- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 9. 2025
Soutěžní recept: Řezy s povidly a ořechy od Magdy podle Jaroslavy Rešové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak držet dezertní příbor? Pavlišovský řízek je krajovou specialitou.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Hlasujte už od neděle 28. září a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun.
Dezertní příbor je speciální příbor, kterým jíme jenom zákusek. Víte, jak ho držet?
Do které ruky patří lžíce a do které vidlička u dezertního příboru? Co poslouží jako nůž, když si potřebujeme zákusek překrojit? Radí Ladislav Špaček.
Řízko, knedlo, zelo. Pavlišovský nebo Úpický řízek je krajovou specialitou, která zasytí i chutná
První setkání s Pavlišovským nebo také Úpickým řízkem může být pro nezasvěceného strávníka rozpačité. Vepřovému řízku v klasickém trojobalu totiž na talíři dělají společnost kysané dušené zelí a nadýchané houskové knedlíky.
Řezy s povidly a ořechy od Magdy podle Jaroslavy Rešové jsou nezapomenutelnou tečkou po obědě
Křehké, vláčné, tříbarevné. Chutí vám můžou připomenout známé pusinky, ale navíc tam máte těsto jako na roládu. Tu správnou kyselost dodávají řezům povidla. Zákusek od šikovné tety Magdy s nezapomenutelnou chutí upekla Jaroslava Rešová z Heřmaně.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 9. 2025
Soutěžní recept: Rychlé koláčky od Evy Rubešové jsou skvělou alternativou těch svatebních. Rada z etikety: 4 tabu, která neprobírat u stolu. Paštice Májka je skoro 60 let.
4 tabu, která nejsou vhodná probírat u stolu, osvětluje Ladislav Špaček
U stolu jsme ve společnosti jiných lidí a stůl slouží k tomu, abychom si vychutnali pokrm a prožili příjemný okamžik v rodině anebo s přáteli. Která témata jsou u stolu tabu?
Slavné paštice Májka už je skoro 60 let a vzorem se pro ni staly oblíbené maďarské pochoutky
„V přepočtu na 80gramové konzervy by to bylo skoro milion konzerv paštiky Májka. Takové množství, tedy neuvěřitelných 70 tun paštiky, se vyexpedovalo během prvního měsíce ze Slováckých konzerváren, kde se začala v roce 1966 vyrábět,“ říká historik Slováckého muzea v Uherském Hradišti Pavel Portl. Májka se rychle rozšířila po celém Československu a později vyvážela i do různých koutů světa.
Nekynuté rychlé koláčky od Evy Rubešové jsou skvělou alternativou těch svatebních
Neskutečně jednoduché a rychlé. Nezvyklou ingrediencí je sýr, který koláčky krásně zvláční a není v nich vůbec cítit. Když zvolíte tu pravou velikost, můžete je využít i jako svatební. Plnit se totiž dají jakoukoli vhodnou náplní: ořechovou, tvarohovou nebo makovou. Eva Rubešová z Dalovic u Karlových Varů dnes nabízí recept s makovou náplní.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 9. 2025
Soutěžní recept: Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka. Rada z etikety: Jak na pistáciové oříšky. Zajímavosti o pastiňáku.
Pistáciové oříšky jsou zrádné. Když některý nejde rozlousknout, vzdáme se ho, radí Ladislav Špaček
Pistáciové oříšky jsou zrádné, pokud možno se jim vyhneme. „Ať se nabízí cokoliv, naše první úvaha nemůže vést směrem, na co bych měl chuť, co bych si rád dal, ale co zvládnu zkonzumovat,“ doporučuje mistr bontonu Ladislav Špaček.
Ze záhonu rovnou do kuchyně. Odolný kořen pastináku ani mráz nezničí
Pastinák setý, lidově pastiňák, se v minulosti používal v české kuchyni mnohem víc. Patří totiž mezi nejstarší jedlé kořeny pěstované v Evropě. Do 18. století to byla jedna z nejdůležitějších potravin.