Pochoutkový rok
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 4. 2025

Soutěžní recept: Máslové kynuté rohlíčky od Stanislavy Kotlabové. Rada z etikety: Jak správně držet vidličku. Devět v jednom – to je krůtí maso.

27:20

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Před dvěma dny 02:21

Na kolik způsobů a jak se správně drží vidlička? Záleží na tom, co jíme, říká Ladislav Špaček

Různé způsoby držení vidličky si můžeme dopřát v restauraci, ale i doma u stolu. Podle odborníka na etiketu, Ladislava Špačka, záleží na tom, co jíme.

Před dvěma dny 04:09

Devět v jednom. To je krůtí maso

Říká se, že krůta obsahuje až devět druhů masa. Liší se zabarvením, konzistencí a obsahem tuku. Ze 70 % je maso bílé, ze 30 % pak červené. Jistě si vybere jak zarytý dietář, tak i požitkář, kterému nevadí specifičtější chuť a více tuku.

Před třemi dny 08:04

Kynuté rohlíčky máčené v másle od Stanislavy Kotlabové náplň nepotřebují. Jsou famózní tak, jak jsou

Krásně nakynuté rohlíčky jsou měkké, plné máslové chuti a vanilky. Když se zakousnete, máte pocit, že to je marshmallow. Nemají chybu. Překvapivě jednoduchý recept upekla Stanislava Kotlabová z Babína na Horažďovicku. Vyzkoušejte a zjistěte, jestli 80 nádherných rohlíčků zmizí do 80 sekund.

Před týdnem 27:29

Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 4. 2025

Soutěžní recept: Horácovy sušenky s čokoládou od Vladimíra Horáka. Rada z etikety: Jak loupat a jíst vejce natvrdo. Luxusní vejce do skla.

Před týdnem 01:37

Smíme si mazanec namáčet v čaji, nebo je to nevhodné? Radí Ladislav Špaček

Mazanec je řekněme přímo rituální pokrm, stejně jako vánočka. Je to slavnostní pečivo Velikonoc. Mazanec krájí hostitelka na jednotlivé krajíčky a ty si hosté pokládají na svůj dezertní talířek.

Před týdnem 03:17

Dopřejte si luxusní vejce do skla ke snídani. Základem je vejce na hniličku

Způsobů, jak upravit vajíčka, jsou desítky. Zastřená, ztracená či pošírovaná vejce, Benedikt či vejce do skla, vejce natvrdo, naměkko či nahniličku…

Před týdnem 07:47

Horácovy sušenky od Vladimíra Horáka chutnají jako cukroví. Jsou plné čokolády a oříšků

Jako když si dáte opravdu poctivě naplněný čokoládový croissant. Lehce rozteklou čokoládu objímá sušenkové máslové těsto, které připomíná linecké. Je to dokonalá kombinace, kterou nám upekl Vladimír Horák z Nové Paky.

Před 2 týdny 27:59

Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 4. 2025

Soutěžní recept: Ořechové nebe od Jany Hauptmannové, Rada z etikety: Jako oloupat vejce natvrdo.

Před 2 týdny 01:53

Vejce natvrdo loupeme vždy jen do poloviny a nikdy nebereme do ruky, radí Ladislav Špaček

Blíží se Velikonoce a vejce natvrdo ovládnou naše domácnosti. Víte, jak je správně společensky oloupat a kam patří skořápka?