Pochoutkový rok
14. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 8. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí. Zelenina, kterou byste nečekali, že Josef Maršálek přidá do sladkého těsta kvůli vláčnosti. Zdražování zasahuje i do fenoménu grilování. Jaké maso nebo uzeniny zvolit?

26:05

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. Letošní ročník Pochoutkového roku odstartoval vaši oblíbenou soutěž tentokrát na sladko. Pochlubte se osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihláška >>

Web

Před pěti dny 07:39

Malé dortíčky zvané štafetky od Jany Vančurové jsou měkkoučké jako vata a sladké jako láska

Mezi další finálové recepty Pochoutkového roku na sladko se dostaly i štafetky z bílkového těsta plněné vanilkovým krémem a máčené v čokoládě. Připravila je podle oblíbeného receptu Jana Vančurová z Poběžovic u Přelouče. Naposledy je pekla na svou zlatou svatbu.

Před pěti dny 27:18

Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 10. 2022

Soutěžní recept na sladko: Dortíky zvané štafetky upekla Jana Vančurová. Jak správně dávkovat kypřicí prášek poradí Josef Maršálek. O hotelových snídaních až do postele.

Před pěti dny 01:08

Češi často chybují, když pečou recepty s kypřicím práškem

Každá hospodyňka nebo kuchtík peče sladké, kam přidává kypřicí prášek do pečiva. Většinou tam přidává celý pytlíček, který koupíme v obchodě. Ale přemýšleli jste někdy, jestli nemáme i kypřicí prášek dávkovat podle toho, co pečeme?

Před týdnem 07:01

Dokonalý závin od Jany Havlíčkové je jednoduchý, levný, skořicový a říká se mu bramborová taška

Bramborové tašky jsou záviny z bramborového těsta naplněné moučkovým cukrem, dětskou krupičkou a mletou skořicí. Vláčnost pak těstu i náplni dodá sádlo. Budete překvapeni, jak jsou tyto zvláštní záviny vláčné a náplň šťavnatá. A přitom je to rychlý recept z levných surovin.

Před týdnem 28:39

Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 9. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Bramborová taška podle Jany Havlíčkové. Jak vybrat cukrářský sáček radí Josef Maršálek. Dršťky mohou být pochoutkou.

Před týdnem 01:06

Jaký cukrářský sáček doporučuje profesionální cukrář Josef Maršálek?

Každý, kdo chce své upečené koláče a dorty ozdobit, by měl využít i cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Dorty pak budou vypadat ještě lépe a upečené řezy jako z cukrárny.

Před 3 týdny 08:23

Chuťově rozkošné a vláčné ořechové řezy tety Jarmilky upekla Alena Dušková z Lukavice

Malé dortíčky o velikosti vánočního cukroví vytvořila ze tří placek těsta, spousty vlašských ořechů a marmelády Alena Dušková z Lukavice u Letohradu ve východních Čechách. Nejlepší jsou odleželé třetí den. Zvláční a chutě z náplně prostoupí do těsta.

Před 3 týdny 27:06

Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 9. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Ořechové řezy tety Jarmilky od Aleny Duškové. Jak udělat rovný korpus na dort radí Josef Maršálek. O historii Poličanu.

Před 3 týdny 01:22

Dokonalý dort závisí na rovně upečeném korpusu, připravte ho podle Josefa Maršálka

Na nejlepší dortový korpus na světě potřebujeme kvalitní recept a bez toho se nehneme. Dortové korpusy se většinou dělají ze šlehaných hmot, to znamená, že se šlehají celá vejce s cukrem anebo bílky. Do sněhu se potom přidává cukr.

Před 3 týdny 03:07

Nedostatek uheráku vedl k výrobě českého salámu Poličan. Oblíbená pochoutka bývala „podpultovkou“

Společnost Pejskar & spol., spol. s r.o. v Polici nad Metují se věnuje výrobě tradičních českých masných výrobků už od roku 1887. Právě tady se ve druhé polovině 70. let minulého století „narodila“ i chlouba Broumovska, Poličan, fermentovaný salám s „českou chutí“. Znárodněný podnik tehdy patřil pod Východočeský průmysl masný.