Jak zvládnout pandemii
19. květen 2021

Poslechněte si podcast: Petr Smejkal: Z politiků jsem roztrpčený. Pokud MeSES končí kvůli politice, je načase něco změnit

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Resortu poskytovala odborné pohledy pro řešení epidemie covidu-19. Podle sociologa Martina Buchtíka se informaci o konci skupiny dozvěděli její členové telefonicky po 14.00 od náměstka Martina Havrdy. Na okolnosti se epidemiologa Petra Smejkala ptá Jan Pokorný.

21:41

Jak zvládnout pandemii

Vydává: Český rozhlas

Nový pořad Radiožurnálu s vládní tváří boje proti pandemii Petrem Smejkalem. Epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) srozumitelně  vysvětluje současná opatření a to, jak v praxi fungují. Jak nepodcenit riziko nákazy? A jaké jsou momentální vyhlídky Česka na zvládnutí pandemie? Poslouchejte každou středu vždy po zprávách v 11 hodin.

Web

30. červen 2021 16:52

S pandemií bojujeme „ode zdi ke zdi“, soudí Petr Smejkal. Na očkování je teď podle něj ideální čas

Za uplynulých sedm dní stoupl počet nakažených na 100 tisíc obyvatel z 6,7 na 7,2. Už několik dní je na tom v tomto ohledu nejhůře Praha, která má v přepočtu 21 případů. Co si o tom myslí epidemiolog Petr Smejkal?

23. červen 2021 17:18

Koronavirus v létě nezmizí, varuje Smejkal. Doporučuje po návratu z rizikových zemí vyplnit formulář

Budeme v létě ve vnitřních prostorách nosit roušky, nebo respirátory? Jak život v Česku ovlivní varianta delta? A na co bychom si v létě v souvislosti s koronavirem měli dát pozor? Jan Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala.

16. červen 2021 17:04

Smejkal: Třetí dávka bude u rizikových skupin nejspíš potřeba. Páteří očkování by měli být praktici

Bude se proti koronaviru očkovat i třetí dávkou? Jak velkým nebezpečím je pro českou společnost indická mutace? A kdy budeme moct odložit respirátory ve vnitřních prostorech? Štěpán Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala.

9. červen 2021 18:18

Přemýšlíte o očkování? Protilátky si předtím měřit nemusíte, radí epidemiolog Petr Smejkal

Epidemie koronaviru je v Česku dál na ústupu. Testy v úterý potvrdily 384 případů nákazy, což je o 94 méně než před týdnem a zároveň nejnižší úterní přírůstek od konce srpna. Co v současné chvíli doporučuje odborná skupina MeSES? Poslechněte si rozhovor Jana Pokorného a epidemiologa Petra Smejkala.

2. červen 2021 19:38

Cesta z pandemie? Dvě dávky očkování a sekvenování vzorků, zdůrazňuje Smejkal

V úterý v Česku přibylo 475 potvrzených případů koronaviru, tedy o 183 méně než před týdnem. Je to nejnižší úterní nárůst od konce loňského srpna. Kdy se budeme moct zbavit plošného testování? A postupuje očkování podle plánu? Jan Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala.

26. květen 2021 09:40

Petr Smejkal: Zájem o očkování se snižuje, především u mladých. Je to ale jediná cesta z pandemie

Jak skupina MeSES hodnotí výměnu v čele ministerstva zdravotnictví? A bude jako doklad o bezinfekčnosti stačit jediná dávka vakcíny? Jan Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala.

12. květen 2021 15:06

Nechápu, proč zahrádky dostaly přednost, říká Petr Smejkal. Kdy se středoškoláci vrátí do lavic?

Jaká je právě epidemiologická situace v Česku? Bude pozitivní trend pokračovat? A do kdy bude česká populace proočkovaná? Hostem Jana Pokorného je epidemiolog a člen mezioborové skupiny MeSES Petr Smejkal.

5. květen 2021 17:37

S antigenem do divadla? Čím víc budeme testovat, tím dřív můžeme otvírat, říká epidemiolog Smejkal

Blíží se konec restriktivních, protiepidemických opatření? Mnoho lidí se upíná na dosažení incidence 100 nových případů na 100 tisíc za poslední týden. „U tohoto čísla jsme schopni vytrasovat a vytestovat kontakty všech nakažených,“ vysvětluje epidemiolog Petr Smejkala. Při kvalitním testování by podle něj mohly školy upustit od rotační výuky ještě před létem.

28. duben 2021 15:40

Odložit venku roušky? Až bude proočkovaná větší část populace, doporučuje epidemiolog Smejkal

Incidence klesá, testovat ale musíme dál. I to říká epidemiolog Petr Smejkal v pravidelném středečním rozhovoru s Janem Pokorným. Kdy budeme moct odložit roušky venku? Bude u kadeřnice stačit prokázat se domácím testem? A budeme v květnu opravdu očkovat 100 tisíc dávek denně?