- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Posvícenská lesní bábovka s pastinákem podle Vojty Vrtišky
Pastinák se bude chovat podobně jako mrkev v mrkvovém dortu, takže dodá vláčnost a jemnou chuť skoro až mentolového nádechu. Pekanové ořechy vytvoří krásnou strukturu. Karamelová poleva z javorového sirupu je pak dokonalou tečkou.
Pochoutkový rok
Hlasování 9. ročníku Pochoutkového roku odstartovalo! Z každého počítače, respektive IP adresy, je možné hlasovat 1x za 24 hodin. Výsledky hlasování budou zveřejněny po ukončení soutěže.Upozorňujeme, že používání falešných účtů, jednorázových e-mailů a dalších praktik pro obcházení limitů hlasování je zakázáno. V opačném případě budou tyto hlasy po uzavření hlasování zneplatněny. Zneužívání těchto praktik bude monitorováno.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 5. 10. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Hruškové koláče s lískovými ořechy.Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak si způsobně nandat kyselou okurku. Historie školních jídelen.
Posvícenské hruškové koláče s krémem z lískových oříšků podle Vojty Vrtišky
Vypadají jako klasické koláče s lemem, uprostřed sedí krásně macerované čtvrtky hrušek. Pošírované hrušky však chutnají jinak, jsou šťavnaté a kořeněné. Kombinace krému z lískových oříšků neboli frangipane a kynutého těsta je dokonalá.
Jak si na rautový talířek přemístit kyselou okurku? Bez vidličky se neobejdete, na ruce zapomeňte
Naložené kyselé okurky mnozí vítají jako přílohu. Jak je způsobně přendat na talířek, pokud je na banketu vidíme plavat v mističce? Můžeme zalovit rukama, nebo jen příborem? Radí Ladislav Špaček.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 28. 9. 2025
Soutěžní recept: Domácí tartaletky od Dominiky Moldashlové. Rada z etikety: Jak jíst hranolky. Cukrovarnictví u nás ovlivnil slavný vojevůdce Bonaparte.
Jak jíst hranolky? Kdy je konzumovat příborem a kdy můžete použít prsty? Radí Ladislav Špaček
Hranolky jsou velmi oblíbenou přílohou. Ve fastfoodech běžně dostaneme pytlík hranolků, ale také při stolování v restauraci si je můžeme objednat jako přílohu k masu, ke steaku.
Cukrovarnictví u nás ovlivnil slavný vojevůdce Bonaparte
Historie cukrovarnictví na našem území mělo v 19. století silnou základnu v podobě více něž 400 cukrovarů, které denně dokázali zpracovat až 180 tun cukrové řepy. Dnes z původních stovek cukrovarů zůstalo jen sedm, ale Česko je ve výrobě cukru stále soběstačné.
Jablečné tartaletky od Dominiky Moldaschlové jsou křehké a mají chuť jak domácí štrúdl
Tartaletky jsou velmi šťavnaté! Jablka jsou uvařená jen do poloměkka a při skusu je cítit jejich hebká struktura. Pak zavane vanilka i citrón. Dobře upečené tartaletky se mají při konzumaci zlomit, a to se Dominice Moldaschlové ze Šťáhlav povedlo dokonale.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 9. 2025
Soutěžní recept: Řezy s povidly a ořechy od Magdy podle Jaroslavy Rešové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak držet dezertní příbor? Pavlišovský řízek je krajovou specialitou.
Dezertní příbor je speciální příbor, kterým jíme jenom zákusek. Víte, jak ho držet?
Do které ruky patří lžíce a do které vidlička u dezertního příboru? Co poslouží jako nůž, když si potřebujeme zákusek překrojit? Radí Ladislav Špaček.