- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?
Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se i vy >>
Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 7. 2025
Soutěžní recept: Zmrzlina Sibirka od Marie Kučerové. Rada z etikety: Jak jíst párky v restauraci. Proč toustový chléb z velkých pekáren mívá pravidelný tvar a řemeslný ne?
Konzumace párků je jiná v luxusním hotelu a jiná u řeky. Jak se liší, radí Ladislav Špaček
Dáváte si přes léto u stánku, u vody nebo na festivalech nějaký ten párek? A víte, jak by se měl správně jíst? V restauraci občas podávají párek ohřátý ve vodě. Jak na něj, radí mistr etikety Ladislav Špaček.
Toustový chléb z velkých pekáren mívá pravidelný tvar, ten řemeslný si ‚nasazuje čepici‘
Chléb si lidé opékali už od starověku, nejprve na ohni, pak na kamnech a od začátku 20. století v toustovači. První žádost o patent na komerčně dostupný toustovač byl podaný roku 1909 ve Spojených státech. Dnes jsou toustovače běžnou součástí domácností. A v nich si opékáme toustový chléb.
Mražený krém Sibirka od Marie Kučerové má svěží chuť lahodné smetany. Máme i bezlepkovou variantu
Je léto, je třeba si připravit něco osvěžujícího. Tady je tip na čtyři krásné porce zmrzliny, která oplývá svěží chutí lahodné smetany a příjemnou dávkou cukru. Výborné a jednoduché. Připravila Marie Kučerová z jihočeských Malšic.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 6. 7. 2025
Soutěžní recept: Švestková dobrota od Danuše Novotné. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst kukuřičný klas. U bazénu i při grilování osvěží 150 odstínů růžového vína.
Grilovaný kukuřičný klas jí málokdo podle bontonu. Jak na něj, vysvětluje Ladislav Špaček
Letní čas vybízí ke grilování masa i zeleniny. Klasikou bývá například i kukuřičný klas. Jak se ale popasovat s jeho konzumací, aby ve společnosti nedošlo k nemilému přešlapu? Odpověď přináší odborník na stolování Ladislav Špaček.
Na pomezí sladkosti a kyselosti. Dobrota ze švestek od Danuše Novotné má snadný recept
Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem, která dobrotu ze švestek peče už přes 20 let.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 29. 6. 2025
Soutěžní recept: Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé. Rada z etikety: Jak na oslavách správně jíst malé bobulovité ovoce? Marmelády z Českého ráje uspěly ve světě.
Jahody, maliny a jiné bobulovité ovoce z mísy na stole nikdy nebereme, pokud nedostaneme talířek
Jahody, maliny nebo ostružiny bývají často součástí zahradních oslav. Víte, jak správně jíst malé bobulovité ovoce, když ho hostitel přinese na stůl ve společné míse? Má to svá pravidla.
Jeden nestačí. Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé na oslavách zmizí jako první
Stačí pár surovin, abyste z nich vykouzlili dobrotu. Dokazují to i šlehačkové rohlíčky Jany Šilhavé, které chutnají podobně jako sušenky z lineckého těsta zvláčněné povidly. Postup je jednoduchý.