• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
14. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Nadýchané kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí vám způsobí letní rozkoš v ústech

Kynuté koláče s ovocem dělá Jana Krejčí z Kostelního Vydří nedaleko Dačic v jižních Čechách podle receptu své babičky. Nejraději je má s tvarohem a rebarborou. Není ale potřeba mít rebarboru, můžeme použít jiné sezónní ovoce, třeba rybíz. Jsou nadýchané a samou vláčností se prohýbají.

07:46

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před týdnem 08:33

Pochoutkový rok: Na legendární pražský koláč s vanilkovým krémem od Jany Kučerové přivábíte i sousedy

V kuchyni u paní Jany Kučerové v Lázních Toušeni jsme pekli dva velké kynuté pražské koláče s poctivou dávkou vanilkového krému, který voněl až k sousedům. Když si vezmete kousek, začnete přemýšlet, že zbytku rodiny nenecháte ani drobek. Měli byste si ho zkusit upéct.

Před týdnem 01:12

Pochoutkový rok: Jak sušit přebytky ovoce z vaší zahrady radí Josef Maršálek

Pokud máte zahradu a z ní přebytky ovoce, ať už jsou to jablka, švestky, hrušky nebo třeba borůvky, tak vám doporučuji vaše přebytky nejenom zavařit a zakonzervovat mrazením, ale také usušit. Sušení dává smysl všude tam, kde je vysoký obsah vlákniny.

Před týdnem 27:11

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 18. 9. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Legendární Pražský koláč od Jany Kučerové. Jak sušit přebytky ovoce z vaší zahrádky radí Josef Maršálek. Podivné náplně brámboráků.

31. červenec 2022 07:32

Pochoutkový rok: Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta

Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.

31. červenec 2022 01:20

Pochoutkový rok: Zmrzlinu můžete dokonce smažit, jednoduchý trik prozradil cukrář Josef Maršálek

S létem přichází chuť i na něco dobrého, sladkého a chlazeného. Typickým příkladem jsou zmrzliny. Víte, že se dá zmrzlina dokonce smažit? Jak se tato úžasná pochoutka dá připravit? Jednoduše.

31. červenec 2022 25:29

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Borůvková bublanina z palačinkového těsta. Jak si osmažit zmrzlinu poradí Josef Maršálek. Rané brambory se musí rychle spotřebovat.

31. červenec 2022 02:56

Pochoutkový rok: Rané brambory se musí rychle spotřebovat. Jejich tenká slupka neumožňuje skladování

Která rostlina je téměř celá jedovatá, ale přesto nechybí na žádném stole? Je to lilek brambor, jehož hlízy jsou jediná jedlá část a my je jako přílohu milujeme. Bramborám vyhovují podmínky, jaké nabízí půda i klima v kraji Vysočina – půdy jsou lehké a i v dobách sucha je na Vysočině stále dostatek vláhy Říká se, že každá třetí brambora u nás vyroste právě na Vysočině.

24. červenec 2022 08:09

Vláčné a ořechy plněné Miletínské modlitbičky od Lenky Hagerové jsou sladkou svačinkou

Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Tak to využívá i Lenka Hagerová z Klecan u Prahy.

24. červenec 2022 00:47

Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka

Každý z vás asi rád zužitkovává ovoce ze své zahrádky. Kromě marmelád se dělají i kompoty, které zažívají renesanci. Zde je jeden klasický rodinný recept: