- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 2. 2025
Posluchačský recept: Švestkové buďáky od Kateřiny Nováčkové. Rada z etikety: Jak nabírat polévku ze společné mísy. Gastrotrend: Švédský stůl známe už přes 110 let. Soutěž o kuchařku.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 bude na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>
Kdo si nabírá polévku z teriny jako první? Možnosti jsou dvě, říká Ladislav Špaček
Polévku můžeme dostat na stůl přímo v talíři nebo na stole přistane takzvaná terina, tedy mísa s polévkou. Jak si nabrat polévku z teriny a kdo si nabírá jako první? Radí Ladislav Špaček.
Švédský stůl s širokou nabídkou hlavních jídel slaví letos 110. narozeniny
Servírování formou bufetu s několika teplými a studenými pokrmy z různých potravin „na jednom stole“ říkáme u nás nabídkový, bufetový nebo švédský stůl. Ve Švédsku je to smörgåsbord, složenina slov smörgås a bord, sendvič a stůl, a jeho historie je dlouhá.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 2. 2025
Recept: Přesňáky Magdaleny Legáthové plné povidel s mákem si zamilujete víc než palačinky. Rada z etikety: K mazání másla použijte výhradně tupý nožík. Hotelová snídaně. Soutěž o kuchařku.
K mazání másla použijte výhradně tupý nožík, nikdy ne příbor, který máme na hlavní jídlo
Máslo si s chutí mažeme na rohlík nebo na chleba. Čím si pečivo namazat máslem v restauraci? Radí Ladislav Špaček.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 2. 2025
Připomeňte si úspěšný recept Lady Poukové: Křehké koláčky. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak držet šálek s kávou či čajem za ouško. Gastrotrend: Nebojte se drštěk. Soutěž o kuchařku.
Šálek s čajem nebo kávou je potřeba donést bezpečně k ústům. Jak ho správně držet za ouško?
Spousta z nás si ráda zajde na dobrou kávu do kavárny. Jak máme ale hrneček s kávou nebo s čajem nést k ústům a jak ho správně držet za ouško? Radí Ladislav Špaček.
Nebojte se jich. Dršťky mohou být pochoutkou, na kterou hned tak nezapomenete
Tušíte, proč mají dršťky takový divný název? Slovo dršťka se používá jen v češtině a zřejmě pochází ze starého výrazu „dršť“, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, ty méně hodnotné. Naopak ceněným vnitřnostem se říká droby. Dršťky jsou předžaludky přežvýkavců z hladké svaloviny. A mohou být vynikající nejen v polévce.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 2. 2025
Recept posluchačky: Škvarkové řezy od Lenky Velehradské. Jak správně skladovat koření. Rada z etikety: Jak si nabírat máslo z mističky. Soutěž o kuchařku.
I v nejluxusnějších restauracích se dává máslo v misce pro dva. Manévry s máslem vás možná překvapí
V pizzerii vám často přinesou košík s pečivem a mističku, ve které je ochucené máslo. Jak ho z mističky nabírat? Budete překvapeni.