15. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Pikantní fazole aneb zdravá luštěnina. Zeleninová pochoutka, kterou určitě ocení nejen vegetariáni

Fazole jsou z výživového hlediska velmi hodnotná potravina. Obsahují, jako většina luštěnin, vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také vápníku a mědi.

23:49

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před šesti dny 24:55

Udělejte si vepřovou panenku s rajčaty. Kvalitní, šťavnaté maso připravené s láskou na talíři potěší

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Před týdnem 22:32

Kedlubna, taková obyčejná zelenina. A tak velké chuťové překvapení. Udělejte si ji s kuřecím masem

Kedlubna je jednou z nejstarších košťálovin. Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Je to velmi zdravá zelenina. Mnozí z nás ji ale konzumují jen syrovou. Jak z ní vytvořit výtečný oběd? Udělejte si kedlubnu s kuřecím masem podle našeho receptu.

Před 2 týdny 21:06

Ženy a muži, děti i dospělí ho prostě milují! Zkuste si udělat nadýchané květákové karbanátky

Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v trojobalu, to je klasika. Zkrátka květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají.

Před 3 týdny 28:56

Jahody jsou ovoce královské a ovoce lásky. Čas na tvarohové knedlíčky s omáčkou z jahod je tu

Krásu, vůni a chuť skvostných jahodových plodů bychom mohli opěvat donekonečna. Jen botanik ale ví, že skutečnými plody jahody jsou mrňavá zrníčka - nažky na povrchu.

1. červen 2022 21:47

Italové mají pizzu, Francouzi palačinky, které berou hodně vážně. Výborné jsou se zeleninovou náplní

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

25. květen 2022 24:17

Kuřecí játra s pórkem. Připravte si skvělý pokrm kombinující dvě výrazné a nezaměnitelné chutě

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. Kombinace jater s výraznou chutí pórku je neopakovatelná a všichni strávníci ji ocení.

18. květen 2022 20:30

Špagety po toskánsku. Pravá Itálie na našem jídelním stole. Spokojenost všech gurmánů je zaručena

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je udělat po toskánsku. Určitě nebudete litovat.

11. květen 2022 25:20

Kachní prsa na pomerančích. Česká klasika ovšem dotažená téměř k dokonalosti netradiční omáčkou

Pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a jak je příjemně překvapit harmonií chutí, máme pro vás skvělou inspiraci - kachní prsa na pomerančích. Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka totiž jen málokdy zklame.

4. květen 2022 18:45

Český chřest - pochoutka králů a císařů. Udělejte si úžasnou chřestovou polévku s parmezánem

Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno - jedni říkají, že prý šlo v očích minulého režimu o maloburžoazní přežitek, druzí, že bylo po válce potřeba nakrmit vyhladovělé a zbídačené lidi. A k tomu se náročný chřest, určený pouze pro smetánku, nehodil.

27. duben 2022 17:58

Kapr nemusí být na talíři jen o Vánocích. Udělejte si tuto chutnou rybu třeba teď na kari a zelenině

Odborníci stále žehrají na to, že jíme málo ryb - hlavně těch sladkovodních. Třeba vás zláká recept na přípravu kapra na kari a zelenině. Určitě nebudete litovat.