Pochoutkový rok
NejnovějšíPřed šesti dny

Poslechněte si podcast: Vánoční tvarohová štola podle Josefa Maršálka

Kdo by nemiloval vanilkové rohlíčky. Základem je kvalitní recept, proto v tomto receptu nejsou žádná vejce, ale to podstatné je, nechat rohlíčky po upečení na plechu vychladnout. Pokud je budete obalovat horké, budou se vám lámat. Když dodržíte uvedený postup, upečete dokonalé rohlíčky.

07:08

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept – vítěze se dozvíte ve vysílání 4. prosince. Jaký bude vítězný recept na sladko a kdo získá vybavení do kuchyně za 100 000 Kč?Přihlašovat se do příštího ročníku můžete už teď >>

Web

Před šesti dny 08:26

Vánoční tvarohová štola podle Josefa Maršálka

V jižních Čechách u Josefa Maršálka budeme s předstihem péct tvarohovou štolu, aby se krásně rozležela.

Před šesti dny 25:40

Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 11. 2022

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: dokonalá tvarohová štola. Vánoční hubník je voňavým dědictvím z Pojizeří a Podkrkonoší, co je potřeba na jeho přípravu?

Před šesti dny 03:00

Vánoční hubník je voňavým dědictvím z Pojizeří a Podkrkonoší, obsahuje speciální houby

Na štědrovečerním stole v pojizerských a podkrkonošských chalupách nemohl chybět hubník, houbovec, hubovec či hubanec a to ještě určitě nejsou všechny názvy pro sváteční pokrm, kterým je zapečená kaše s houbami.

Před týdnem 07:52

Rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami podle Jaroslava Sapíka

Porotce soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík nám prozradil, jak se u nich doma dělá rýžový nákyp. Skvělou chuť mu dodá vrstva tvarohové náplně a meruňkové marmelády. Je to slast a musí přesvědčit i odpůrce, kteří si vzpomenou jen na nákyp ze školní jídelny.

Před týdnem 02:58

Karlovarský knedlík vařený v ubrousku je zahalen tajemstvím. Neví se, kde vznikl

Historii karlovarského knedlíku málokdy znají i rodilí Karlovaráci. A není se co divit. Protože podrobnosti o tom kdo přesně ho vymyslel a proslavil, nejsou dodnes jasné ani historikům. Jisté ale je, že z celé velké knedlíkové rodiny patří karlovarský knedlík k těm nejmladším zástupcům. Už dávno před ním si lidé pochutnávali na knedlících z brambor nebo z mouky. A vůbec nejstarší byly knedlíky masové.

Před týdnem 00:55

Jak upéct opravdu krásnou vánočku podle Josefa Maršálka

Na perfektní vánočku potřebujeme perfektní těsto, které je správně zaděláno, nelepí se na vařečku, ani k míse. Přidáváme do něj rozinky, které nesmí být zbytečně dlouho máčené v rumu. Před vlastním tvarováním musí těsto akorát vykynout. Je důležité, aby všechny prameny vážily stejně.

Před týdnem 27:05

Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 11. 2022

Recept Jaroslava Sapíka: rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami. Jak upéct opravdu krásnou vánočku podle Josefa Maršálka. Historie a tajemství karlovarského knedlíku.

Před 2 týdny 07:48

Kokosové špalíčky z piškotového těsta od Nadi Konvalinkové

Je to jednoduchý, rychlý a velice chutný dezert. Malé kousky se vám přímo rozplynou v ústech. A jestli náhodou nejste milovníci kokosu, vyzkoušejte, a uvidíte, že změníte názor. Je to vynikající.

Před 2 týdny 27:06

Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 11. 2022

Recept Nadi Konvalinkové: Kokosové špalíčky z piškotového těsta. Chyby při pečení lineckého cukroví odhalil Josef Maršálek. Červená řepa pro zdraví, ale barvu na talíři.

Před 2 týdny 01:21

Chyby při pečení lineckého cukroví odhalil Josef Maršálek

K nejčastějším chybám při přípravě jakéhokoliv křehkého těsta, kam patří i linecké těsto, patří míchání těsta s vejci nebo mlékem hned na začátku. Tím dojde k tzv. spaření. To znamená, že těsto bude přepracované. Poznáme to tak, že při vyvalování bude lesklé, a bude se lepit na váleček a trhat.