• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
15. květen 2022

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 15. 5. 2022

Další soutěžní recept na sladko: ořechové lupínky od Marty Sikorové. Jak udělat polevu z bílé čokolády radí Josef Maršálek. Kdy a kde vyrobili první ovocný jogurt?

25:59

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 08:21

Pochoutkový rok: Likérové řezy od Aleny Doskočilové

Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.

Před dvěma dny 01:13

Pochoutkový rok: Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka

Při pečení listového těsta platí úplně stejná pravidla jako při pečení odpalované hmoty. To znamená, že těsto, ať již ve formě plátů nebo namotané na trubičky kvůli kremrolím, vkládáme jej vždy do silně vyhřáté trouby na 200 °C a ihned po vložení do trouby zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 180 °C. Používáme program horkovzduch a pozor – prvních 20 minut troubu neotvíráme.

Před dvěma dny 27:17

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Likérové řezy od Aleny Doskočilové. Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka. Anýzová limonáda.

Před dvěma dny 04:15

Pochoutkový rok: Anýzová limonáda se asi jako jediná na světě vyrábí ve středočeském Kladně

Anýzovka je jednou ze šesti variant limonád, kterou vyrábějí v jablářství F. H. Prager v Kladně. Má žlutou barvu, chutná po pendreku a prý vás zbaví mrzutosti.

Před týdnem 16:47

Ve vlastní šťávě: Tatarku bychom nejraději pily brčkem, říkají autorky blogu o smaženém sýru

Ke kánonu českých a slovenských restauračních klasik bezpochyby patří zlatavý smažený sýr. Dotáhl to z obyčejných hospod a bufetů až do různých sofistikovaných verzí. Podle autorek blogu Život ve strouhance, které se výzkumem smažáku zabývají, je ovšem jeho klasická varianta stále tou nejlepší možnou a jen takový ideálně zalepí touhy po něm.

Před týdnem 07:10

Pochoutkový rok: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla

Tvarohové knedlíky plněné rebarborou jsou od Václava Ségla z Praskolesů na Hořovicku. Knedlíky jsou díky tvarohu lehké a naplněné nezvykle rebarborou se skořicí. Tato kombinace jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem, cukrem a zbytkem ochucené rebarbory.

Před týdnem 00:49

Pochoutkový rok: Nejlepší vanilkový krém, který můžeme podávat k buchtičkám, podle Josefa Maršálka

Buchtičky s krémem, to je vrchol delikates. Recept na buchtičky má náš cukrář od své babičky Josefky, která k němu dělá i naprosto dokonalý vanilkový krém. Zkuste ho i vy.

Před týdnem 24:33

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla. Nejlepší šodó krém k buchtičkám podle babičky Josefa Maršálka. Příběh hermelínu.

Před 2 týdny 06:47

Pochoutkový rok: Jablkové šátečky od Jitky Loudové

Šátečky jsou z tvarohového těsta, které je jen ze 3 surovin. Naplněné jsou celým kouskem jablka, upečené dorůžova a nakonec obalené v cukru. Jeden kousek vám stačit nebude.

Před 2 týdny 01:11

Pochoutkový rok: Existují tři druhy šlehačky, k čemu se která hodí, prozradil Josef Maršálek

Cukráři šlehají smetanu ve třech stupních. Záleží totiž, na co pak budeme šlehačku potřebovat.