Pochoutkový rok
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Jak správně platit spropitné a jak to udělat, když chceme být diskrétní, radí Ladislav Špaček

Při placení v restauraci musíme pamatovat na to, že je obvyklé dávat spropitné. U nás se spropitné drží tradičně na deseti procentech z celkové útraty. Můžeme ho zaplatit dvěma možnými způsoby.

02:02

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Hlasování skončilo. Po kontrole a očištění dat od neplatných hlasů zveřejňujeme finální výsledky.

Web

Před dvěma dny 27:05

Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 11. 2024

Recept poroty: Candát s vinnou omáčkou a máslovou zeleninou podle Jaroslava Sapíka. Jak dát diskrétně spropitné radí Ladislav Špaček. Návrat pivních lahví.

Před dvěma dny 07:19

Candát s vinnou pěnou a máslovou zeleninou od Jaroslava Sapíka je skvělý tip i na Vánoce

Candát patří mezi naše absolutně nejlepší ryby. Stačí jen citron a sůl, abychom přiznali jeho chuť a nepřetloukli chuť ryby zbytečným kořením. Svěží a lehké jídlo s restovanou zeleninou a nadýchanou vinnou pěnou připravíte za chvilku.

Před čtyřmi dny 07:54

Posluchači Českého rozhlasu vybrali vítězný recept. Staly se jimi sladké pruhované plněné rohlíky

Více než měsíc jste mohli hlasovat pro jeden ze třiceti soutěžních posluchačských receptů. Ty se objevily postupně v průběhu roku v kulinárním magazínu Pochoutkový rok, který vysílají všechny regionální stanice Českého rozhlasu v neděli po 10. hodině.

Před týdnem 06:23

Zapečené brambory s křupavou krustou podle Nadi Konvalinkové

Brambory, sýr, smetana a trochu koření. Jednoduchý a rychlý recept podle naší porotkyně Pochoutkového roku. Všechny chutě se krásně propojí smetanou a v ústech vás potěší křupnutí krustičky. Maso vám chybět nebude.

Před týdnem 01:57

Muffin v papírovém košíčku nikdy nekonzumujeme celý, radí mistr etikety

Muffin k nám přišel před lety z Ameriky a jako spousta věcí, která k nám dorazila z ciziny, je trošku cizorodá a někdy se potýkáme s tím, jak k ní přistupovat.

Před týdnem 03:40

Na kvas do chleba musí pekaři myslet nejméně den předem

Možná si také vzpomenete na scénu z knihy o Robinsonu Crusoe, v níž si trosečník zkoušel péct chleba. Ten mu ale stále nechutnal a Robinson nemohl přijít na to, co chlebu chybí. Až jednou přidal do nového těsta malý zbytek starého, a ejhle, konečně mu chléb chutnal. Literární hrdina tak náhodou přišel na podstatu chlebového kvasu. Kvalita chleba i v dnešní době stále záleží na dobrém kvasu. Tam, kde pekaři pečou postaru, se musí o svůj kvas dobře starat a také ho dobře znát.

Před 2 týdny 25:21

Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 10. 2024

Recept poroty: Čočka s uzeným bůčkem podle Jaroslava Sapíka. Kam odložit lžíci, když dojíte vývar, radí Ladislav Špaček. Petrželka a její blahodárné účinky na organismus.

Před 2 týdny 07:31

Recept na čočku s uzeným bůčkem podle Jaroslava Sapíka

V Pochoutkovém roce jsme poprosili, aby nám své oblíbené podzimní jídlo připravil známý šéfkuchař a porotce rozhlasové soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík. Zvolil čočku nakyselo s opečeným uzeným bůčkem a osvěžujícím salátem z kysaného zelí s křenem. Je to neuvěřitelně dobré a rychlé.

Před 2 týdny 01:04

Kam odložit lžíci, když dojíte vývar, radí Ladislav Špaček

Jak se noblesně chovat doma nebo v restauraci u stolu radí odborník na etiketu, Ladislav Špaček. Když dojíme vývar, kam máme odložit lžíci, abychom neudělali společenské faux pas?