- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 8. 2023
Soutěžní recept: Jiřinčiny koláčky bez kynutí s jablečnou náplní od Marie Široké. Léto na grilu: Hermelínu je 100 let, oslavme to s ním na grilu! Párky existují 500 let.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Vánoce na růžovo aneb Mandlové kořeněné pracny s malinami podle Josefa Maršálka
Maliny dodají tradičním pracnám tu správnou kyselost, která srazí sladkost cukroví. Výhoda mrazem sušeného ovoce je, že na miniaturním množství je koncentrována nejenom chuť a barva, ale i vůně. Zkusíte letos tuto klasiku ozvláštnit i vy?
Pochoutkový rok: Tři zásady pro přednes přípitku u slavnostní tabule nám prozradil Ladislav Špaček
Přípitkem zahajujeme slavnostní události, například slavnostní večeři na počest významného hosta. Kdo pronáší přípitek a jak dlouho by měl trvat?
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 11. 2023
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Mandlové kořeněné pracny s malinami. Ladislav Špaček: Tři zásady pro přednes přípitku. Pavlišovský řízek se zelím a knedlíkem.
Pochoutkový rok: Řízko, knedlo, zelo. Pavlišovský nebo Úpický řízek je krajovou specialitou, která zasytí i chutná
První setkání s Pavlišovským nebo také Úpickým řízkem může být pro nezasvěceného strávníka rozpačité. Vepřovému řízku v klasickém trojobalu totiž na talíři dělají společnost kysané dušené zelí a nadýchané houskové knedlíky.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 11. 2023
Finále soutěže o nejlepší posluchačské recepty. Které recepty jste ocenili jako nejlepší a které ocenila porota? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Pochoutkový rok: Kokosové špalíčky z piškotového těsta od Nadi Konvalinkové
Je to jednoduchý, rychlý a velice chutný dezert. Malé kousky se vám přímo rozplynou v ústech. A jestli náhodou nejste milovníci kokosu, vyzkoušejte, a uvidíte, že změníte názor. Je to vynikající.
Pochoutkový rok: Sklenku na víno držíme vždy jen za stopku. Rozdíl je ve výšce, říká Ladislav Špaček
Svatomartinský víkend si žádá svatomartinské víno. A nás zajímalo, jak se správně drží vinná sklenička. Jiné je to u bílého vína, jiné u červeného a jiné u sektu. Jasno nám v tom udělá Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Tradice svatomartinských hus zažívá v Česku renesanci
V posledních letech se husy zabydlely na svatomartinském menu. Lidé si rádi dopřejí kousek oblíbené pečínky, aniž by museli doma husu péct. Místa v restauracích bývají zamluvená už týdny dopředu a s husami je to jakbysmet.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 11. 2023
Recept poroty: Kokosové špalíčky Nadi Konvalinkové. Rada z etikety: Jak správně držet sklenku na víno. Tradice svatomartinské husy.
Pochoutkový rok: Křupavé bramboráky s uzeným podle Patrika Rozehnala
Bramboráky jsou vděčným jídlem k vínu, pivu nebo jen jako rychlá večeře. Nahrubo nastrouhané brambory zaručí větší křupavost a maso ve směsi dodá šťavnatost. Ochucené tak, jak mají být a tak křupavé! Tyhle bramboráky budete chtít. Věřte, že když jimi uctíte návštěvu, která tvrdí, že je najedená, během chvilky na stole nezbyde nic. Jen otázka: Nebyl by tam ještě jeden?