu iRozhlas.cz.

Před týdnem 21:00

„Klub vyvolených“ a zakázky za miliardy

Konec „klubu vyvolených“. Středočeský kraj částečně rozpustí klubko firem, které si za posledních skoro dvacet let přišlo na 14 miliard korun za údržbu silnic. Jak to s lukrativními zakázkami bylo, zjišťovala Kristýna Guryčová z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:14

Andrew Tate: muž, který nenávidí ženy?

Influencer, bývalý kick-boxer, ale taky misogyn, který byl už loni v Rumunsku obžalovaný ze znásilnění a z obchodu s lidmi. Teď ho zatkli znovu. Britové ho viní ze sexuálního napadení. Tématu se věnuje Jolana Humpálová, zástupkyně šéfredaktora serveru Voxpot. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:54

Příliš drahý unikát: Proč máme v Česku tolik obcí?

Tisíce obcí v Česku. Není jich moc? Ptají se opakovaně experti Národní ekonomické rady vlády. Takže jaké je řešení – zrušit je? Čemu to pomůže? A není to škoda? Téma pro ekonomku Janu Matesovou, bývalou zástupkyni Česka ve Světové bance. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 23:58

Česko na koberečku. Kvůli romským dětem

Diskriminace romských dětí ve vzdělávání pokračuje. I po 16 letech od prohraného případu u Evropské soudu pro lidská práva. Ministerstvo školství má prý ale plán, co s tím. Detaily znají kolegyně Jana Karasová z domácí redakce Českého rozhlasu a Anna Košlerová z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.