Pochoutkový rok
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.

01:51

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Před dvěma dny 27:17

Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 5. 2025

Soutěžní recept: Rebarborové řezy od Václava Ségla. Víte, jak se vyrábí hotelový porcelán? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety.

Před dvěma dny 03:07

Porcelán, který používají největší hotely, musí něco vydržet a hostům padnout do ruky

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Před třemi dny 07:50

Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť

Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.

Před týdnem 25:25

Poslechněte si: Pochoutkový rok 18. 5. 2025

Soutěžní recept: rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové. Rada z etikety: Jak jíst brambory. Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Před týdnem 01:54

Krájíte brambory na talíři nožem, nebo vidličkou? Jsou tak běžnou přílohou, a přitom v tom chybujeme

Přijde vám, že se na konzumaci brambor nedá nic zkazit? Pozor, nesmějte se, je to možná běžná příloha, ale možná u jejich konzumace děláte chybu.

Před týdnem 03:16

Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Masné krámy byly původně drobné obchůdky, kde se prodávalo maso. V minulosti bychom je našli v každém českém a moravském městě nebo městečku. Například v Třeboni, Olomouci nebo Plzni se dochovaly dodnes, i když už samozřejmě neslouží svému původnímu účelu.

Před týdnem 06:11

Jak využít staré rohlíky? Rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké

Zlatavé hrudky na povrchu křupnou, uvnitř jsou měkounké. Rohlíky zrecyklujete a ještě nahradí mouku. Tím, že už jsou upečené, dají sušenkovým hrudkám úplně jinou chuť. Druhý až třetí den jsou krásně rozleželé, ale tak dlouho v krabici stejně nevydrží. Jednoduché a velmi jedlé! Pekla Miroslava Kubová z Plzně-Radčic.

Před 2 týdny 26:00

Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 5. 2025

Soutěžní recept: Kakaová meruňková buchta od Andrey Šulcové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam s bonbónem ve společnosti. Výroba pařených sýrů.

Před 2 týdny 02:07

Kam s bonbónem ve společnosti? Spolkněte ho, zní překvapivá rada Ladislava Špačka

Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti? A co s bonbónem, když se to zrovna nehodí?