• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
12. červen 2022

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Jablkové šátečky od Jitky Loudové. Jak vyšlehat šlehačku záleží na tom, kam ji chcete použít – radí Josef Maršálek. Tvarůžkové speciality.

26:44

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 07:46

Pochoutkový rok: Nadýchané kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí vám způsobí letní rozkoš v ústech

Kynuté koláče s ovocem dělá Jana Krejčí z Kostelního Vydří nedaleko Dačic v jižních Čechách podle receptu své babičky. Nejraději je má s tvarohem a rebarborou. Není ale potřeba mít rebarboru, můžeme použít jiné sezónní ovoce, třeba rybíz. Jsou nadýchané a samou vláčností se prohýbají.

Před 2 týdny 07:32

Pochoutkový rok: Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta

Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.

Před 2 týdny 01:20

Pochoutkový rok: Zmrzlinu můžete dokonce smažit, jednoduchý trik prozradil cukrář Josef Maršálek

S létem přichází chuť i na něco dobrého, sladkého a chlazeného. Typickým příkladem jsou zmrzliny. Víte, že se dá zmrzlina dokonce smažit? Jak se tato úžasná pochoutka dá připravit? Jednoduše.

Před 2 týdny 25:29

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Borůvková bublanina z palačinkového těsta. Jak si osmažit zmrzlinu poradí Josef Maršálek. Rané brambory se musí rychle spotřebovat.

Před 2 týdny 02:56

Pochoutkový rok: Rané brambory se musí rychle spotřebovat. Jejich tenká slupka neumožňuje skladování

Která rostlina je téměř celá jedovatá, ale přesto nechybí na žádném stole? Je to lilek brambor, jehož hlízy jsou jediná jedlá část a my je jako přílohu milujeme. Bramborám vyhovují podmínky, jaké nabízí půda i klima v kraji Vysočina – půdy jsou lehké a i v dobách sucha je na Vysočině stále dostatek vláhy Říká se, že každá třetí brambora u nás vyroste právě na Vysočině.

Před 3 týdny 08:09

Vláčné a ořechy plněné Miletínské modlitbičky od Lenky Hagerové jsou sladkou svačinkou

Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Tak to využívá i Lenka Hagerová z Klecan u Prahy.

Před 3 týdny 00:47

Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka

Každý z vás asi rád zužitkovává ovoce ze své zahrádky. Kromě marmelád se dělají i kompoty, které zažívají renesanci. Zde je jeden klasický rodinný recept:

Před 3 týdny 28:40

Poslechněte si: Pochoutkový rok 24. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Miletínské modlitbičky Lenky Hagerové. Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka. Jak připravit čiré ledové kostky.

Před 3 týdny 02:56

Ledové kostky čiré jako sklo? Můžete je mít, vyzkoušejte rady profíků

Existuje řada strojů na výrobu ledu, ledové tříště nebo ledových kostek. Od těch velkých, profesionálních, přes menší, používané v gastronomii, po výrobníky pro domácí použití. Většina z nás má ale v mrazáku obyčejná tvořítka na led.

17. červenec 2022 08:10

Punčové řezy od Jitky Raušové

Punčové řezy patří ke klasické nabídce našich cukráren. Jejich domácí poctivou verzi peče už léta Jitka Raušová ze Strážovic na Slovácku. Jsou nasáklé rumem, ale i pikantní marmeládou a rozplynou se vám přímo v ústech.