• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
15. květen 2022

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Ořechové lupínky z bílků od Marty Sikorové

Recept na ořechové lupínky od soutěžící Marty Sikorové z Držovic na Prostějovsku je dokonalým zužitkováním bílků, které vám zůstanou v lednici, když pečete jiné pochoutky. Je to chutné křupání k televizi nebo třeba ozdoba zmrzlinových pohárů. Doporučujeme!

07:21

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před třemi dny 08:06

Pochoutkový rok: Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové

Další soutěžící Pochoutkového roku Hana Kohoutová ze Sušice upekla válečný dort Zázrak podle receptu své babičky. Sestává ze šesti medových placek proložených pudinkovým krémem a pikantní rybízovou marmeládou. Navrch je mléčná rumová poleva a dohromady je to opravdu zázrak.

Před třemi dny 27:26

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové. Jak správně vačřit marmeládu podle Josefa Maršálka. Čepování piva je věda.

Před třemi dny 01:03

Pochoutkový rok: Jak správně vařit marmeládu, aby nebyla ani moc tuhá ani moc řídká, radí cukrář Josef Maršálek

Marmelády a džemy připravujeme tak, že si nachystáme ovoce nebo ovocné protlaky. Vložíme je do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

Před třemi dny 03:29

Pochoutkový rok: Umění čepovat. Výčepní musí natočit aspoň 1000 piv, aby za něco stál

Udělej mi šnyt, pěnu jako Krkonoše. Natoč mi hladinku, dotáhni to, udělej mi mlíko. Těmito způsoby a řadou dalších se mluví na výčepáka nebo chcete-li vrchního. V hospodě Járy Cimrmana ve Rpetech mimo jiné říkají, že výčepní musí natočit aspoň 1000 piv, aby za něco stál. Teprve pak se dá pivo podle štamgastů pít.

Před pěti dny 17:48

Ve vlastní šťávě: Fermentací posuneme chuť surovin na další úroveň. Zužitkujeme skoro všechno, říká kuchař Erik Cehlár

Po objevení kimči, různých nakvašených zelenin a misa pomalu nacházíme další rozměry chutí, které nám řízená fermentace nejrůznějších surovin nabízí. Spolu s Erikem Cehlárem, šéfkuchařem pražského Goodloku jsme probrali, jak pronikl do světa fermentace a čím je zajímavá omáčka garum, jejíž kořeny sahají až do antických dob.

Před týdnem 08:21

Pochoutkový rok: Likérové řezy od Aleny Doskočilové

Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.

Před týdnem 01:13

Pochoutkový rok: Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka

Při pečení listového těsta platí úplně stejná pravidla jako při pečení odpalované hmoty. To znamená, že těsto, ať již ve formě plátů nebo namotané na trubičky kvůli kremrolím, vkládáme jej vždy do silně vyhřáté trouby na 200 °C a ihned po vložení do trouby zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 180 °C. Používáme program horkovzduch a pozor – prvních 20 minut troubu neotvíráme.

Před týdnem 27:17

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Likérové řezy od Aleny Doskočilové. Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka. Anýzová limonáda.

Před týdnem 04:15

Pochoutkový rok: Anýzová limonáda se asi jako jediná na světě vyrábí ve středočeském Kladně

Anýzovka je jednou ze šesti variant limonád, kterou vyrábějí v jablářství F. H. Prager v Kladně. Má žlutou barvu, chutná po pendreku a prý vás zbaví mrzutosti.

Před 2 týdny 16:47

Ve vlastní šťávě: Tatarku bychom nejraději pily brčkem, říkají autorky blogu o smaženém sýru

Ke kánonu českých a slovenských restauračních klasik bezpochyby patří zlatavý smažený sýr. Dotáhl to z obyčejných hospod a bufetů až do různých sofistikovaných verzí. Podle autorek blogu Život ve strouhance, které se výzkumem smažáku zabývají, je ovšem jeho klasická varianta stále tou nejlepší možnou a jen takový ideálně zalepí touhy po něm.