NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové

Další soutěžící Pochoutkového roku Hana Kohoutová ze Sušice upekla válečný dort Zázrak podle receptu své babičky. Sestává ze šesti medových placek proložených pudinkovým krémem a pikantní rybízovou marmeládou. Navrch je mléčná rumová poleva a dohromady je to opravdu zázrak.

08:06

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. Letošní ročník Pochoutkového roku odstartoval vaši oblíbenou soutěž tentokrát na sladko. Pochlubte se osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihláška >>

Web

Před dvěma dny 27:26

Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 7. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Válečný dort Zázrak od Hany Kohoutové. Jak správně vačřit marmeládu podle Josefa Maršálka. Čepování piva je věda.

Před dvěma dny 01:03

Jak správně vařit marmeládu, aby nebyla ani moc tuhá ani moc řídká, radí cukrář Josef Maršálek

Marmelády a džemy připravujeme tak, že si nachystáme ovoce nebo ovocné protlaky. Vložíme je do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

Před dvěma dny 03:29

Umění čepovat. Výčepní musí natočit aspoň 1000 piv, aby za něco stál

Udělej mi šnyt, pěnu jako Krkonoše. Natoč mi hladinku, dotáhni to, udělej mi mlíko. Těmito způsoby a řadou dalších se mluví na výčepáka nebo chcete-li vrchního. V hospodě Járy Cimrmana ve Rpetech mimo jiné říkají, že výčepní musí natočit aspoň 1000 piv, aby za něco stál. Teprve pak se dá pivo podle štamgastů pít.

Před týdnem 08:21

Likérové řezy od Aleny Doskočilové

Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.

Před týdnem 01:13

Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka

Při pečení listového těsta platí úplně stejná pravidla jako při pečení odpalované hmoty. To znamená, že těsto, ať již ve formě plátů nebo namotané na trubičky kvůli kremrolím, vkládáme jej vždy do silně vyhřáté trouby na 200 °C a ihned po vložení do trouby zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 180 °C. Používáme program horkovzduch a pozor – prvních 20 minut troubu neotvíráme.

Před týdnem 27:17

Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Likérové řezy od Aleny Doskočilové. Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka. Anýzová limonáda.

Před týdnem 04:15

Anýzová limonáda se asi jako jediná na světě vyrábí ve středočeském Kladně

Anýzovka je jednou ze šesti variant limonád, kterou vyrábějí v jablářství F. H. Prager v Kladně. Má žlutou barvu, chutná po pendreku a prý vás zbaví mrzutosti.

Před 2 týdny 07:10

Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla

Tvarohové knedlíky plněné rebarborou jsou od Václava Ségla z Praskolesů na Hořovicku. Knedlíky jsou díky tvarohu lehké a naplněné nezvykle rebarborou se skořicí. Tato kombinace jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem, cukrem a zbytkem ochucené rebarbory.

Před 2 týdny 24:33

Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla. Nejlepší šodó krém k buchtičkám podle babičky Josefa Maršálka. Příběh hermelínu.