3. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové

Další soutěžící Pochoutkového roku Hana Kohoutová ze Sušice upekla válečný dort Zázrak podle receptu své babičky. Sestává ze šesti medových placek proložených pudinkovým krémem a pikantní rybízovou marmeládou. Navrch je mléčná rumová poleva a dohromady je to opravdu zázrak.

08:06

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. Letošní ročník Pochoutkového roku odstartoval vaši oblíbenou soutěž tentokrát na sladko. Pochlubte se osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihláška >>

Web

Před dvěma dny 07:06

Ultrajednoduchý švédský koláč Adély Štefankové je jako pečené máslové sušenky s tvarohem

Další místo setkání Pochoutkového roku na sladko proběhlo v Chomutově. Paní Adéla Štefanková přihlásila do soutěže švédský koláč. Není potřeba míchat předem žádné těsto. Vše se spojí až pečením v troubě a vznikne náramně dobrý koláč. Je to chuťový návrat k pochoutkám našich babiček a tetiček.

Před dvěma dny 27:01

Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 8. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Švédský koláč od Adély Štefankové. Jak udělat dobré kynuté ovocné knedlíky poradí Josef Maršálek. Nápojové plechovky na pivo.

Před dvěma dny 01:31

Jak udělat skvělé ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Ovocné kynuté knedlíky milujeme všichni, proto je tu postup, jak je udělat bez chyby a ty nejlepší.

Před dvěma dny 02:56

Nápojové plechovky před sebou mají velkou budoucnost

Dějiny nápojových plechovek nejsou nijak dlouhé, dala jim vzniknout prohibice v USA. Od té doby plechovky urazily dlouhou cestu až k nejrecyklovanějšímu nápojovému obalu na světě.

Před týdnem 07:32

Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta

Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.

Před týdnem 25:29

Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Borůvková bublanina z palačinkového těsta. Jak si osmažit zmrzlinu poradí Josef Maršálek. Rané brambory se musí rychle spotřebovat.

Před týdnem 01:20

Zmrzlinu můžete dokonce smažit, jednoduchý trik prozradil cukrář Josef Maršálek

S létem přichází chuť i na něco dobrého, sladkého a chlazeného. Typickým příkladem jsou zmrzliny. Víte, že se dá zmrzlina dokonce smažit? Jak se tato úžasná pochoutka dá připravit? Jednoduše.

Před týdnem 02:56

Rané brambory se musí rychle spotřebovat. Jejich tenká slupka neumožňuje skladování

Která rostlina je téměř celá jedovatá, ale přesto nechybí na žádném stole? Je to lilek brambor, jehož hlízy jsou jediná jedlá část a my je jako přílohu milujeme. Bramborám vyhovují podmínky, jaké nabízí půda i klima v kraji Vysočina – půdy jsou lehké a i v dobách sucha je na Vysočině stále dostatek vláhy Říká se, že každá třetí brambora u nás vyroste právě na Vysočině.

Před 2 týdny 08:09

Vláčné a ořechy plněné Miletínské modlitbičky od Lenky Hagerové jsou sladkou svačinkou

Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Tak to využívá i Lenka Hagerová z Klecan u Prahy.

Před 2 týdny 00:47

Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka

Každý z vás asi rád zužitkovává ovoce ze své zahrádky. Kromě marmelád se dělají i kompoty, které zažívají renesanci. Zde je jeden klasický rodinný recept: