Hudba v miléniu
Epizoda 3816. únor 2022

Poslechněte si podcast: Petr Kadlec

Karel Ančerl v exkluzivních nahrávkách. Vedoucí edukačních programů České filharmonie Petr Kadlec mluví o osobnosti Karla Ančerla.

32:43

Hudba v miléniu

Vydává: Classic Praha

O klasice v jednadvacátém století. Přední osobnosti české i zahraniční hudební, divadelní a taneční scény diskutují na Classic Praha s Ondřejem Fischerem o současném kulturním směřování.

Web

Epizoda 130Před dvěma dny 28:45

Hostem dalšího dílu pořadu Hudba v miléniu je dirigent Jiří Habart, debutant letošního Pražského jara

Jiří Habart loni ve finále prestižní britské soutěže Donatella Flick Competition dirigoval Londýnské symfoniky. Letos 21. května jej čeká dirigentský debut Pražského jara s PKF – Prague Philharmonia ve Dvořákově síni Rudolfina.

Epizoda 129Před týdnem 29:24

Za projektem Musica non grata se v pořadu Hudba v miléniu ohlížejí Per Boye Hansen a Iva Nevoralová

Hosty dalšího dílu pořadu Hudba v miléniu jsou Per Boye Hansen, umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery v Praze, a PR manažerka projektu Musica non grata Iva Nevoralová. Musica non grata je končící čtyřletý projekt, který iniciovala Opera Národního divadla a Státní opera a podpořilo Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze. Jeho cílem bylo „oživit umělecký odkaz skladatelek a skladatelů důležitých pro hudební život meziválečného Československa, kteří byli pronásledováni nacionálním socialismem či jiným způsobem perzekvováni z důvodů náboženských, rasových, politických nebo genderových.“ Řada z těchto autorů byla spojena s historií Nového německého divadla (dnešní Státní opery), zejména mezi léty 1918 až 1938.

Epizoda 128Před 2 týdny 20:38

Sergej Nakarjakov a Gábor Boldoczki

Hosty pořadu Hudba v miléniu jsou tentokrát dva z nejslavnějších světových klasických trumpetistů. Příští týden - 20. a 21. března - oba vystoupí na jevišti Smetanovy síně Obecního domů s Pražskými symfoniky.

Epizoda 127Před 3 týdny 28:35

Marek Šulc přibližuje v pořadu Hudba v miléniu akce projektu Smetana 200 i Roku české hudby 2024

  1. března 2024 uplynulo 200 let od narození Bedřicha Smetany. Jak se bude jeho dílo letos připomínat v zahraničí, na českých divadelních prknech i na hudebních festivalech? To v aktuálním dílu pořadu Hudba v miléniu prozradí Marek Šulc.
Epizoda 12626. únor 2024 20:54

Klára Pudláková v pořadu Hudba v miléniu představuje svůj nový projekt MAOMAH

Čtyři smyčcové nástroje, autorská tvorba a improvizace - to je nové uskupení MAOMAH založené kontrabasistkou Klárou Pudlákovou. Nedávno vydali své debutové album s názvem „Platoon of Love“. Smyčcové uskupení MAOMAH (Music Army Of Mystery And Hope) tvoří tři hráči na housle - Jana Havláková, Anna Romanovská a Milan Jakeš - a kontrabasistka Klára Pudláková, která formaci založila v rámci svého magisterského projektu na jazzové katedře pražské HAMU a je která je také autorkou jejího repertoáru. Cílem skupiny je obohatit současnou klasickou hudbu improvizací a rytmickou svobodou převzatou z jazzu.

Epizoda 12520. únor 2024 24:55

Co přinese Pražské jaro 2024? Prozradí dramaturg Josef Třeštík

  1. ročník MHF Pražské jaro zahájí letos 12. května Berlínská filharmonie pod taktovkou Kirilla Petrenka. Půlkulaté 75. výročí letos slaví také Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro. Více z programu festivalu prozrazuje na rádiu Classic Praha jeho dramaturg Josef Třeštík.
    Mezinárodní hudební festival Pražské jaro v letošním Roce české hudby 2024 zdůrazní českou hudební tvorbu i 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Jeho cyklus symfonických básní Má vlast tradičně zazní na zahajovacím koncertě ve Smetanově síni Obecního domu, tentokrát v podání jednoho z nejlepších orchestrů světa: Berlínské filharmonie pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka. První ze zahajovacího koncertů navíc proběhne 12. května, tedy přesně v den 140. výročí Smetanova úmrt
Epizoda 12413. únor 2024 27:52

Dalším hostem pořadu Hudba v miléniu je sopranistka Pavla Radostová

Sopranistka Pavla Radostová je vynikající interpretkou jak historické, tak současné hudby. Je absolventkou Konzervatoře Brno a Janáčkovy akademie múzických umění, v roce 2017 vyhrála 1. místo v interní soutěži Letní školy barokní hudby v Holešově. Účastnila se též řady mistrovských kurzů a workshopů pod vedením významných českých i zahraničních lektorů (Andreas Scholl, Piotr Olech, Emma Kirkby, Kateřina Kněžíková a další).
Od dětství zpívá s rodinným souborem Musica Laetitia, pravidelně spolupracuje například se soubory Czech Ensemble Baroque nebo Collegium 1704, ale také s Orchestrem BERG, se kterým mimo jiné provedla také skladbu Petra Hory s názvem A River Call - vítězný titul projektu Hudba k siréně oceněného v roce 2021 cenou Prix Italia.

Epizoda 1236. únor 2024 25:41

Dalším hostem pořadu Hudba v miléniu je flétnistka Jana Jarkovská

Česká flétnistka v pořadu Hudba v miléniu hovoří nejen o flétně, ale i o loni vydaném albu s mezinárodním obsazením, na němž jsou nahrány koncertantní skladby španělsko-argentinského autora Eduarda Graua.
Jana Jarkovská patří k předním českým flétnistkám a její diskografií prostupuje zaměření na neotřelý repertoár. Na Pražské konzervatoři a následně Akademii múzických umění prošla třídami významných českých flétnistů Jana Riedlbaucha a Jiřího Válka, dále pak studovala ve Stockholmu a v Miláně, kde na tamní hudební konzervatoři působila i jako odborná asistentka. V současnosti je pedagožkou flétny na Konzervatoři Teplice.

Epizoda 12230. leden 2024 25:34

Dalším hostem pořadu Hudba v miléniu je Jan Hasenöhrl

Trumpetista a ředitel Českého národního symfonického orchestru je dalším hostem pořadu Hudba v miléniu. ČNSO loni mimo jiné vystoupil v newyorské Carnegie Hall a oslavil 30 let od svého založení.
Jan Hasenöhrl v pořadu Hudba v miléniu představuje 31. sezónu ČNSO a vzpomíná na Libora Peška i Carla Davise

Epizoda 12122. leden 2024 19:47

Dalším hostem pořadu Hudba v miléniu je slavný německý kontratenorista Andreas Scholl

Andreas Scholl: Zpěvák se především musí naučit být na jevišti sám sebou.
Hostem pořad Hudba v miléniu je tento týden slavný německý kontratenorista Andreas Scholl. V rozhovoru pro rádio Classic Praha hovořil mimo jiné o svém přístupu k vokální pedagogice, které se věnuje už 25 let.
Andreas Scholl patří k nejslavnějším světovým kontratenoristům. Pěvec narozený roku 1967 zpíval už od dětství v chlapeckém sboru, zpěv později studoval u Richarda Levitta a Reného Jacobse na slavné švýcarské konzervatoři Schola Cantorum Basiliensis, kam byl výjimečně přijat i bez předchozího hudebního vzdělání.