Pochoutkový rok
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Kremrole v domácím listovém těstě od Jiřího Vančata jsou pečené s láskou. Jen to křupne

Není nad domácí listové těsto, které se skládá z vodánku a tukové kostky. Je v něm cítit máslo a dokonale vyšlehaný krém chutná po oříškách, ačkoli tam nejsou. Těsto je křupavé, uvnitř vláčné. Tyhle kremrole nadchnou i ty, kdo jim příliš nefandí. S láskou pekl Jiří Vančat z Příbrami.

08:52

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Před třemi dny 34:37

Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 3. 2025

Soutěžní recept: Kremrole z domácího listového těsta od Jiřího Vančata. Rada z etikety Ladislava Špačka: Co můžeme jíst rukama? Gastrozajímavost: Víte, kde najdete rajčatový ráj?

Před třemi dny 01:16

Prsty byly odjakživa královský příbor. Která jídla můžeme jíst rukama?

„V Indii se rukama jí dodnes. I na státní večeři v Dillí, kde jsme byli s prezidentem a večeřeli v prezidentském paláci, mnozí hosté jedli rukama,“ vzpomíná Ladislav Špaček.

Před třemi dny 03:10

Český rajčatový ráj stojí na místě bývalé uhelné elektrárny v Tušimicích u Kadaně

Tušimická elektrárna na Chomutovsku ve svém areálu ukrývá i obří skleníky na pěstování rajčat. Do roku 2005 tam stála uhelná elektrárna. Dnes průmyslový brownfield přímo nabízí skleníkové zemědělství a ročně se tady vypěstuje 6,5 tisíce tuny rajčat a pokryje téměř 10 % roční spotřeby této zeleniny v České republice.

Před týdnem 31:27

Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 3. 2025

Soutěžní recept: Pečená jablka s vaječným likérem od Ireny Fotijevové. Rada z etikety: Do čeho si utřít mastné prsty a ústa a jak to dělali předci. Zajímavosti o mletém mase.

Před týdnem 02:17

Ubrus vždycky sloužil k utírání mastných rukou. Proč se to dnes nesluší, prozradil Ladislav Špaček

Dřív se hodovalo převážně pomocí rukou. Kusy masa si stolující brali podle libosti a trhali nebo krájeli dýkou dle chuti. Ani dnes se neostýcháme vzít kuřecí křidýlka do ruky. K dispozici máme ubrousky různých typů. Do čeho si utírali mastné ruce naši předci?

Před týdnem 07:53

Pečená jablka s vaječným likérem od Ireny Fotijevové korunují každé sváteční menu

Je to jednoduchý, ale velmi efektní recept. Měkká jablíčka s ořechy a vůní skořice se jen rozplývají. Typicky český dezert přelitý domácím vaječným likérem můžeme jen doporučit. Pekla Irena Fotijevová z Prahy.

Před 2 týdny 29:29

Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 3. 2025

Soutěžní recept: Dýňovo-mrkvové taštičky plněné jablky od Evy Růžičkové. Ladislav Špaček: Úroveň restaurace poznáte podle toho, jak servíruje cukr a mléko ke kávě. Historie pivních lahví.

Před 2 týdny 01:41

Úroveň restaurace poznáte podle toho, jak servíruje cukr a mléko ke kávě, říká Ladislav Špaček

Existují pravidla, jak si sladit čaj nebo kávu v restauraci? Máme po obsluze vyžadovat určitý styl servírování cukru, nebo si jen tak roztrhneme pytlík s cukrem a neřešíme to?

Před 2 týdny 04:49

Jak převážet pivo v co nejlepší kvalitě aneb Cesta od skla k plastu

Češi se pyšní dlouholetou tradicí ve vaření piva a výrobě skla. Kupodivu se ale tyto činnosti u nás potkaly až poměrně pozdě ve srovnání s jinými evropskými zeměmi. Například v Anglii jsou doložené skleněné pivní láhve už z 16. století, tedy o 300 let dříve než v Čechách.