- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Šálek s čajem nebo kávou je potřeba donést bezpečně k ústům. Jak ho správně držet za ouško?
Spousta z nás si ráda zajde na dobrou kávu do kavárny. Jak máme ale hrneček s kávou nebo s čajem nést k ústům a jak ho správně držet za ouško? Radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Startujeme 9. března! Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>
Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 3. 2025
První soutěžní recept: Krémový čokoládový koláč od Zuzany Malé. Rada z etikety: Jíte polévku podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu? Výroba slováckých klobás.
Jíst polévku je kumšt. Konzumujete ji podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu?
Jak nabírat lžící jednotlivá sousta polévky? Pozor, i v tom je velké umění a jasná společenská pravidla, ale taky se liší region od regionu. Tak si v tom udělejme pořádek. Radí Ladislav Špaček.
S klobáskami na Slovácku je to jako s koláčky, v každé dědině, v každém domě se dělají jinak
Slovácké klobásky. Udělat si doma s přáteli a rodinou klobásky je na Slovácku stále oblíbenou činností a společenskou událostí. Patří k národním gastronomickým pokladům.
Krémový čokoládový koláč od Zuzany Malé vám zaplaví mozek velkou radostí
Prostě čokoládová božská mana. Jako když rozpustíte hořkou čokoládu, namícháte ji s pudinkem a se smetanou a upečete na křehkém kakaovém korpusu. Mozek vám zaplaví radost. A i od pohledu je krásný. Pekla Zuzana Malá z Rokycan.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 3. 2025
Posluchačský recept: Rakvičky od Jany Charvátové. Gastrotrend: Tajemství karlovarského knedlíku. Rada z etikety: Jak přinést jídlo a pití jako dárek. Soutěž o kuchařku.
Darované víno od návštěvy otevřeme hned, nebo si ho schováme? Radí Ladislav Špaček
Chystáte se na návštěvu a přemýšlíte, jestli se hodí vzít s sebou něco dobrého na zub nebo něco k pití? Radí mistr bontonu, Ladislav Špaček.
Karlovarský knedlík vařený v ubrousku je zahalen tajemstvím. Neví se, kde vznikl
Historii karlovarského knedlíku málokdy znají i rodilí Karlovaráci. A není se co divit. Protože podrobnosti o tom kdo přesně ho vymyslel a proslavil, nejsou dodnes jasné ani historikům. Jisté ale je, že z celé velké knedlíkové rodiny patří karlovarský knedlík k těm nejmladším zástupcům. Už dávno před ním si lidé pochutnávali na knedlících z brambor nebo z mouky. A vůbec nejstarší byly knedlíky masové.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 2. 2025
Posluchačský recept: Švestkové buďáky od Kateřiny Nováčkové. Rada z etikety: Jak nabírat polévku ze společné mísy. Gastrotrend: Švédský stůl známe už přes 110 let. Soutěž o kuchařku.
Kdo si nabírá polévku z teriny jako první? Možnosti jsou dvě, říká Ladislav Špaček
Polévku můžeme dostat na stůl přímo v talíři nebo na stole přistane takzvaná terina, tedy mísa s polévkou. Jak si nabrat polévku z teriny a kdo si nabírá jako první? Radí Ladislav Špaček.
Švédský stůl s širokou nabídkou hlavních jídel slaví letos 110. narozeniny
Servírování formou bufetu s několika teplými a studenými pokrmy z různých potravin „na jednom stole“ říkáme u nás nabídkový, bufetový nebo švédský stůl. Ve Švédsku je to smörgåsbord, složenina slov smörgås a bord, sendvič a stůl, a jeho historie je dlouhá.