Pochoutkový rok
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Horácovy sušenky od Vladimíra Horáka chutnají jako cukroví. Jsou plné čokolády a oříšků

Jako když si dáte opravdu poctivě naplněný čokoládový croissant. Lehce rozteklou čokoládu objímá sušenkové máslové těsto, které připomíná linecké. Je to dokonalá kombinace, kterou nám upekl Vladimír Horák z Nové Paky.

07:47

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Před šesti dny 27:59

Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 4. 2025

Soutěžní recept: Ořechové nebe od Jany Hauptmannové, Rada z etikety: Jako oloupat vejce natvrdo.

Před šesti dny 01:53

Vejce natvrdo loupeme vždy jen do poloviny a nikdy nebereme do ruky, radí Ladislav Špaček

Blíží se Velikonoce a vejce natvrdo ovládnou naše domácnosti. Víte, jak je správně společensky oloupat a kam patří skořápka?

Před týdnem 07:42

Ořechové nebe od Jany Hauptmannové je super dezert s vůní kakaa a čokolády

Není nad vůni čokolády. Při kousnutí cítíte, jako když ztuhne kakao v ústech. Brownies je proti tomuto dezertu suchá sestřenice. Ochutnáte jeden kousek a chcete další. Recept, kde máme asi nejvíc vajec za celou historii Pochoutkového roku, upekla Jana Hauptmannová z Pohoří.

Před týdnem 07:24

Na kefírovou pavučinkovou buchtu od Simony Prokešové stačí pár základních surovin. A je bez cukru

Recept, na který vám stačí pár základních surovin. Vláčná kefírová buchta s efektem pavučiny vás zasytí. Je vláčná, až mokrá, s výraznou chutí kakaa. Díky medu je také zdravá. Pekla Simona Prokešová z Jihlavy.

Před týdnem 26:09

Poslechněte si: Pochoutkový rok 6. 4. 2025

Soutěžní recept: Kefírová pavučinková buchta bez cukru od Simony Prokešové. Rada z etikety: Do čeho utřít mastné ruce. Uhlířina: jídlo z brambor.

Před týdnem 02:17

Ubrus vždycky sloužil k utírání mastných rukou. Proč se to dnes nesluší, prozradil Ladislav Špaček

Dřív se hodovalo převážně pomocí rukou. Kusy masa si stolující brali podle libosti a trhali nebo krájeli dýkou dle chuti. Ani dnes se neostýcháme vzít kuřecí křidýlka do ruky. K dispozici máme ubrousky různých typů. Do čeho si utírali mastné ruce naši předci?

Před týdnem 03:59

Uhlířina: Historie jednoduché dobroty, která zachutná a zasytí

Brambory, houskový knedlík nebo noky z mouky, vajec a vody, to celé ochucené cibulkou osmaženou na kousku sádla. To byla uhlířina. Kdysi se prý připravovala v lesnatých oblastech, kde přebývaly rodiny uhlířů. Ti pálili v milířích dřevo a vyráběli tak dřevěné uhlí. Uhlířina byla oblíbeným jídlem také mezi horníky v hornických oblastech. Například na Kladensku.

Před 2 týdny 34:37

Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 3. 2025

Soutěžní recept: Kremrole z domácího listového těsta od Jiřího Vančata. Rada z etikety Ladislava Špačka: Co můžeme jíst rukama? Gastrozajímavost: Víte, kde najdete rajčatový ráj?

Před 2 týdny 01:16

Prsty byly odjakživa královský příbor. Která jídla můžeme jíst rukama?

„V Indii se rukama jí dodnes. I na státní večeři v Dillí, kde jsme byli s prezidentem a večeřeli v prezidentském paláci, mnozí hosté jedli rukama,“ vzpomíná Ladislav Špaček.