Doktorská rada
21. únor 2024

Poslechněte si podcast: Plíseň může způsobit vážné zdravotní komplikace

Vlhké prostory nebo i pouhé vlhké místo v rámci bytu se během zimy většinou zhorší. Právě teď uprostřed zimy může někdo zjistit, že má navlhlou a plesnivou zeď. Ovšem plíseň je nebezpečná a může způsobit vážné zdravotní následky. Nejčastěji alergie, zánět plic nebo astma.

02:59

Doktorská rada

Vydává: Český rozhlas

Užitečné rady, které se týkají vašeho zdraví, nabízí každou středu MUDr. Irena Kudrnovská. Pořad připravuje Markéta Vejvodová.

Web

Před dvěma dny 02:55

Bolesti v krku nepodceňujte. Může se jednat o počáteční stadium mononukleózy

Mononukleóza je infekční virové onemocnění, které postihuje funkci jater. Přenáší se kapénkovou nákazou a často začíná podobnými symptomy jako běžné chřipkové onemocnění nebo angína. Léčí se především dlouhodobou jaterní dietou a klidem.

Před týdnem 02:56

Neléčená angína může mít vážné zdravotní následky

Streptokoková angína vyžaduje řádnou léčbu. Je navíc infekční, takže nemocí můžete nakazit i své blízké. Neléčením si můžeme velmi zkomplikovat zdravotní stav. Mezi nejvážnější komplikace patří problémy se srdcem a ledvinami.

Před 2 týdny 03:14

Krvácení z nosu může upozornit na problémy s vysokým tlakem

Krvácení z nosu často přecházíme a zastaví nás až větší problém. Bohužel, většinou jako první pomoc při krvácení z nosu zakloníme hlavu. I když zároveň chladíme zátylek, krev sice viditelně neteče ven z nosu, stále ale vytéká. Při velmi silném krvácení tak může nepozorovaně téci až do žaludku a následuje i nevolnost.

Před 3 týdny 03:23

Migrény se často dostavují bez zjevné příčiny

Pod bolestí hlavy se mohou skrývat nejrůznější problémy a komplikace. Někoho může často bolet hlava při změně počasí, někdo naopak trpí migrénami. Často oba problémy nazýváme stejně. Běžné bolesti hlavy, byť nepříjemné, se ale nedají srovnat se skutečnou migrénou, která má jiné příčiny a běžná analgetika na ni většinou ani nezabírají.

20. březen 2024 03:16

Jarní sluníčko je zrádné. Dobře se na jarní opalování připravte

Jaro letos přichází brzy a s ním také jarní sluníčko. Ačkoliv se na něj všichni těšíme, měli bychom být velmi obezřetní. Naše pleť na slunce po dlouhé zimě není zvyklá a delší slunění nám může rychle způsobit kožní problémy. Možná ještě rychleji než v létě, kdy je už kůže na slunce více připravená.

13. březen 2024 03:26

Jarní očista organismu má svá pravidla. Tělo zbytečně nezatěžujte

Jarní očistu naši předkové řešili jednoduše. Po masopustu přišel půst. Dnes jsou populární jarní očistné kůry. Jsou známé různé babské recepty a současný trh léčiv a zdravotních doplňků navíc nabízí nejrůznější detoxikační procedury - ovšem většinou také v poměrně vysokých cenách. Ty občas ani nemusí odpovídat dané kvalitě. Navíc, i v případě kvalitního produktu se může stát, že právě vašemu organismu nebude vyhovovat a očekávaný výsledek se nedostaví.

6. březen 2024 03:03

Zánět sedacího nervu může způsobovat bolesti i v jiných oblastech těla

Hexnšús, ústřel, lumbago anebo také houser… Takto se lidově nazývají velké bolesti, které nás mohou postihnout v oblasti bederní páteře. Často se ale pod těmito potížemi jedná o zánět sedacího nervu. Nejčastěji vzniká prochladnutím, které může mít nepříjemné následky.

28. únor 2024 03:13

Natržený sval je bolestivé zranění, které si většinou způsobíme nepatrností

Natržený sval je specifické zranění. Velmi bolí, ale většinou hned nepoznáme, co se nám stalo. Často se nám přihodí v zimě kvůli prochladnutí anebo brzy zjara, kdy nás počasí vyláká ven a chceme si rychle užívat sportovní aktivity.

14. únor 2024 03:08

Padání vlasů může být důsledkem závažnějšího zdravotního problému

Do určité míry může být padání vlasů v jarním období přirozeným jevem. Ostatně i v přírodě zvířata před letními horky ztrácejí srst a línají. Může se ale také jednat pouze o deficit různých výživových látek, které jsou nutné pro výživu vlasového folikulu a tím i růstu zdravých vlasů. Svou roli tu může hrát i dlouhodobý stres, závažné onemocnění nebo genetická záležitost.