- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Slaný masový koláč s fazolemi zakrytý kaší od Květy Magurové
Na maso stačí jen sůl a pepř a fazole dodají koláči příjemnou strukturu na skus. A když uděláte bramborovou kaši tak, jak ji dělá Květa Magurová z Vrchlabí, bude hedvábná jako ten nejjemnější samet.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové
Ve Valašském Meziříčí nás přivítala další soutěžící, Mária Křižková. Krokety plněné houbami a se zelím jsou vlastně smažené palačinky. Houby v kombinaci se zelím dodají pokrmu téměř masovou chuť. Krustička od smažení na másle pak nádherně křupne v ústech. Jídlo se hodí k jakémukoliv pití i jako chuťovka. Když přinesete krokety na stůl, potěšíte každého.
Pochoutkový rok: Kompot: Jak podle etikety jíst ovoce, které má pecku? Postup oddělení pecky je jazykové cvičení
Už jste někdy přemýšleli, když si v restauraci dáte kompot, jak ho jíst správně podle etikety? Takový jablečný nebo hruškový určitě bez problémů zvládneme. Ale co když nám přinesou třeba třešňový, višňový, švestkový, tedy ovoce s peckou? Kam s ní? Radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Tvarohové taštičky plněné mletým masem od Rudolfa Cibulky
Bramborové těsto, špenát, osmažená cibulka. Co je lepšího v české kuchyni? Tvaroh bramborové těsto zjemňuje, dodá tradičnímu jídlu zase trochu jinou chuť a i po vychladnutí udrží těsto kypré a vláčné. Uvnitř je umleté maso a klobásy. Je to jak gastronomický sen, ve kterém budete křičet, že chcete ještě přidat. Vařil Rudolf Cibulka z Šošůvky.
Pochoutkový rok: Konec plýtvání? Obchodní řetězce nabízejí křivou zeleninu
Co si představit pod pojmem křivá zelenina? Jedná se o kvalitní a zdravé plody, které kvůli svému atypickému vzhledu končily zaorané v polích nebo v odpadu.
Pochoutkový rok: Lípa není národním stromem kvůli lipovému čaji. Za svou ji považují všichni Slované
Lípa a její košatá koruna s podmanivou medovou vůní provází lidstvo už dlouhé tisíce let. Na světě byste našli asi 30 druhů lip. Mezi naše původní ale patří pouze lípa velkolistá a lípa srdčitá. Poznáme ji podle typických listů tvaru srdce, těžko zaměnitelným květům i omamné vůni, za kterou se právě v tomto období stahují včely z širokého okolí.
Pochoutkový rok: Ořechové kornoutky plněné sněhovým krémem s marmeládou od Evy Vahalové
Tyto kornoutky jsou jako indiánky, které zabalíme do kornoutku máčeného v čokoládě. Šmrnc náplni dodá zavařenina. Vychutnejte si ty okamžiky štěstí, které vás vystřelí do sladkého vesmíru.
Pochoutkový rok: Ladislav Špaček: V restauraci se pivo pije jinak než v pivnici. A co když pěna ulpí na horním rtu?
Jsme národ pivařů a jinak se pivo pije v hospodě a jinak v restauraci. Jak je to správně společensky?
Pochoutkový rok: Jahody jako „královské ovoce“ patří mezi afrodiziaka, snižují stres a dodávají energii
I když dnes obchody nabízejí jahody celoročně, nejlahodnější jsou přece jen ty, které od konce května někdy až do závěru června utrhneme na vlastní zahrádce nebo při samosběru na jahodových plantážích. A těch je u nás něco kolem stovky.
Pochoutkový rok: Fazolový guláš od Jiřího Bíleckého
Guláš ze strakatých, malých nebo velkých fazolí vás překvapí svoji kompaktní chutí. Je skvělou svačinou stejně jako rychlým jídlem. Podává se nejlépe s čerstvým chlebem. Uvařil ho Jiří Bílecký z Řepiště u Frýdku-Místku.