Pochoutkový rok
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 15. 9. 2024

Soutěžní recept: Kakaový koláč z fazolí od Lenky Odvárkové. Rada z etikety: Kam a jak odložit ubrousek po jídle. Látkový i papírový mají svoje pravidla. Zajímavost: Bez mouky se v české kuchyni neobejdeme.

28:42

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín pro všechny milovníky dobrého jídla spojený s exkluzivní soutěží – přihlaste své jedinečné domácí recepty a vyhrajte kuchyňské elektrospotřebiče v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se zde >> 

Web

Včera 07:08

Kakaový koláč z fazolí od Lenky Odvárkové překvapí chutí mezi pralinkou a nugátovým krémem

Vláčný a hutný koláč od Lenky Odvárkové z Rotavy můžeme směle přirovnat k pralinkám s konzistencí nugátového krému. Vláčnost zařídily fazole, které nejsou vůbec cítit. Nakyslost smetany s rybízem tomuto báječnému dezertu dodá korunu.

Včera 02:20

Kam a jak odložit ubrousek po jídle. Látkový i papírový mají svoje pravidla

V podstatě ke každému jídlu dostaneme v restauraci ubrousek. Co s ním dělat, když už jsme dojedli? Kam ho odložit nebo zmačkat a dát obsluze najevo, že už jsme skončili, radí mistr etikety Ladislav Špaček.

Včera 04:05

V české kuchyni se bez mouky a krupice neobejdeme

V české kuchyni se běžně používá mouka hladká, polohrubá, hrubá a také krupice, což je nejhruběji mleté obilí. Princip a cíl jsou vlastně stále stejné – drcením, mletím a proséváním získat různou jemnost mouky.

Před týdnem 27:18

Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 9. 2024

Soutěžní recept: kančí guláš s rumem a červeným vínem od Ivety Richterové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst hrášek. Gastro: Tipy ma ledové kávy.

Před týdnem 07:37

Kančí guláš podle rodinné receptury uvařila Iveta Richterová. Má krásnou barvu, chuť a šťavnatost

Kančí je výborné maso. Má sílu a šťavnatost vepřového, ale chuť a vlákna jako hovězí. A z něj je guláš, jak má být. Nádherně tmavý a místo omáčky vznikne sos, který osvěží citron, rum a víno. Že to nejde dohromady? Vyzkoušejte. Kančí guláš podle své maminky a babičky uvařila Iveta Richterová z Hradiště na Teplicku.

Před týdnem 01:36

Hrášek můžete jíst vidličkou jako britský král nebo jako Čech. Kulatá zelenina je nevyzpytatelná

Jak si poradit s neposednými kuličkami hrášku? Hrášek na talíři v nás obvykle vzbuzuje trochu obavy, protože si nejsme jisti, jestli ho správně nabereme.

Před týdnem 03:38

Dobrá ledová káva osvěží, navíc podtrhne chuť i kvalitu kávy

V teplých letních dnech je oblíbená ledová káva. Kdo se jako první pustil do její přípravy, to se už asi nedozvíme. Ale patrně to byl ten, kdo v horkém počasí neměl chuť na stejně horký nápoj.

Před 2 týdny 06:14

Pórková polévka od Jaroslava Petlacha je jednoduchá, ale překvapí bohatstvím chutí

Polévky Češi milují a teď v létě se hodí ty odlehčené a zeleninové. Doporučujeme tu od Jaroslava Petlacha ze Šlapanic. Ten polévky přímo zbožňuje. Jeho pórková polévka je spíše vývarová, obohacená o brambory, česnek a rozkvedlané vejce, jak to dělávaly naše babičky.

Před 2 týdny 01:33

Slánku nikdy druhým nepodáváme bez pepřenky. Patří k sobě jako milenci, prozrazuje Ladislav Špaček

Někdy si potřebujeme v restauraci pokrm dosolit nebo dopepřit. Slánka a pepřenka mohou být na protější straně stolu a my požádáme spolustolujícího, aby nám je podal. Podává se slánka s pepřenkou dohromady, nebo jenom to, co si vyžádáme? Jaká jsou pro to pravidla?

Před 2 týdny 03:38

Originální Veletržní dort se peče v jen v Brně a pouze v jedné jediné kavárně

Brno je místem, kde se peče originální Veletržní dort už od dob první republiky v jedné slavné kavárně. Dříve Sedláčkova, teď Zemanova. Její historie sahá až do roku 1933. Recept na slavný dort je ještě starší.