Pochoutkový rok
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Krájíte brambory na talíři nožem, nebo vidličkou? Jsou tak běžnou přílohou, a přitom v tom chybujeme

Přijde vám, že se na konzumaci brambor nedá nic zkazit? Pozor, nesmějte se, je to možná běžná příloha, ale možná u jejich konzumace děláte chybu.

02:20

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Dnes 27:44

Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 5. 2025

Soutěžní recept: Rebarborové řezy od Václava Ségla. Víte, jak se vyrábí hotelový porcelán? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety.

Dnes 02:17

Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.

Dnes 03:33

Porcelán, který používají největší hotely, musí něco vydržet a hostům padnout do ruky

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Včera 08:16

Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť

Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.

Před týdnem 25:52

Poslechněte si: Pochoutkový rok 18. 5. 2025

Soutěžní recept: rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové. Rada z etikety: Jak jíst brambory. Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Před týdnem 03:43

Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Masné krámy byly původně drobné obchůdky, kde se prodávalo maso. V minulosti bychom je našli v každém českém a moravském městě nebo městečku. Například v Třeboni, Olomouci nebo Plzni se dochovaly dodnes, i když už samozřejmě neslouží svému původnímu účelu.

Před týdnem 06:38

Jak využít staré rohlíky? Rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké

Zlatavé hrudky na povrchu křupnou, uvnitř jsou měkounké. Rohlíky zrecyklujete a ještě nahradí mouku. Tím, že už jsou upečené, dají sušenkovým hrudkám úplně jinou chuť. Druhý až třetí den jsou krásně rozleželé, ale tak dlouho v krabici stejně nevydrží. Jednoduché a velmi jedlé! Pekla Miroslava Kubová z Plzně-Radčic.

Před 2 týdny 26:26

Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 5. 2025

Soutěžní recept: Kakaová meruňková buchta od Andrey Šulcové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam s bonbónem ve společnosti. Výroba pařených sýrů.

Před 2 týdny 02:34

Kam s bonbónem ve společnosti? Spolkněte ho, zní překvapivá rada Ladislava Špačka

Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti? A co s bonbónem, když se to zrovna nehodí?