Pochoutkový rok
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Černý čaj se pije už 2700 let, českou specialitou je pití čaje s rumem

Černý čaj pro někoho naprosto obyčejný nápoj. Ovšem opak je pravdou, černý čaj je nápoj, který v mnoha ohledech velmi pozitivně působí na náš organismus. Je ale nutné umět ho správně připravit.

03:02

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín pro všechny milovníky dobrého jídla spojený s exkluzivní soutěží – přihlaste své jedinečné domácí recepty a vyhrajte kuchyňské elektrospotřebiče v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se zde >> 

Web

Dnes 10:58

Kohoutí hřebeny plněné mákem a ořechy upekla Dagmar Talášková

Kynuté kohoutí hřebeny jsou pečené z překládaného těsta, ze kterého třeba ve Francii dělají croissanty. Tyhle hřebeny jsou po upečení na povrchu lehce křupavé, ale uvnitř měkké a nadýchané jako peřinka, a provoněné kořením, které se skrývá v makové a ořechové náplni. Pekla je Dagmar Talášková z Ostravy.

Dnes 01:46

Prosím, už neučte děti mlčet u jídla, při stolování se musí mluvit, tvrdí Ladislav Špaček

Také vás učili, že u jídla se nemluví? Plútarchos z Chairóneie už před 2500 lety napsal: U jídla se musí mluvit! Sníst pokrm beze slova je vlastní pouze vepřům.

Dnes 03:01

Hlávkový salát znali už v 16. století, dnes ho pěstují také na největší salátové farmě na Moravě

Jedním z nejoblíbenějších salátů v Česku je hlávkový. Ten pěstovaný venku je většinou robustnější a má výraznější chuť. Některé kousky mohou dosahovat hmotnosti až půl kilogramu. Dobrou kvalitu salátu lze poznat podle sytě zelených vnějších listů a pevné hlávky.

Dnes 32:16

Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 5. 2024

Soutěžní recept: Kohoutí hřebeny plněné mákem a ořechy upekla Dagmar Talášková; Rada z etikety: Smí se u jídla mluvit?; Zajímavost: Hlávkový salát znali už v 16. století.

Před týdnem 06:02

Uzené s povidlovou omáčkou uvařil Rudolf Cibulka

Jednoduché, rychlé a vynikající. Povidla, skořice, citron i rum je kombinace, která se překvapivě krásně snoubí. Vývar z uzeného všechny chutě dokonale spojí. Nevšední propojení ingrediencí nám předvedl Rudolf Cibulka z Šošůvky v Jihomoravském kraji. Nabídl typický moravský pokrm, který si zamilujete.

Před týdnem 01:11

S banánem téměř všichni chybujeme. Oloupat a sníst ho ve společnosti je oříšek, říká Ladislav Špaček

Banán konzumujeme běžně. Většinou odtrhneme jeden konec, pak oloupeme slupku a sníme dužninu. Ale při společenské události nebo v restauraci, je to nepatřičné.

Před týdnem 03:15

Litinový pekáč se smaltem je český vynález, který si chválily už naše praprababičky

Litinový pekáč, mnohdy s víkem, to býval dokonalý pomocník v kuchyních našich babiček. Péct v něm byla radost, rovnoměrně se zahříval, dlouho držel teplo, poradil si se svatomartinskou husou i kynutými buchtami.

Před týdnem 27:00

Poslechněte si: Pochoutkový rok 5. 5. 2024

Soutěžní recept: Uzené s povidlovou omáčkou uvařil Rudolf Cibulka. Rada z etikety: Jak oloupat a sníst banán ve společnosti radí Ladislav Špaček. Litinový pekáč se smaltem je český vynález, který si chválily už naše praprababičky.

Před 2 týdny 09:03

Kynutý česnekový koláč od Jany Jankůjové

Slaný kynutý koláč s výraznou vůní a chutí česneku. Na povrchu lehce křupavý, uvnitř božsky kyprý. Recept pro všechny milovníky pečeného, slaného a česnekového upekla Jana Jankůjová z Olomouce. Kdo miluje česnek, neodolá. Budete ho chtít dělat každý týden. A když přijde návštěva, bude se ptát: „Máte zase ten česnekový koláč?“

Před 2 týdny 02:28

6 signálů, kdy je čas ukončit návštěvu. Sledujete je také?

Říká se host do domu, bůh do domu. Ale i návštěva má trvat jen přiměřený čas. Kdo řídí odchod: host, nebo hostitel? Pokud nebudeme přehlížet tyto signály, budeme patřit mezi oblíbené hosty.