Vinohradská 12
25. březen 2022

Poslechněte si podcast: Kauza Nohavica

Někteří mu koncerty ruší, jiné dál vyprodává: Jarek Nohavica. Muž, který si před lety potřásl rukou s Vladimirem Putinem. A teď se na něj obrací a spílá mu kvůli válce na Ukrajině. Puškinovu medaili ale vracet nechce a na rušení koncertů říká: ,Narozen v komunismu, umřu v komunismu.‘ O čem to vypovídá? Kauza Nohavica a hudební publicista Českého rozhlasu Ondřej Konrád.

23:43

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Včera 21:05

Proč se Írán a Izrael nenávidí

Írán a Izrael. Kdy se začaly tyhle státy nenávidět? Nebo jsou to nepřátelé už od nepaměti? Jak silný je Írán vojensky a jak je na tom jeho nukleární program? Spousta otázek pro Josefa Krause, politologa z Masarykovy univerzity v Brně. Ptá se Matěj Skalický.

Před dvěma dny 22:29

Írán zaútočil na Izrael. Co bude dál?

Víkendová noční smršť raket a dronů. Bezprecedentní útok a eskalace napětí na Blízkém východě. Írán zaútočil na Izrael. Jsme na prahu další krvavé války? Analyzuje Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. Ptá se Matěj Skalický.

Před pěti dny 21:54

Realita českých recidivistů

Realita českých recidivistů. Vracejí se do vězení, a ta jsou přeplněná. Tak co s tím? Téma pro kriminologa Jiřího Mertla z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, který se zabývá pomoci odsouzeným při návratu do života. Je současně autorem závěrečné zprávy k dlouhodobému projektu Asociace poskytovatelů adiktologických služeb. Ptá se Matěj Skalický.

Před šesti dny 21:57

Rodiče střelce vinni. Precedens v USA?

*** UPOZORNĚNÍ: Tato epizoda se věnuje případu masové střelby na americké střední škole. *** Zabil čtyři spolužáky a soud ho poslal na doživotí za mříže. Kromě něj ale mají jít do vězení i jeho rodiče. Proč? Jak to soud zdůvodnil? Je to v USA bezprecedentní případ? A budou odteď nést rodiče za své děti mnohem větší odpovědnost? Důležité otázky pro Pavla Nováka, zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:48

Tajemství podezřelé kampeličky

„Zapomněl“ na milion a spustil lavinu otázek. Proč byl nynější premiér Petr Fiala v minulosti členem vybraného klubu podílníků kampeličky s podezřelým praktikami? Co všechno jeho kauza nasvítila? Ví a poví Lukáš Valášek, investigativec serveru SeznamZprávy.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:11

Záměna pacientek na Bulovce

Zaměnili pacientky. Vina nebyla systémová, ale lidská – vysvětluje Fakultní nemocnice Bulovka. Jak je možné, že žena, která šla na odběr krve, skončila na operačním sále? A jak tomu příště předejít? O tom mluví Iva Bezděková, novinářka Deníku N. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:54

„Zlé vyhlídky“ pro Slovensko

Klíče od Prezidentského paláce v Bratislavě získal Peter Pellegrini. Co nakonec rozhodlo? Čím oslovil skoro milion a půl lidí? A jaká čeká Slovensko budoucnost? Velká povolební analýza s Andreou Michalcovou, ředitelkou Centra pro informovanou společnost. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:18

Zpátečka Albatrosu. Nevydal kontroverzní knihu

Vydat ji chtěl, ale nakonec nevydal. Albatros stopnul publikaci knihy Nevratné poškození. To rozhodnutí vyvolalo pozdvižení i nadšení. Prostě velké reakce. Vinohradskou 12 zajímá, o čem ta kniha je i proč nakonec Albatros otočil. Téma pro Kateřinu Čopjakovou, literární kritičku a publicistku. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:05

Ruská tajná služba a akustické zbraně

Utajený výzkum, akustické zbraně, havanský syndrom. Mezinárodní investigace zjistila, že za útoky na americké diplomaty může ruská tajná služba GRU. Příběh jako z Hollywoodu a Ondřej Soukup, expert Českého rozhlasu na Rusko. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 21:58

BIS rozbila proruskou síť v Praze

Tvrdý úder ruské vlivové skupině zasadila česká kontrarozvědka BIS. Kdo stál za proruským webem Voice of Europe? Proč měl sídlo v Česku a kdo mu dával rozhovory? Téma pro Ondřeje Kundru, investigativního novináře z týdeníku Respekt. Ptá se Matěj Skalický.