- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Smetanově rybí salát od Vladislava Chaloupka
Vladislav Chaloupek připravil unikátní rybí dílo. Pro další soutěžní recept jsme si zajeli do Srb u Nepomuku v Plzeňském kraji. V jemňounké, až smetanově rybí konzistenci se mísí sladké, slané i kyselé chutě. Ale ta klasická salátová kyselost tady rozhodně nedominuje. Svoje kouzlo sehrálo i koření. To musíte vyzkoušet.
Pochoutkový rok
Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept. Poslouchejte každou neděli po 10. hodině nebo v repríze po 21. hodině. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč. Přihlaste se do letošního ročníku ❯❯
Cibule je základ. Správně orestovaná královna české kuchyně patří k majstrštykům
Co by byly tuzemské omáčky bez cibule. Jak by dopadl guláš, jak by (ne)chutnalo zelí, o jaký rozměr by přišla většina salátů, kdybychom neměli k dispozici zeleninovou královnu české kuchyně. Cibule člověka provází tak dlouho, že se ani s jistotou neví, odkud vlastně pochází.
Drobné pečivo u stolu a na společenských rautech ulamujeme, nikdy neukusujeme, radí Ladislav Špaček
Dnes už nejen v pizzeriích přinesou košíček s pečivem. Také na banketech se pečivo zmenšuje nebo překrajuje na menší části, aby se lépe konzumovalo. Jak je to správně?
Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 9. 2023
Soutěžní recept: Smetanově rybí salát od Vladislava Chaloupka. Rada z etikety: Jak jíst drobné pečivo u stolu a na společenských rautech. Cibule jako základ pokrmů.
Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové
Ve Valašském Meziříčí nás přivítala další soutěžící, Mária Křižková. Krokety plněné houbami a se zelím jsou vlastně smažené palačinky. Houby v kombinaci se zelím dodají pokrmu téměř masovou chuť. Krustička od smažení na másle pak nádherně křupne v ústech. Jídlo se hodí k jakémukoliv pití i jako chuťovka. Když přinesete krokety na stůl, potěšíte každého.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 10. 9. 2023
Soutěžní recept: Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové. Jak jíst kompotované ovoce s peckou radí Ladislav Špaček. Proč se vyplatí mít kmín vždy při ruce?
Krkonošské srnčí ragú od Josefa Kopeckého
Spousta malých věcí a dokonalá chuť. To je podstata ragú. Lehce nasládlé a dorovnané kyselostí vína, dvěma druhy slaniny, bylinkovým aroma a samozřejmě houbami připravil Josef Kopecký z Malé Úpy. Tohle srnčí má ty správné grády. Podáváme s krkonošskými sejkorami.
Zbytky na talíři můžete nechat na pracovním obědě, u tchyně si radši ještě přidejte
Máme podle etikety nechat na talíři poslední sousto, nebo talíř raději odevzdat prázdný? Můžeme si dovolit nechat na talíři nějaký zbytek jídla?
Chleba upečený v peci chutná prostě jinak. Přesvědčit se o tom můžete třeba v Chebu
Obecní pece byly dříve běžnou součástí měst a vesnic. Sloužily především rodinám, které si vlastní pec nemohly dovolit. Běžně se v nich peklo ještě v poválečné době.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 9. 2023
Soutěžní recept: Krkonošské srnčí ragú od Josefa Kopeckého. Rada z etikety: Je vhodné nechávat na talíři zbytky? Chleba upečený v peci chutná jinak.
Jiřinčiny koláčky podle Marie Široké
Malé koláčky bohatě plněné jablečnou náplní jsou z kynutého těsta, které se ovšem nenechává kynout. Díky tomu si koláčky při pečení zachovají tradiční chuť kynutého těsta a zůstanou malé jak jednohubky. Jeden vám rozhodně stačit nebude. Marie Široká z Hovoran je upekla podle receptu své dlouholeté kamarádky Jiřinky.