- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?
Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se i vy >>
Poslechněte si: Pochoutkový rok 10. 8. 2025
Soutěžní recept: Chodské koláče podle receptury z roku 1890. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst nanuk? Konec plýtvání – obchodní řetězce nabízejí křivou zeleninu.
Je léto, dáme si nanuka. Co na to etiketa?
Nanuk a zmrzliny jsou oblíbené letní pokrmy. Koupíte je téměř na každém rohu, někdy si ale zmrzlou pochoutku chcete dopřát i v restauraci. Radí Ladislav Špaček.
Konec plýtvání? Obchodní řetězce nabízejí křivou zeleninu
Co si představit pod pojmem křivá zelenina? Jedná se o kvalitní a zdravé plody, které kvůli svému atypickému vzhledu končily zaorané v polích nebo v odpadu.
Chodské koláče od Vladislava Chaloupka podle receptury z roku 1890 jsou nebesky dobré
Tenoučká vrstva těsta s bohatou náplní tvarohu, do které se propíjí dva druhy povidel, mák, rozinky v rumu a mandle, je zkrátka nebe v hubě. Chodové to uměli. Patnáct božských chodských koláčů upekl Vladislav Chaloupek ze Srb u Nepomuku.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 8. 2025
Soutěžní recept: Žilinské řezy s kandovaným ovocem podle Blanky Imriškové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak podávat led v nápojích. Mirabelky versus špendlíky.
Zabraňme nešvaru z Ameriky. Led při podávání nepatří do sklenice s nápojem, ale do misky
V letních měsících si rádi dopřejeme svěží nápoj nebo koktejl. A nejlépe s ledem. Můžeme si během pití led doplňovat? Jak si s tím umí poradit v lepších restauracích a barech, radí Ladislav Špaček.
Mirabelky skvěle chutnají i léčí, neplést si je se špendlíky
Nejenom zářivá barva, ale také lahodná sladká chuť dělá z mirabelek oblíbené ovoce. Málokdo má ale mirabelku na zahradě. Většinou je najdeme divoce rostoucí podél polních cest a potoků. Slivoň mirabelka, známá také pouze jako mirabelka, pochází z Asie. Do Evropy se dostala kolem 13. století, kdy se začaly pěstovat ve Francii. Dodnes jsou největšími producenty pěstitelé z Lotrinska.
Žilinské řezy podle Blanky Imriškové jsou plné ořechů a kandovaného ovoce
Tahle obdoba biskupského chlebíčku pochází ze Slovenska. Je s krémovou náplní, která celý dezert příjemně zvláční. Náplň se nepeče, jen ztuhne v lednici. Připravte si šlehač s metlami a jdeme na to. Pekla a šlehala Blanka Imrišková ze Svobody nad Úpou.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 7. 2025
Soutěžní recept: Křehké šátečky s povidly od Marie Opekarové. Rada z etikety: Jak jíst okurkový salát a můžeme vypít zálivku? Gastrotrend: Meruňkové knedlíky jsou poklad.
Jak jíst saláty se zálivkou, abyste se nepokapali? Jde to i s noblesou
Okurkový nebo mrkvový salát patří mezi oblíbené doplňky k hlavnímu jídlu. Drobné nudličky zeleniny však můžou padat z úst, zálivka zase potřísnit oděv. Přesto se takový salát dá elegantně sníst. A co se zálivkou, můžeme ji vypít? Radí Ladislav Špaček.