Pochoutkový rok
9. únor 2025

Poslechněte si podcast: Šálek s čajem nebo kávou je potřeba donést bezpečně k ústům. Jak ho správně držet za ouško?

Spousta z nás si ráda zajde na dobrou kávu do kavárny. Jak máme ale hrneček s kávou nebo s čajem nést k ústům a jak ho správně držet za ouško? Radí Ladislav Špaček.

01:29

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Startujeme 9. března! Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Před pěti dny 33:36

Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 3. 2025

První soutěžní recept: Krémový čokoládový koláč od Zuzany Malé. Rada z etikety: Jíte polévku podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu? Výroba slováckých klobás.

Před pěti dny 01:38

Jíst polévku je kumšt. Konzumujete ji podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu?

Jak nabírat lžící jednotlivá sousta polévky? Pozor, i v tom je velké umění a jasná společenská pravidla, ale taky se liší region od regionu. Tak si v tom udělejme pořádek. Radí Ladislav Špaček.

Před pěti dny 04:29

S klobáskami na Slovácku je to jako s koláčky, v každé dědině, v každém domě se dělají jinak

Slovácké klobásky. Udělat si doma s přáteli a rodinou klobásky je na Slovácku stále oblíbenou činností a společenskou událostí. Patří k národním gastronomickým pokladům.

Před šesti dny 07:38

Krémový čokoládový koláč od Zuzany Malé vám zaplaví mozek velkou radostí

Prostě čokoládová božská mana. Jako když rozpustíte hořkou čokoládu, namícháte ji s pudinkem a se smetanou a upečete na křehkém kakaovém korpusu. Mozek vám zaplaví radost. A i od pohledu je krásný. Pekla Zuzana Malá z Rokycan.

Před týdnem 32:24

Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 3. 2025

Posluchačský recept: Rakvičky od Jany Charvátové. Gastrotrend: Tajemství karlovarského knedlíku. Rada z etikety: Jak přinést jídlo a pití jako dárek. Soutěž o kuchařku.

Před týdnem 02:29

Darované víno od návštěvy otevřeme hned, nebo si ho schováme? Radí Ladislav Špaček

Chystáte se na návštěvu a přemýšlíte, jestli se hodí vzít s sebou něco dobrého na zub nebo něco k pití? Radí mistr bontonu, Ladislav Špaček.

Před týdnem 03:03

Karlovarský knedlík vařený v ubrousku je zahalen tajemstvím. Neví se, kde vznikl

Historii karlovarského knedlíku málokdy znají i rodilí Karlovaráci. A není se co divit. Protože podrobnosti o tom kdo přesně ho vymyslel a proslavil, nejsou dodnes jasné ani historikům. Jisté ale je, že z celé velké knedlíkové rodiny patří karlovarský knedlík k těm nejmladším zástupcům. Už dávno před ním si lidé pochutnávali na knedlících z brambor nebo z mouky. A vůbec nejstarší byly knedlíky masové.

Před 2 týdny 34:15

Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 2. 2025

Posluchačský recept: Švestkové buďáky od Kateřiny Nováčkové. Rada z etikety: Jak nabírat polévku ze společné mísy. Gastrotrend: Švédský stůl známe už přes 110 let. Soutěž o kuchařku.

Před 2 týdny 02:24

Kdo si nabírá polévku z teriny jako první? Možnosti jsou dvě, říká Ladislav Špaček

Polévku můžeme dostat na stůl přímo v talíři nebo na stole přistane takzvaná terina, tedy mísa s polévkou. Jak si nabrat polévku z teriny a kdo si nabírá jako první? Radí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 03:24

Švédský stůl s širokou nabídkou hlavních jídel slaví letos 110. narozeniny

Servírování formou bufetu s několika teplými a studenými pokrmy z různých potravin „na jednom stole“ říkáme u nás nabídkový, bufetový nebo švédský stůl. Ve Švédsku je to smörgåsbord, složenina slov smörgås a bord, sendvič a stůl, a jeho historie je dlouhá.