Pochoutkový rok
Dnes

Poslechněte si podcast: Kdo si nabírá polévku z teriny jako první? Možnosti jsou dvě, říká Ladislav Špaček

Polévku můžeme dostat na stůl přímo v talíři nebo na stole přistane takzvaná terina, tedy mísa s polévkou. Jak si nabrat polévku z teriny a kdo si nabírá jako první? Radí Ladislav Špaček.

02:24

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 bude na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Dnes 34:16

Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 2. 2025

Posluchačský recept: Švestkové buďáky od Kateřiny Nováčkové. Rada z etikety: Jak nabírat polévku ze společné mísy. Gastrotrend: Švédský stůl známe už přes 110 let. Soutěž o kuchařku.

Dnes 03:24

Švédský stůl s širokou nabídkou hlavních jídel slaví letos 110. narozeniny

Servírování formou bufetu s několika teplými a studenými pokrmy z různých potravin „na jednom stole“ říkáme u nás nabídkový, bufetový nebo švédský stůl. Ve Švédsku je to smörgåsbord, složenina slov smörgås a bord, sendvič a stůl, a jeho historie je dlouhá.

Před týdnem 25:58

Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 2. 2025

Recept: Přesňáky Magdaleny Legáthové plné povidel s mákem si zamilujete víc než palačinky. Rada z etikety: K mazání másla použijte výhradně tupý nožík. Hotelová snídaně. Soutěž o kuchařku.

Před týdnem 01:32

K mazání másla použijte výhradně tupý nožík, nikdy ne příbor, který máme na hlavní jídlo

Máslo si s chutí mažeme na rohlík nebo na chleba. Čím si pečivo namazat máslem v restauraci? Radí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 33:31

Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 2. 2025

Připomeňte si úspěšný recept Lady Poukové: Křehké koláčky. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak držet šálek s kávou či čajem za ouško. Gastrotrend: Nebojte se drštěk. Soutěž o kuchařku.

Před 2 týdny 01:29

Šálek s čajem nebo kávou je potřeba donést bezpečně k ústům. Jak ho správně držet za ouško?

Spousta z nás si ráda zajde na dobrou kávu do kavárny. Jak máme ale hrneček s kávou nebo s čajem nést k ústům a jak ho správně držet za ouško? Radí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 03:53

Nebojte se jich. Dršťky mohou být pochoutkou, na kterou hned tak nezapomenete

Tušíte, proč mají dršťky takový divný název? Slovo dršťka se používá jen v češtině a zřejmě pochází ze starého výrazu „dršť“, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, ty méně hodnotné. Naopak ceněným vnitřnostem se říká droby. Dršťky jsou předžaludky přežvýkavců z hladké svaloviny. A mohou být vynikající nejen v polévce.

Před 3 týdny 27:14

Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 2. 2025

Recept posluchačky: Škvarkové řezy od Lenky Velehradské. Jak správně skladovat koření. Rada z etikety: Jak si nabírat máslo z mističky. Soutěž o kuchařku.

Před 3 týdny 01:36

I v nejluxusnějších restauracích se dává máslo v misce pro dva. Manévry s máslem vás možná překvapí

V pizzerii vám často přinesou košík s pečivem a mističku, ve které je ochucené máslo. Jak ho z mističky nabírat? Budete překvapeni.