- Podcasty
- Pochoutkový rok
Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 12. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Marokánky s růžovou čokoládou. Rada z etikety: Jak vykostit rybu. Blahodárné účinky hřebíčku. Soutěž o kuchařku.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín milovníků dobrého jídla. Každý rok soutěžíme o nejlepší recept našich posluchačů. Z vašich receptů, které nám pošlete, vybere porota soutěže ty nejzajímavější.
Koření hřebíček působí protizánětlivě, hlavně v trávicím ústrojí
Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové ze Sedlecka na Rokycansku hřebíček pomáhá eliminovat patogenní bakterie a viry v zažívacím ústrojí. Jeho dezinfekční účinky se využívají v dentální hygieně.
Vykostit rybu na talíři je malý obřad. Jak na to, radí Ladislav Špaček
Jak se správně postavit k rybě, když si ji objednáme v restauraci? Jak ji správně vykostit doma na talíři? Můžeme použít také ruce nebo jen speciální příbor? Radí Ladislav Špaček.
Marokánky s růžovou čokoládou od Josefa Maršálka
Marokánky jsou známé svou křupavostí, karamelem, oříšky, kandovaným ovocem a třeba rozinkami. Jednoduché, ale luxusní, můžete vykouzlit už za patnáct minut. Zajímavostí je použití soli na dozdobení, která pomůže zvýraznit všechny ostatní chutě.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 11. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Pistáciové včelí úly s likérem. Rada z etikety: Jak si přidávat nudle a krutony do polévky. Historické vánoční cukroví. Vánoční soutěž o kuchařku.
Jak si do polévky přidat krutony nebo nudle podle bontonu? Radí Ladislav Špaček
Ke krémovým polévkám v restauraci zpravidla dostaneme i krutony. Sváteční polévka zase bývá s nudlemi a ty se servírují zvlášť. Jak si tyto přísady nabrat, abychom neudělali společenské faux-paux? Radí Ladislav Špaček.
Historické vánoční cukroví mělo díky koření i zahřát. Překvapí ale i chutí a nápaditostí
Vánoční cukroví (od slova cukr) má nedlouhou historii. Až ve druhé polovině 18. století se totiž jedna odrůda řepy začala zušlechťovat a pěstovat pro cukr. První manufaktura na výrobu cukru byla u nás otevřená v bývalém klášteře na Zbraslavi roku 1787 a první průmyslový cukrovar dokonce až v roce 1829 u Dačic.
Pistáciové včelí úly podle Josefa Maršálka
Včelí úly nebo vosí hnízda zase trochu jinak! Pistáciovou skořápku osvěží šťáva z citronu a uvnitř se zaboříte do jemňounkého likérového krému. Úl je měkký, nedrolí se a je podložený domácím piškotem. Jeho příprava je snadná a je to něco luxusního. Vyzkoušejte.
Pochoutkový rok 2025 vyhrál 100 let starý recept na kynuté rohlíčky máčené v másle. Vítězka slzela
V neděli 23. listopadu vyvrcholil další ročník oblíbené kulinářské soutěže regionálních stanic Českého rozhlasu Pochoutkový rok na sladko.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 11. 2025
Pečení s Vojtou Vrtiškou: Posvícenské hnětýnky. Rada z etikety: Jak dojíst zbytek omáčky na talíři. Pochází anglická slanina opravdu z Anglie?