Vinohradská 12
7. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Británie hledá cestu z mizérie

Nová vláda, starý známý úkol: postavit jednu z největších ekonomik světa zase na nohy. Do extrémní chudoby teď padá nejvíc Britů za 30 let. A důvěra v politiky je na rekordním minimu. Změní to Keir Starmer a jeho Labour Party? Otázka pro politoložku Magdalenu Leichtovou ze St Antony’s College na University of Oxford. Ptá se Matěj Skalický.

23:49

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Před třemi dny 18:59

Politický extrém, díl V.: Populismus

Populismus. Byl tu vždycky? A je fér? Nemate voliče a voličky? Kdo jsou levicoví a kdo pravicoví populisté a populistky? A jak moc ohrožuje populismus naši demokracii? Pátý díl speciální série s Janem Charvátem z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Před čtyřmi dny 22:18

Lipavský, Kalousek, Grolich. Tři velká rozhodnutí

Lipavský, Kalousek, Grolich. Tři výrazné tváře české politiky, o kterých se teď mluví. Mají za sebou velké rozhodnutí. Zůstane Lipavský nestraník? Založí Kalousek novou stranu? A kdo povede lidovce, když ne Grolich? Přinášíme tři komentáře tří různých expertů. Ptá se Matěj Skalický.

Před pěti dny 23:03

Teroristé z Vrbětic: nové detaily

Náhoda a dobrý postřeh přivedly policisty na stopu ruských teroristů v Česku. Už je to 10 let, co GRU odpálila muniční sklady ve Vrběticích. Otazníky v případu zůstávají. Po odpovědích pátrá Artur Janoušek, investigativní reportér Radiožurnálu a spoluautor nové podcastové série Akce: Výbuch. Ptá se Matěj Skalický.

Před šesti dny 24:01

Šéf Hizballáhu mrtev. Co teď?

Jsme připraveni na dlouhou válku, oznámili zástupci Hizballáhu. Izrael o víkendu zabil šéfa teroristického hnutí Hasana Nasralláha a podle agentur poprvé zaútočil na Bejrút. Co bude dál? Otázka pro odborníka na Blízký východ Jana Daniela z Ústavu mezinárodních vztahů. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:43

Babiš, nebo Fiala: Kdo teda vyhrál v Senátu?

Volby jsme vyhráli, tvrdí Andrej Babiš. Volby jsme vyhráli, tvrdí Petr Fiala. Tak kdo nakonec ovládl letošní senátní klání? A proč k urnám zase přišlo tak málo lidí? Otázky pro Petra Justa, politologa z Metropolitni univerzity Praha. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 17:06

Politický extrém, díl IV.: Nacismus a fašismus

Hitler, Göring, Himmler – proč to nebyli blonďáci? Jak jim to u nacistů prošlo? Přijali by je i fašisté? A jak si k sobě Berlín a Řím našly cestu? Čtvrtý díl speciální série s Janem Charvátem z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:09

Explodující pagery. Jak Hizballáh naletěl

Pagery, vysílačky, exploze. Bojovníci teroristické organizace Hizballáh v šoku. Nebývalý útok se stal zřejmě roznětkou zásadní eskalace na Blízkém východě. Provedli ho Izraelci? A jak? Otázky pro zahraničně-politického komentátora Českého rozhlasu a odborníka na Blízký východ Jana Fingerlanda. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 24:21

Pirát Bartoš přes palubu. Vláda je v krizi

Ráno se sešli, odpoledne rozhádali. Fiala zavolal Bartošovi, že ho odvolá. Naštvaní Piráti teď tvrdí, že je ODS vykopla z vlády. Jenže premiér oponuje, že nikdo Piráty nevyhazuje. Tak jak to je? Otázka pro šéfredaktorku projektu Page Not Found a komentátorku Českého rozhlasu Plus Apolenu Rychlíkovou. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:45

Piráti se potápí. Opustí vládu?

Zásah, potopena. Pirátská bárka šla v krajských volbách ke dnu a spolu s ní i celý kapitánský můstek. Zvládne rozklížená partaj odchod Ivana Bartoše? A přišel čas opustit vládu? Téma pro politického analytika Deníku N Jana Tvrdoně. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 23:53

Volby: Velký protest proti vládě

Velký protest proti vládě. Ale taky návrat komunistů, vygumování Přísahy a otázka, zda si ANO plácne s koalicí Spolu ve středních Čechách. To jsou některá témata, která zazní ve druhé epizodě k víkendovým volbám. Pozvání přijal šéf výzkumné agentury STEM Martin Buchtík. Ptá se Matěj Skalický.