Glosa dne aneb Co týden dal
9. březen 2020

Poslechněte si podcast: Petr Voldán: Nefér rozpaky nad legendami

Už nevyhrávají pokaždé jako dřív. Jak jsme si zvykli. Mají snad obraz některých sportovních legend najednou doplňovat otazníky? Autor dnešní glosy Petr Voldán si to nemyslí.

02:19

Glosa dne aneb Co týden dal

Vydává: Český rozhlas

Publicista Václav Souček glosuje současné společenské dění.

Web

26. září 2020 01:58

Václav Souček: V tornistře hůl

Svět sčítá oběti nákazy a padlé. Ten sportovní lituje porážky Primože Rogliče v lítém boji o vítězství na letošní Tour de France, a velebí Tadeje Pogačara. Slovinská kometa udělila v kopcovité časovce svému krajanovi dvouminutovou lekci, a znalci přehánějí v soudech o nové sféře profesionální cyklistiky. Inu - mládí vpřed - ale příště může být všechno jinak. Kolo je kulaté.

12. září 2020 02:03

Václav Souček: Stalo se

Sumarizovat nepominutelné záležitosti je trvalá svízel, neboť zmíní-li glosa následky, nemá šanci podrobně popsat příčiny.

5. září 2020 02:02

Václav Souček: Strategie rozličné

Umění zkratky je svízel, když je převratného dění příliš, proto jen drobky. Před půl rokem se namísto Pekingu zveřejnil Wu-Chan. Čína není ani jedna, ani jednotná, jak se ráda světu prezentuje.

29. srpen 2020 01:43

Václav Souček: Řetěz

Krize způsobená koronavirem dostala některé z našich malých firem na dno existence, neřkuli k bankrotu. Aktuální vláda čelí za dramatického použití prostředků státního rozpočtu tomu nejhoršímu a schytává za to co proto od opozice, včetně obvinění, že si kupuje volební hlasy.

22. srpen 2020 01:59

Václav Souček: Tento způsob léta…

Velmi chytlavý je ten citát plavčího Důry z Vančurova Rozmarného léta, ale kdeže je letos okurková sezóna; navíc okurky stouply v ceně, jako ostatně plodiny vůbec.

15. srpen 2020 01:35

Václav Souček: Se svou pravdou

Není radno příliš se obávat životních konfliktů, jakkoliv jsou neodbytné. „Musíš za svou pravdou stát“ a „neměl za svou pravdou stát“ vtělil Dušan Vančura - bohužel předčasně zemřelý osmdesátník - do textu hymnické písně Spirituál Kvintetu.

8. srpen 2020 01:11

Václav Souček: Odposlechnuto

Zatímco se spekulace o možném bezděčném, či spontánním úniku koronaviru z čínských laboratoří množí, úvahy o možné příčině obří exploze v Bejrútu se ubírají opačným směrem; jako reálné se jeví nejen vyšetřování, ale dokonce vyšetření nevídaně tragické pohromy, srovnávané s Hirošimou.

1. srpen 2020 01:27

Václav Souček: Strachy

Největší obavy má člověk odjakživa z nepoznaného nebezpečí. V březnu tohoto roku strach z nového druhu epidemie bezohledně vstoupil do našich životů a zmizet nehodlá ani v půli léta, navzdory všemožným opatřením na ochranu zdraví a ekonomické prosperity.

18. červenec 2020 01:47

Václav Souček: Co týden dal

  1. týden tohoto roku; Medard se ještě zcela nevypršel, dny se začaly krátit, a do žní zbývá ještě pár hodin. Parlament se dvoukomorově odmlčí, začala „okurková sezóna“ - ale okurky jsou k mání ve fólii a neviditelná ruka trhu si je cení vysoko, stejně jako jiné zájmové potraviny.
11. červenec 2020 01:44

Václav Souček: Ztráty

Když člověka pandemie odstaví na tři měsíce od rozhlasového mikrofonu, tak neví, čím honem začít, a hlavně - čím skončit.