Pochoutkový rok
7. září 2025

Poslechněte si podcast: Pistáciové oříšky jsou zrádné. Když některý nejde rozlousknout, vzdáme se ho, radí Ladislav Špaček

Pistáciové oříšky jsou zrádné, pokud možno se jim vyhneme. „Ať se nabízí cokoliv, naše první úvaha nemůže vést směrem, na co bych měl chuť, co bych si rád dal, ale co zvládnu zkonzumovat,“ doporučuje mistr bontonu Ladislav Špaček.

02:39

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární  magazín milovníků dobrého jídla. Každý rok soutěžíme o nejlepší recept našich posluchačů. Z vašich receptů, které nám pošlete, vybere porota soutěže ty nejzajímavější.

Web

Před šesti dny 26:16

Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 11. 2025

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Pistáciové včelí úly s likérem. Rada z etikety: Jak si přidávat nudle a krutony do polévky. Historické vánoční cukroví. Vánoční soutěž o kuchařku.

Před šesti dny 02:32

Jak si do polévky přidat krutony nebo nudle podle bontonu? Radí Ladislav Špaček

Ke krémovým polévkám v restauraci zpravidla dostaneme i krutony. Sváteční polévka zase bývá s nudlemi a ty se servírují zvlášť. Jak si tyto přísady nabrat, abychom neudělali společenské faux-paux? Radí Ladislav Špaček.

Před šesti dny 03:38

Historické vánoční cukroví mělo díky koření i zahřát. Překvapí ale i chutí a nápaditostí

Vánoční cukroví (od slova cukr) má nedlouhou historii. Až ve druhé polovině 18. století se totiž jedna odrůda řepy začala zušlechťovat a pěstovat pro cukr. První manufaktura na výrobu cukru byla u nás otevřená v bývalém klášteře na Zbraslavi roku 1787 a první průmyslový cukrovar dokonce až v roce 1829 u Dačic.

Před týdnem 08:18

Pistáciové včelí úly podle Josefa Maršálka

Včelí úly nebo vosí hnízda zase trochu jinak! Pistáciovou skořápku osvěží šťáva z citronu a uvnitř se zaboříte do jemňounkého likérového krému. Úl je měkký, nedrolí se a je podložený domácím piškotem. Jeho příprava je snadná a je to něco luxusního. Vyzkoušejte.

Před týdnem 37:07

Pochoutkový rok 2025 vyhrál 100 let starý recept na kynuté rohlíčky máčené v másle. Vítězka slzela

V neděli 23. listopadu vyvrcholil další ročník oblíbené kulinářské soutěže regionálních stanic Českého rozhlasu Pochoutkový rok na sladko.

Před 2 týdny 25:39

Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 11. 2025

Pečení s Vojtou Vrtiškou: Posvícenské hnětýnky. Rada z etikety: Jak dojíst zbytek omáčky na talíři. Pochází anglická slanina opravdu z Anglie?

Před 2 týdny 01:51

Omáčku si na talíři nešetřete. Zbytek můžete dojíst jen gurmetkou, radí Ladislav Špaček

Rozdělit si, jak vhodně na talíři hospodařit s omáčkou a přílohami, je oříšek. Někdy nám zkrátka na talíři zůstane zbytek omáčky. Můžeme ji sníst, nebo se jí musíme vzdát? Radí Ladislav Špaček.

Před 3 týdny 06:48

Posluchači Českého rozhlasu vybrali vítězný recept. Stalo se jím jablkové tiramisu

Více než měsíc, přesně od 28. září až do poslední minuty měsíce října 2025, mohli posluchači Českého rozhlasu a kdokoliv, kdo navštívil stránky www.pochoutkovyrok.cz hlasovat pro jeden ze třiceti sladkých soutěžních posluchačských receptů.

Před 3 týdny 27:24

Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 11. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Skořicové pletence. Rada z etikety Ladislava Špačka: Můžeme si požádat o sýr? Mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti.

Před 3 týdny 01:06

Je v pizzerii slušné požádat o parmazán nebo pecorino navíc? Radí Ladislav Špaček

Dnes se zaměříme na sýry, konkrétně strouhaný sýr italského typu, který je poměrně drahý. Setkáme se s ním především v pizzeriích. Sluší se obsluhu požádat o dodatečnou porci sýru? Radí Ladislav Špaček.