- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 10. 9. 2023
Soutěžní recept: Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové. Jak jíst kompotované ovoce s peckou radí Ladislav Špaček. Proč se vyplatí mít kmín vždy při ruce?
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Maršálkovy sádlové bochánky se slanými arašídy
Pro svou jednoduchost, nečekanou chuť a výtečný dojem na talíři jsme tento recept pasovali na hit letošních Vánoc. Slané arašídy v sádlovém těstě fungují nádherně. Je to vlastně vylepšený recept na cukroví našich babiček. Výhodou sádla je, že cukroví se nedá téměř zkazit. Vyzkoušejte a dáte nám za pravdu.
Pochoutkový rok: Správný zasedací pořádek u vánočního stolu: Víte, kam usadíte babičku s dědou?
Připravujete se už pomalu na Vánoce a přemýšlíte, kolik lidí usedne ke štědrovečerní tabuli? Pokud tápete, kdo by měl správně kde sedět, situaci vám pomůže rozluštit mistr etikety Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Cukrovarnictví u nás ovlivnil slavný vojevůdce Bonaparte
Historie cukrovarnictví na našem území mělo v 19. století silnou základnu v podobě více něž 400 cukrovarů, které denně dokázali zpracovat až 180 tun cukrové řepy. Dnes z původních stovek cukrovarů zůstalo jen sedm, ale Česko je ve výrobě cukru stále soběstačné.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 12. 2023
Sádlové bochánky se slanými arašídy podle Josefa Maršálka. Správný zasedací pořádek u vánočního stolu. Víte, kam usadíte babičku s dědou? Historie cukru. Soutěž o kalendář.
Pochoutkový rok: Vánoce na růžovo aneb Mandlové kořeněné pracny s malinami podle Josefa Maršálka
Maliny dodají tradičním pracnám tu správnou kyselost, která srazí sladkost cukroví. Výhoda mrazem sušeného ovoce je, že na miniaturním množství je koncentrována nejenom chuť a barva, ale i vůně. Zkusíte letos tuto klasiku ozvláštnit i vy?
Pochoutkový rok: Tři zásady pro přednes přípitku u slavnostní tabule nám prozradil Ladislav Špaček
Přípitkem zahajujeme slavnostní události, například slavnostní večeři na počest významného hosta. Kdo pronáší přípitek a jak dlouho by měl trvat?
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 11. 2023
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Mandlové kořeněné pracny s malinami. Ladislav Špaček: Tři zásady pro přednes přípitku. Pavlišovský řízek se zelím a knedlíkem.
Pochoutkový rok: Řízko, knedlo, zelo. Pavlišovský nebo Úpický řízek je krajovou specialitou, která zasytí i chutná
První setkání s Pavlišovským nebo také Úpickým řízkem může být pro nezasvěceného strávníka rozpačité. Vepřovému řízku v klasickém trojobalu totiž na talíři dělají společnost kysané dušené zelí a nadýchané houskové knedlíky.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 11. 2023
Finále soutěže o nejlepší posluchačské recepty. Které recepty jste ocenili jako nejlepší a které ocenila porota? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Pochoutkový rok: Kokosové špalíčky z piškotového těsta od Nadi Konvalinkové
Je to jednoduchý, rychlý a velice chutný dezert. Malé kousky se vám přímo rozplynou v ústech. A jestli náhodou nejste milovníci kokosu, vyzkoušejte, a uvidíte, že změníte názor. Je to vynikající.