- Podcasty
- Pochoutkový rok
Poslechněte si podcast: Jak správně platit spropitné a jak to udělat, když chceme být diskrétní, radí Ladislav Špaček
Při placení v restauraci musíme pamatovat na to, že je obvyklé dávat spropitné. U nás se spropitné drží tradičně na deseti procentech z celkové útraty. Můžeme ho zaplatit dvěma možnými způsoby.
Pochoutkový rok
Je rozhodnuto. Poslechněte si v neděli po 10. hodině, jak to dopadlo! Které recepty zaujaly porotu?
Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 11. 2024
Recept poroty: Švestkový koláč z jogurtového těsta podle Nadi Konvalinkové. Jak správně otevřít lahev vína a co o vínu prozrazuje korek, radí Ladislav Špaček. O majonéze.
Recept na švestkový koláč Nadi Konvalinkové
Tento kelímkový koláč z jogurtového těsta peče Naďa Konvalinková velmi ráda. Je totiž vláčný, rychlý a švestky v něm můžete zaměnit za jiné sezónní ovoce. Navíc nic nevážíte a máte rychlý dezert i pro návštěvu. Je to kelímková klasika, ale výborná!
Při otevírání lahve vína pozor na zvuk. A co o vínu prozrazuje korek?
Při slavnostních příležitostech se hodí otevřít lahev vína. Jak na to, abychom víno neznehodnotili a poradili si s korkem, radí náš odborník na etiketu Ladislav Špaček.
Češi milují tatarku. A nejsou líní připravit si ji podle vlastní chuti
Věděli jste, že jsme naprostými favority v pojídání tatarské omáčky? V Evropě nemáme konkurenci. Z průzkumu AC Nielsen vyplynulo, že v České republice sníme skoro devět a půl tuny tatarské omáčky ročně.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 10. 11. 2024
Recept poroty: Poctivý tatarák podle Romana Pauluse. Jak jíst jablko v nóbl restauraci poradí mistr etikety Ladislav Špaček. Jak péct svatomartinskou husu.
Kdy konzumovat jablko pomocí ruky a kdy vidličkou? Radí Ladislav Špaček
K podzimu patří i jablka. Jak jíst jablko, když nám přistane na stole v míse nebo na talířku v nóbl restauraci?
Hospodský tatarák podle Romana Pauluse
Zajeli jsme domů do kuchyně šéfkuchaře a našeho porotce Pochoutkového roku Romana Pauluse. Tenhle tatarák dělá často svým hostům. Teď takový můžete pro své hosty udělat i vy!
Svatomartinská husa zažívá renesanci. Poradíme, jak ji péct
Husy se u nás chovají už přes 40 let. Probíhala sice i krizová období, kdy o husy nebyl absolutně zájem, ale posledních pět, šest let je úplně jiných. V období svatého Martina mnozí farmáři nestíhají plnit poptávku. Tento zájem o husy nastartovala mimo jiné i renesance svatomartinských vín. Lidé chtějí hodovat.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 11. 2024
Recept poroty: Candát s vinnou omáčkou a máslovou zeleninou podle Jaroslava Sapíka. Jak dát diskrétně spropitné radí Ladislav Špaček. Návrat pivních lahví.
Candát s vinnou pěnou a máslovou zeleninou od Jaroslava Sapíka je skvělý tip i na Vánoce
Candát patří mezi naše absolutně nejlepší ryby. Stačí jen citron a sůl, abychom přiznali jeho chuť a nepřetloukli chuť ryby zbytečným kořením. Svěží a lehké jídlo s restovanou zeleninou a nadýchanou vinnou pěnou připravíte za chvilku.