Vinohradská 12
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Odvážná Gisèle vs. desítky násilníků

Přes 80 mužů a 200 případů znásilnění. V jejím domově, v její posteli. Silná, statečná, odvážná a nezlomná Gisèle Pelicotová je obětí i hrdinkou. Odmítla anonymitu a požádala o zveřejnění videí, která její manžel ze znásilňování natáčel. Příběh, který otřásl Francií, vypráví Denisa Ballová z Denníku N. Ptá se Matěj Skalický.

24:01

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Před dvěma dny 21:54

Česko-německý spor o větrné giganty

Němci chtějí větrníky, Češi jsou proti. Nikdo s nimi prý výstavbu turbínových gigantů nekonzultoval. A do sporu na česko-německé hranici se vložilo i ministerstvo životního prostředí. Kdo nakonec vyhraje? Vydal se na Tachovsko zjistit reportér Ľubomír Smatana. Ptá se Matěj Skalický.

Před pěti dny 22:35

Politický extrém, díl VI.: Český extremismus

Skinhead jako krajně-pravicový politický extremista. Je to pravda, nebo si to Češi v devadesátkách přibarvili? Jak se u nás po pádu totality dařilo politickým extrémům? A co znamená primitivní antikomunismus? Šesté pokračování speciální série Vinohradské 12 s Janem Charvátem z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Před šesti dny 20:40

120 zneužitých obětí. Megaskandál rappera Diddyho

Prominentí rapper, vlivný producent, ale taky možná sexualní predátor a obchodník s lidmi. Americký showbyznys žije obřím skandálem Seana Combse, kterého asi znáte pod jménem P. Diddy. Skončí do konce života ve vězení? Téma pro redaktorku Radia Wave Sarah Abulkasim. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:02

Bejrút pod palbou

Bombardování přitvrzuje a Izraeli tu nikdo nevěří. Říká z Bejrútu zvláštní zpravodaj České televize Andreas Papadopulos. Zaslechl ale i jiný názor – že prý Hizballáh dráždil hada bosou nohou. Jak se žije v libanonském Bejrútu pod mrakem dronů a raket? Andrease Papadopulose se ptá Matěj Skalický.

Před týdnem 22:26

Český problém s digitalizací

Digitalizace. České slovo roku 2024. Kde je problém? Chybí nám peníze, chybí nám lidi, neumíme to, nebo to děláme špatně? Anebo digitalizaci stát zvládá a jen se o tom blbě píše? Nejen o digitalizaci stavebního řízení je tato epizoda Vinohradské 12 s Honzou Cibulkou, datovým novinářem Českého rozhlasu. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 24:32

Súdán: dětští vojáci, ruská stopa

Zapomenutá válka. Súdán není na pokraji katastrofy, on už do krvavé propasti nekonečného zmaru dávno spadl. Jakou roli v tom hraje Rusko nebo Saúdská Arábie? Odpovídá afrikanistka a členka Expedice Z101 Linda Piknerová. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 18:59

Politický extrém, díl V.: Populismus

Populismus. Byl tu vždycky? A je fér? Nemate voliče a voličky? Kdo jsou levicoví a kdo pravicoví populisté a populistky? A jak moc ohrožuje populismus naši demokracii? Pátý díl speciální série s Janem Charvátem z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:18

Lipavský, Kalousek, Grolich. Tři velká rozhodnutí

Lipavský, Kalousek, Grolich. Tři výrazné tváře české politiky, o kterých se teď mluví. Mají za sebou velké rozhodnutí. Zůstane Lipavský nestraník? Založí Kalousek novou stranu? A kdo povede lidovce, když ne Grolich? Přinášíme tři komentáře tří různých expertů. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 23:03

Teroristé z Vrbětic: nové detaily

Náhoda a dobrý postřeh přivedly policisty na stopu ruských teroristů v Česku. Už je to 10 let, co GRU odpálila muniční sklady ve Vrběticích. Otazníky v případu zůstávají. Po odpovědích pátrá Artur Janoušek, investigativní reportér Radiožurnálu a spoluautor nové podcastové série Akce: Výbuch. Ptá se Matěj Skalický.