Pochoutkový rok
3. listopad 2024

Poslechněte si podcast: Jak správně platit spropitné a jak to udělat, když chceme být diskrétní, radí Ladislav Špaček

Při placení v restauraci musíme pamatovat na to, že je obvyklé dávat spropitné. U nás se spropitné drží tradičně na deseti procentech z celkové útraty. Můžeme ho zaplatit dvěma možnými způsoby.

02:02

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 bude na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>

Web

Včera 08:51

Kynutý vánoční věnec s brusinkovou náplní od Josefa Maršálka

Vánoční věnec je skvělá alternativa k vánočce. Na rozdíl od vánočky není suchý, uvnitř je celý promazaný brusinkovou náplní. Těsto je měkké a nadýchané. Vláčné vydrží až tři dny díky citronové polevě. Vánoční pohádka, která končí křupnutím pistácií.

Včera 01:49

Kam s kostmi od kapra? V rodinném prostředí můžete etiketu rozvolnit

Vánoce už jsou za dveřmi a na štědrovečerním stole se bude podávat kapr. A kapr se neobejde bez kostí. Kam je odkládat radí mistr společenského stolování Ladislav Špaček.

Včera 03:10

Hlemýždi jsou opět vánoční delikatesou jako za první republiky

Hlemýždě coby součást jídelníčku si obvykle spojujeme především s Francií, jejich konzumace má ale dlouhou tradici i na našem území. Hlemýždí maso bylo po staletí v téměř celé Evropě považováno za postní pokrm.

Před týdnem 28:12

Poslechněte si: Pochoutkový rok 15. 12. 2024

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Luxusní čokoládové košíčky s ořechovou náplní. Rada z etikety: Jak servírovat a konzumovat vánočku. Originální vánoční limonáda s příchutí perníku. Soutěž o kuchařku.

Před týdnem 08:30

Luxusní čokoládové košíčky s ořechovou náplní podle Josefa Maršálka

Cukroví, které bude noblesní kouskem na vašem stole, určitě vyzkoušejte. Vláčná ořechová náplň je jak nadýchaný polštářek překrytý výtečnou čokoládovou polevou. Korunku tvoří zkaramelizované ořechy. Chuť ořechů, cukru a soli překvapí.

Před týdnem 01:18

Jak konzumovat vánočku? Můžeme ji lámat jako chléb, ukusovat, ale nemažeme celý plátek džemem

Blíží se Vánoce. Jak se správně obléci slavnostně k vánoční domácí tabuli, radí náš expert na etiketu, Ladislav Špaček.

Před týdnem 03:05

Originální vánoční limonáda s příchutí perníku vznikla původně z křenové limonády

„Řemeslné a lokální nealko zapamatovatelných chutí a opravdových surovin,“ hlásají tvůrci řady Zázračných limonád. Nápoje plné bublinek jsou spojeny s brněnským vyhlášeným barovým prostředím. Sami autoři přiznávají snahu dostat do nealkoholického světa podobnou pestrost, jaká funguje při míchání alkoholických nápojů.

Před 2 týdny 28:34

Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 12. 2024

Nepečené karamelky s čokoládou a malinami podle Josefa Maršálka. Rada z etikety: Jak se obléct k vánočnímu stolu. Historie cukroví. Soutěž o kuchařku.

Před 2 týdny 08:27

Nepečené karamelky s čokoládou a malinami dle Josefa Maršálka

Žádné sisinky. Tyhle karamelky nádherně křupou, v ústech se rozsýpají a nelepí se na zuby. Když do nich kousnete, malinová chuť proniká do čokolády. Na té nešetřete, protože o té to hodně je. A stojí to za to.

Před 2 týdny 01:51

Vánoce jsou největší svátek v roce. Ke stromečku se oblékneme slavnostně, včetně dětí

Blíží se Vánoce. Jak se správně obléci slavnostně k vánoční domácí tabuli, radí náš expert na etiketu, Ladislav Špaček.