Vinohradská 12
15. únor 2023

Poslechněte si podcast: Už to dál nejde. Skotská premiérka na odchodu

V hlavě i srdci vím, že přišel čas. Slova skotské premiérky Nicoly Sturgeonové. Ženy, která vede svou zemi už osm let. A další rok už nepřidá. Vždy se bila za samostatnost Skotska. Proč teď odchází? Jak to přijali ve Skotsku? Kdo ji nahradí? A změní to vztahy mezi Edinburghem a Londýnem? Otázky pro reportérku ČRo ve Skotsku Annu Košlerovou a spolupracovnici ČRo v Londýně Terezu Hepburn.

23:24

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Včera 23:50

Pobaltí se chystá na válku

Hloubí zákopy, staví bunkry. Pobaltské státy. Chtějí se bránit, připravují se na válku. Litva, Lotyšsko, Estonsko čelí výhrůžkám z Kremlu. Jak reálná je ruská agrese v Pobaltí? Téma pro Andrease Papadopulose, zpravodaje České televize. Ptá se Matěj Skalický.

Před dvěma dny 21:38

ANO už zase střídá hejtmana

Rebel, úplatkář a údajný „postrach opozice“. Hned tři muži během jednoho roku: Vondrák, Krkoška, Bělica. Hnutí ANO na severu Moravy opět mění hejtmana. Vydrží ten nový až do podzimních voleb? Téma pro Silvii Mikulcovou z ostravské redakce Českého rozhlasu. Ptá se Matěj Skalický.

Před třemi dny 22:28

Teroristický útok v Moskvě

Teroristický útok na okraji Moskvy. Čtyři údajní pachatelé, vypálená koncertní hala, bílý renault, tádžické pasy a spousta nezodpovězených otázek. Aspoň na některé z nich se pokusíme najít odpověď. Ve Vinohradské 12 je Libor Dvořák, rozhlasový komentátor a odborník na Rusko. Ptá se Matěj Skalický.

Před čtyřmi dny 23:51

Slováci hrají o „návrat do náruče matičky Rusi”

Korčok versus Pellegrini. Jeden z nich bude příští slovenskou hlavou státu. Kdo má do prezidentského paláce blíž? A který z nich získá hlasy neúspěšného proruského kandidáta Štefana Harabina? Velká povolební analýza s Arpádem Soltészem, novinárem, komentátorem, spisovatelem a zakladatelem Investigativního centra Jána Kuciaka. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:43

Sněmovní divadlo: „Nedůstojné, fraška.“

Dlouhých 19 hodin jednala Sněmovna o bezpečnostních hrozbách pro Česko. Na čem se nakonec shodla? Byla mimořádná schůze nutná? A mají na sebe politici skutečně složky plné kompra? Téma pro Aleše Michala, politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:30

Ministerské rady v Bruselu. Kdo na ně nejezdí?

Ministr Blažek už nejezdí do Bruselu. Proč? A jak jsou na tom další ministři Fialovy vlády, posílají za sebe náměstky, nebo na takzvané ministeriády jezdí sami? A co se na nich vlastně řeší? Matěj Skalický se ptá Anny Urbanové a Jakuba Grima z webu iRozhlas.cz.

Před týdnem 21:00

„Klub vyvolených“ a zakázky za miliardy

Konec „klubu vyvolených“. Středočeský kraj částečně rozpustí klubko firem, které si za posledních skoro dvacet let přišlo na 14 miliard korun za údržbu silnic. Jak to s lukrativními zakázkami bylo, zjišťovala Kristýna Guryčová z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:14

Andrew Tate: muž, který nenávidí ženy?

Influencer, bývalý kick-boxer, ale taky misogyn, který byl už loni v Rumunsku obžalovaný ze znásilnění a z obchodu s lidmi. Teď ho zatkli znovu. Britové ho viní ze sexuálního napadení. Tématu se věnuje Jolana Humpálová, zástupkyně šéfredaktora serveru Voxpot. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:54

Příliš drahý unikát: Proč máme v Česku tolik obcí?

Tisíce obcí v Česku. Není jich moc? Ptají se opakovaně experti Národní ekonomické rady vlády. Takže jaké je řešení – zrušit je? Čemu to pomůže? A není to škoda? Téma pro ekonomku Janu Matesovou, bývalou zástupkyni Česka ve Světové bance. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 23:58

Česko na koberečku. Kvůli romským dětem

Diskriminace romských dětí ve vzdělávání pokračuje. I po 16 letech od prohraného případu u Evropské soudu pro lidská práva. Ministerstvo školství má prý ale plán, co s tím. Detaily znají kolegyně Jana Karasová z domácí redakce Českého rozhlasu a Anna Košlerová z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.