- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 7. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Borůvková bublanina z palačinkového těsta. Jak si osmažit zmrzlinu poradí Josef Maršálek. Rané brambory se musí rychle spotřebovat.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta
Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.
Pochoutkový rok: Zmrzlinu můžete dokonce smažit, jednoduchý trik prozradil cukrář Josef Maršálek
S létem přichází chuť i na něco dobrého, sladkého a chlazeného. Typickým příkladem jsou zmrzliny. Víte, že se dá zmrzlina dokonce smažit? Jak se tato úžasná pochoutka dá připravit? Jednoduše.
Pochoutkový rok: Rané brambory se musí rychle spotřebovat. Jejich tenká slupka neumožňuje skladování
Která rostlina je téměř celá jedovatá, ale přesto nechybí na žádném stole? Je to lilek brambor, jehož hlízy jsou jediná jedlá část a my je jako přílohu milujeme. Bramborám vyhovují podmínky, jaké nabízí půda i klima v kraji Vysočina – půdy jsou lehké a i v dobách sucha je na Vysočině stále dostatek vláhy Říká se, že každá třetí brambora u nás vyroste právě na Vysočině.
Vláčné a ořechy plněné Miletínské modlitbičky od Lenky Hagerové jsou sladkou svačinkou
Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Tak to využívá i Lenka Hagerová z Klecan u Prahy.
Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka
Každý z vás asi rád zužitkovává ovoce ze své zahrádky. Kromě marmelád se dělají i kompoty, které zažívají renesanci. Zde je jeden klasický rodinný recept:
Poslechněte si: Pochoutkový rok 24. 7. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Miletínské modlitbičky Lenky Hagerové. Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka. Jak připravit čiré ledové kostky.
Ledové kostky čiré jako sklo? Můžete je mít, vyzkoušejte rady profíků
Existuje řada strojů na výrobu ledu, ledové tříště nebo ledových kostek. Od těch velkých, profesionálních, přes menší, používané v gastronomii, po výrobníky pro domácí použití. Většina z nás má ale v mrazáku obyčejná tvořítka na led.
Punčové řezy od Jitky Raušové
Punčové řezy patří ke klasické nabídce našich cukráren. Jejich domácí poctivou verzi peče už léta Jitka Raušová ze Strážovic na Slovácku. Jsou nasáklé rumem, ale i pikantní marmeládou a rozplynou se vám přímo v ústech.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 7. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Punčové řezy Jitky Raušové. Jak si připravit šlehačkový krém poradí Josef Maršálek. Českému špekáčku je přes 130 let.