- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 3. 2023
Soutěžní recept: Ptáčci s haluškami a smetanovou omáčkou. Rady z etikety Ladislava Špačka: Co můžete jíst vidličkou? Udělejte si domácí ořechovku.
Pochoutkový rok
Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept. Poslouchejte každou neděli po 10. hodině nebo v repríze po 21. hodině. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč. Přihlaste se do letošního ročníku ❯❯
Boží milosti od Lenky Lipčákové jsou boží a potěší nejen ve sváteční den
Sladké, jednoduché a zároveň kypré pečivo vám udělá radost třeba po nedělním obědě. Je až pochoutkově obřadní a hodí se ke kávě nebo kakau. Svůj nafouknutý tvar získává smažením. Boží milosti připravila Lenka Lipčáková z Chabařovic.
Citron můžeme na řízek vymačkávat jediným možným způsobem, překvapí vás jak, říká Ladislav Špaček
V restauraci si objednáme řízek a přinesou nám ho s kouskem citronu. Jak ho pocitronujeme? Můžeme vzít citron do ruky?
Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 6. 2023
Soutěžní recept: Boží milosti od Lenky Lipčákové. Chřest z Ivančic. Rada Ladislava Špačka: Je jen jediný způsob, jak si pocitronovat řízek nebo rybu.
Piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila
Tenhle dezert Jiřího Pospíšila z Rudy nad Moravou vás dostane. Piškotové těsto s bohatou vrstvou máslovo-vanilkového krému se perfektně snoubí s kyselou chutí angreštu. A angrešt má v Pochoutkovém roce premiéru. Peče se jen korpus, zbytek vychladíte v lednici. Rozhodně zkuste!
Většina Čechů drží vidličku špatně, patří hroty dolů, říká Ladislav Špaček
Vidličku známe až od konce 16. století. Dříve vidličky byly velmi dlouhé, měly asi půl metru. Původní vidličky měly pouze dva hroty a byly úplně rovné, takže často docházelo ke zraněním. Teprve koncem 18. století se vidličky zkrátily, zmnožil se počet hrotů a vidlička získala anatomický tvar. Ten kopíruje patro.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 28. 5. 2023
Soutěžní recept: piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila. Chřest z Ivančic. Ladislav špaček: Jak správně držet vidličku.
Chřest z Ivančic. Mimozemská rostlina, nebo buržoazní pochutina?
Nejslavnější chřestové plantáže vznikly v Ivančicích počátkem 19. století. Ve své době byl ivančický chřest ve světě daleko známější než plzeňské pivo. Jeho slávu dnes připomínají například slavnosti chřestu v této jihomoravské vsi.
Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky od Jany Černé
Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky připravila Jana Černá z Ústí nad Orlicí. Měkoučké maso ovoněné špekem a chuť cibulky se zelím pohladí nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši. Kombinace sladkosti a tučnosti masa je hotové blaho v ústech.
Mlčeti zlato u jídla neplatí. Pokud je pokrm horký, zásadně konverzujeme, radí Ladislav Špaček
Známe to všichni. Dostaneme na stůl horké jídlo, které se nedá hned jíst. Když do něj ale začneme foukat, abychom ho ochladili, chováme se velmi nespolečensky. Ladislav Špaček ví, jak na to.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 5. 2023
Soutěžní recept: Záhorácký závitek s chlupatými knedlíky od Jany Černé. Marmelády z Českého ráje dobyly svět. Proč se nemá do horkého jídla foukat? Poradí Ladislav Špaček.