- Podcasty
- Pochoutkový rok
Poslechněte si podcast: Celonárodní vánoční chyba – cukroví si z mísy bereme rukama. Jak na to, radí Ladislav Špaček
Jak si nabrat noblesně cukroví z mísy a přenést ho na svůj talířek? Je-li to společná mísa, tak řešíme nejen problém etiketní, ale také hygienický. Co na to Ladislav Špaček?
Pochoutkový rok
Kulinární magazín milovníků dobrého jídla. Každý rok soutěžíme o nejlepší recept našich posluchačů. Z vašich receptů, které nám pošlete, vybere porota soutěže ty nejzajímavější.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 12. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Čokoládové lanýže. Rada z etikety: Jak způsobně přenést cukroví na svůj talířek. Soutěž o kuchařku. Miletínské modlitbičky chválil i Masaryk.
Čokoládové lanýže s rumem od Josefa Maršálka
Na tyhle lanýže plných čokolády stačí pár surovin. Jsou jednoduché a nepotřebujete k tomu ani troubu. Dělají se za studena. Někdy se obalují v kakaovém prášku, sypou se kokosem, mrazem sušeným ovocem nebo sekanými ořechy, ale vždycky by mělo platit, že to, co je na povrchu, by mělo být i uvnitř.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 12. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Marokánky s růžovou čokoládou. Rada z etikety: Jak vykostit rybu. Blahodárné účinky hřebíčku. Soutěž o kuchařku.
Koření hřebíček působí protizánětlivě, hlavně v trávicím ústrojí
Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové ze Sedlecka na Rokycansku hřebíček pomáhá eliminovat patogenní bakterie a viry v zažívacím ústrojí. Jeho dezinfekční účinky se využívají v dentální hygieně.
Vykostit rybu na talíři je malý obřad. Jak na to, radí Ladislav Špaček
Jak se správně postavit k rybě, když si ji objednáme v restauraci? Jak ji správně vykostit doma na talíři? Můžeme použít také ruce nebo jen speciální příbor? Radí Ladislav Špaček.
Marokánky s růžovou čokoládou od Josefa Maršálka
Marokánky jsou známé svou křupavostí, karamelem, oříšky, kandovaným ovocem a třeba rozinkami. Jednoduché, ale luxusní, můžete vykouzlit už za patnáct minut. Zajímavostí je použití soli na dozdobení, která pomůže zvýraznit všechny ostatní chutě.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 11. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Pistáciové včelí úly s likérem. Rada z etikety: Jak si přidávat nudle a krutony do polévky. Historické vánoční cukroví. Vánoční soutěž o kuchařku.
Jak si do polévky přidat krutony nebo nudle podle bontonu? Radí Ladislav Špaček
Ke krémovým polévkám v restauraci zpravidla dostaneme i krutony. Sváteční polévka zase bývá s nudlemi a ty se servírují zvlášť. Jak si tyto přísady nabrat, abychom neudělali společenské faux-paux? Radí Ladislav Špaček.
Historické vánoční cukroví mělo díky koření i zahřát. Překvapí ale i chutí a nápaditostí
Vánoční cukroví (od slova cukr) má nedlouhou historii. Až ve druhé polovině 18. století se totiž jedna odrůda řepy začala zušlechťovat a pěstovat pro cukr. První manufaktura na výrobu cukru byla u nás otevřená v bývalém klášteře na Zbraslavi roku 1787 a první průmyslový cukrovar dokonce až v roce 1829 u Dačic.