- Podcasty
- Pochoutkový rok
Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 11. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Brusinková šifónová roláda. Rada z etikety Ladislava Špačka: Co s potřísněným oblečením. Historie abertamských sýrů.
Pochoutkový rok
Hlasování 9. ročníku Pochoutkového roku skončilo. Zveřejňujeme výsledky hlasů. V neděli 9. listopadu poslouchejte vyhlášení vítězů po 10. hodině.
Nehody u stolu jsou běžné. Kdy je čas odejít domů a kdy si oblek zvládneme vyčistit sami?
U stolu občas dojde k nějaké nehodě: třeba se potřísníme, kápne nám polévka na oblečení, vylejeme skleničku a máme obsah na oblečení. Co dělat? Máme se omluvit? Máme odejít? Radí Ladislav Špaček.
Abertamský sýr se dostal z horských chalup až na slavnostní panské tabule
Krušné hory, jak už jejich název napovídá, nebyly v minulosti místem, kde by létali pečení holubi do huby, jak se říká.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 10. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Merhovaný koláč s tvarohem a povidly. Rada z etikety: Kdy, kde a v jaké výši dávat spropitné. Co víme o prospěšnosti tuřínu.
Kde můžete spropitným urazit a odkdy se platí v Česku a v jaké výši, prozrazuje Ladislav Špaček
Spropitné je různé podle rozličných zemí, kde se traduje. Jsou země, kde zákazníci spropitné nedávají, například Japonsko nebo Itálie. Japonci dokonce považují spropitné za nezdvořilé vůči personálu.
Tuřín je na okraji zájmu, v kuchyni má přitom široké využití a je i zdraví prospěšný
Tuřín je starobylá zelenina. Pěstoval se v oblastech kolem Středozemního moře už ve starověku. Jako kulturní rostlina je znám už 4000 let. Dokonce se o něm zmiňuje i Hérodotos ve starověkém Řecku nebo Plinius ve starověkém Římě. Má dlouhou historii, do které patří i záchrana od hladomoru v různých etapách – například od dobývání Evropy Římany až po vězně v Terezíně.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 10. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Křehký švestkový koláč typu galeta. Rada z etikety: Jak nabírat sýr. Češi milují mák a ten bílý má oříškovou příchuť.
Ukrajování a napichování sýra ze společného prkénka má své pravidlo. Znáte ho?
Sýr má mnoho tvarů a mnoho způsobů servírování. Může být podávaný na kostičky – jakoby na sousta, může to být plátkový sýr, někdy je přinesen podnos, na kterém jsou kusy sýr i nožík. Jak se k tomu postavit? Radí Ladislav Špaček.
Skořicové pletence s pistáciemi podle Vojty Vrtišky
Kynuté pletence vycházejí z klasických švédských skořicových šneků. Pistácie krásně chrupnou, glazura dodá svěží nádech, máslo vláčnost. Ideální podzimní dezert.
Češi milují mák a ten bílý je pokladem s oříškovou příchutí
Máku je až 100 druhů. Některé jsou léčivé, jiné plevelné nebo okrasné. V potravinářství je nejdůležitějším druhem mák setý. Zemědělci ho pěstují pro olejnatá semena, která mohou mít nejrůznější barvy: bílá, žlutá, okrová, červená, fialová, hnědá, modrá, šedá a černá. Největší uplatnění mají mák bílý, šedý a černý. Všechny obsahují velké množství vápníku.
Brusinková šifónová roláda od cukráře Vojty Vrtišky
Kouzlo šifonového korpusu, který pochází z Asie, je v tom, že je opravdu jemný a vláčný. Při zakousnutí nepoznáte, kde je hrana piškotu a kde je fantasticky svěží limetkový krém. Tato roláda oplývá vytříbenou chutí, a i když je v moderním kabátku, na klasické posvícení se perfektně hodí.