Pochoutkový rok
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Slavnostní koláče od Libuše Vaňkové ukrývají jen to dobré. Jsou vláčné a nadýchané jako peřinka

Na velikosti nezáleží. Tyhle koláčky jsou naprosto luxusní. Měkoučké a nadýchané, propojuje se v nich chuť tvarohu a povidel a díky máslu a rumu krásně voní. Pekla Libuše Vaňková z Mohelnice.

10:23

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se i vy >>

Web

Před dvěma dny 28:04

Poslechněte si: Pochoutkový rok 24. 8. 2025

Soutěžní recept: Slavnostní koláče od Libuše Vaňkové. Jak jíst svatební koláčky radí Ladislav Špaček. Chleba z pece chutná prostě jinak.

Před dvěma dny 01:42

Svatební koláčky jsou jak jednohubky. Podobně je i jíme, říká Ladislav Špaček

Na svatební koláčky nenarazíte jen na svatbě nebo v supermarketu v sekci pečivo, ale i v restauraci nebo na banketu. Jak je uchopit radí Ladislav Špaček.

Před dvěma dny 03:28

Chleba upečený v peci chutná prostě jinak. Přesvědčit se o tom můžete třeba v Chebu

Obecní pece byly dříve běžnou součástí měst a vesnic. Sloužily především rodinám, které si vlastní pec nemohly dovolit. Běžně se v nich peklo ještě v poválečné době.

Před týdnem 25:15

Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 8. 2025

Soutěžní recept: Nebeský koláč s tvarohovo-pudinkovým krémem od Heleny Ročkaiové. Jak jíst hrušku radí Ladislav Špaček. Český párek v rohlíku neboli Pikador pochází z Českých Budějovic.

Před týdnem 01:47

Hrušku si ke konzumaci v restauraci vždy nakrájíme, říká mistr etikety Ladislav Špaček

Jak jíst hrušku, případně i jiné ovoce, které si můžeme dopřát ze zahrádky nebo nakoupit v supermarketu? Hrušku byste měli naporcovat. Radí Ladislav Špaček.

Před týdnem 03:36

Český párek v rohlíku pochází z Budějovic. Vymyslel ho řezník Václav Masopust a dal mu jméno pikador

Většina z nás určitě zná pojem párek v rohlíku, ale už možná neví, že na jihu Čech, zvláště v Českých Budějovicích, mu tamní rodáci neřeknou jinak než pikador. Aby ne, vždyť právě tam před 51 lety pikador vznikl. Byly doby, kdy pikador mezi rychlým občerstvením doslova kraloval. Dnes už je to jinak.

Před týdnem 07:14

Nebeský koláč od Heleny Ročkaiové je jak jízda po Mléčné dráze

Svěží tvarohovo-pudinkový krém na křehkém těstě je opravdu nebe v hubě. Vydatná vrstva jemné náplně a tenký korpus tvoří náramný letní zákusek. Pekla Helena Ročkaiová z Prahy.

Před 2 týdny 28:50

Poslechněte si: Pochoutkový rok 10. 8. 2025

Soutěžní recept: Chodské koláče podle receptury z roku 1890. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst nanuk? Konec plýtvání – obchodní řetězce nabízejí křivou zeleninu.

Před 2 týdny 02:29

Je léto, dáme si nanuka. Co na to etiketa?

Nanuk a zmrzliny jsou oblíbené letní pokrmy. Koupíte je téměř na každém rohu, někdy si ale zmrzlou pochoutku chcete dopřát i v restauraci. Radí Ladislav Špaček.